ŞUABU’L-İMAN

8.ŞU’BE: MAHŞER’E İMAN

 

Büyük ve Küçük Günahlar

 

Yüce Allah şöyle buyurur: ''De ki: Rabbim sadece, açık ve gizli fenalıklan, günahı, haksız yere tecavüzü, hakkında hiçbir delil indirmediği şeyi Allah'a ortak koşmanızı, Allah'a karşı bilmediğiniz şeyleri söylemenizi haram kılmıştır."[A'raf 33], "Size yasak edilen büyük günahlardan kaçınırsanız, kusurlarınızı örter ve sizi şerefli bir yere yerleştiririz. "[Nisa 31], ''Ufak tefek kabahatleri bir yana büyük günahlardan ve hayasızlıklardan kaçınanlara işlediklerinden daha iyisiyle karşılığını verir.''[Necm 32] Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) büyük günahlar konusunda rivayetler gelmiştir ve aşagıdaki hadislerde bunlar belirtileceklerdir.

 

 

 

280- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Helak edici yedi şeyden sakının" buyurunca sahabe: "Ey Allah'ın Resulü! Bunlar nedir?" diye sordular. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah'a ortak koşmak. sihir, haksız yere Allah'ın haram kıldığı cana kıymak, faiz yemek. yetimin malını yemek. savaş meydanından kaçmak ve suçsuz ve namuslu mümin kadınlara iftirada bulunmak.

 

Ravileri güvenilirdir.

 

 

Buhari bu hadisi Sahih'te Abdulazız b. Abdillah el-Üveysi'den ve Müslim de başka bir kanalla Selman'dan nakletmiştir. (Müslim (1/92))

 

İmam Ahmed (Beyhaki) der ki: Hadiste yedi olarak belirtilmesi bu günahların sadece yedi tane olduğunu göstermez. Hadiste bunlardan kaçınmaya vurgu yapılmıştır. Daha sonra ise bu günahlara başkalarını da eklemiştir.

 

Ubeyd b. Umeyr'den bize bildirdiğine göre babası: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Büyük günahlar dokuzdur" buyurdu deyip yukarıdaki maddeleri aktardı ve onlarla beraber: "Anne babaya karşı gelmek ve Bey tu 'I-ha ram'ın hürmetini ihlal etmek" maddelerini de saymıştır. ( Ebu Davud 3/259 (2875) ve Nesai (7/89).)

 

Sabit bir hadiste Enes b. Malik'ten bildirdiğine göre Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) büyük günahlar sorulunca: "Allah'a ortak koşmak. cana kıymak ve anne babaya karşı gelmek" buyurdu ve şöyle devam etti: "Size günahların en büyüğünü bildireyim mi? Yalan söylemektir. -veya- yalan yere şahitlik etmektir."

 

Sabit bir hadiste Abdullah b. Amr'dan bildirdiğine göre Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir bedevi geldi ve: "Büyük günahlar nedir?" diye sordu.

 

- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'a ortak koşmakilr" cevabım verince, bedevi: "Sonra nedir?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Anne babaya karşı gelmektir" cevabını verince, bedevi: "Sonra nedir?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yalan yere yemin etmektir" cevabını verdi.

 

Sabit bir hadiste Abdullah b. Amr'dan bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kişinin anne babasına sövmesi, büyük günahlardandır" buyurunca, sahabe: "Ey Allah'ın Resulü! Kişi anne babasına söver mi?" diye sordular. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Evet. Kişi, bir başkasının babasına söver, o da babasına söver; annesine söver, o da bunun annesine söver" buyurdu.

 

Sabit bir hadiste Abduliah b. Mes'ud şöyle dedi: Resululiah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Allah katında hangi günahlar daha büyüktür?" diye sordum. Resululiah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Seni yaratmasına rağmen Allah'a eş koşmandır" cevabını verdi. Ben: "Sonra hangisidir?" diye sorunca: "Açlık korkusuyla evladını öldürmendir" cevabını verdi. Ben: "Sonra hangisidir?" diye sorunca: "Komşunun karısıyla zina yapmandır" buyurdu.

Sabit bir hadiste Ubade b. es-Samit'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) etrafında bir grup sahabe varken şöyle buyurdu: "Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmayacağınıza, çalmayacağınıza, zina yapmayacağınıza, çocuklarınızı öldürmeyeceğinize, kimseye iftira atmayacağınıza ve marufta bana isyan etmeyeceğinize dair biat edin. "

 

Ölü etinin, kanın, domuz etinin ve onlarla zikredilen diğer şeylerin haram kılındığı Kitab'da geçmektedir. Yine Kur'an'da, içkinin, kumarın, yetim malı yemenin, başkasının malını haksız yere yemenin, cana kıymanın, zinanın, hırsızlığın haram kılındığı geçmektedir. Bunun dışında büyük günahlar, Kur'an'ın değişik yerlerinde zikredilmektedir.

 

Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kul ile şirk arasında namaz; terk etmekten başka bir şey yoktur" buyurdu.(Müslim (1/88))

 

Allah en doğrusunu bilir; ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bununla sadece namazı terk edenin katlinin vacip olabileceğini belirtmiştir.

 

Halimi bizim naklettiğimiz hadisleri bazısını naklettikten sonra şöyle dedi: ''Kitab ve sünnetteki haramlara dikkat edilirse çok oldukları görülür. Biz bunları küçük ve büyük günahları geniş bir şekilde belirtmek için naklettik ve bu babda yeri geldikçe inşallah başkalarını da zikredeceğiz."

Deriz ki: Haksız yere cana kıymak büyük günahlardandır. Eğer öldürülen babaysa veya oğulsa, ya da yakın akrabaysa, ya da haram ayda ve Harem bölgesinde olan bir yabancıysa bu daha büyük bir günahtır. Yaralamak, sopayla bir veya iki defa vurmaksa küçük günahlardandır.

 

Zina büyük günahtır. Ancak komşusunun hanımıyla veya mahrem biriyle veya bunların dışında biriyle Ramazan ayında ya da Haram beldede zina yapmak çok daha büyük günahtır. Allah: "Mescid-i Haram'dan alıkoyanları ve orada zulüm ile yanlış yola saptırmak isteyeni, can yakıcı bir azaba uğratırız"[Hac 25] buyurmuştur.

 

Haddi (şer'i cezayı) gerektiren zina dışında olan şeyler de küçük günahlardandır. Eğer bu küçük günahlar babanın hanımıyla veya oğlun hanımıyla ya da yabancı bir hanımla onu zorlayarak yapılmışsa büyük günah sayılırlar.

 

İffetli kadınlara iftira atmak, büyük günahlardandır. Eğer bu iftira anneye veya kızkardeşe ya da zinakar bir kadına atılmışsa bu daha büyük bir günahtır.

 

Çocuk ve cariyeye veya ihtiyar kadına iftira atmak ise küçük günahlardandır. Hainlikle, hırsızlıkla ve yalancılıkla suçlamakta aynı şekildedir.

 

Savaş meydanından kaçmak büyük günahlardandır. Eğer kendisinden daha zayıf bir veya iki kişiden kaçarsa, veya kendisi silahlıyken üzerine silahsız olarak saldıran iki kişiden kaçarsa bu daha büyük bir günahtır.

 

Anne babaya karşı gelmek büyük günahlardandır. Eğer karşı gelmekle beraber onlara sövüyorsa, hakaret ediyorsa veya vuruyarsa bu daha büyük bir günahtır. Eğer karşı gelmek emirlerini ağırdan almak, onlara surat asmak, onlara hizmet ederken bıkkınlık göstermek onlarla konuşmamak küçük günahlardandır. Eğer böyle yapması, onları kendisinden bir şey istememeye sevk ediyorsa, bu sebeple de zarar görüyorlarsa bu da büyük günahlardandır.

Hırsızlık yapmak büyük günahlardandır. Ancak yol keserek mala el koymak daha büyük günahtır. Bu sebeple hırsızlık edenin eli kesilirken, yol kesenin eli ve ayağı çaprazlama kesilir.

 

Yol keserken adam öldürmek ise daha büyük günahlardandır. Bu sebeple vali onu ele geçirmeden tövbe etse bile bu kişi cezadan kurtulamaz. Önemsiz bir şeyi çalmak, eğer malın sahibi yoksul ve çalınan şeye muhtaçsa, hırsıza had uygulanmasa bile büyük günah olur.

insanların malını haksız yere almak büyük günahlardandır. Ancak alınan bu mal yoksul bir kişininse veya kişi bunu anne veya babasından almışsa, ya da zorla almışsa bu daha büyük günahtır. Eğer bunu kumar yoluyla almışsa, alınan şey önemsiz olsa ve malı veren buna muhtaç değilse bu da küçük günahtır.

 

İçki içmek büyük günahlardandır. Ancak içen çok içer de sarhoş olursa veya açıktan içerse, bu daha büyük günah olur. Eğer içkiyi suyla karıştırırsa ve içkinin tesiri giderse küçük günahlardan olur.

 

Namazı terk etmek büyük günahlardandır. Eğer terk etmeyi alışkanlık haline getirirse bu daha büyük günah olur. Eğer namazı kılar, ama erkanına uymazsa, sağa sola bakarsa veya parmaklarını çıtlatırsa veya insanların konuşmasını dinlerse veya ihtiyaç olmadığı halde çakılları düzeltirse bu büyük günahlardan sayılır. Eğer böyle yapmayı alışkanlık haline getirirse daha büyük günah olur.

 

Cemaatle namazı terkemek küçük günahlardandır. Ancak bunu alışkanlık haline getirmek, bunu da cemaatten ayrı kalmak niyetiyle yapmak büyük günahlardandır. Bunu bir köy halkının hepsinin yapması ise daha büyük günahtır.

 

Zekat vermemek büyük günahlardandır. Dilenciyi boş çevirmek ise küçük günahtır. Ancak bir toplumun hepsinin dilenciyi geri çevirmesi büyük günah olur. Muhtaç biri zengin birine yemek yerken gider ve muhtacın canı yemek isteyip ondan isterse ve zengin de reddederse büyük günah işlemiş olur.

 

işin özü; her yasak sadece kendine has yasaklanmışsa o şey günahtır. Eğer o günahı işlemek başka bir yasağın da çiğnenmesine sebebiyet veriyorsa o zaman daha büyük günah olur. Günahı işlerken tamamıyla değil de bir kısmını işlemek, işlediği şeyin nasta geçtiği şekilde olmaması o günahın küçük günah olmasına sebep olur.

 

Küçük günahı işlerken küçük olan başka bir günah işlenmesine sebep oluyorsa bu büyük günaha dönüşür. Bununla ilgili misaller az önce verilmişti. Buna verilecek başka bir misal, ölüme sebebiyet vermek olan şu misaldir:

 

Kişi, katile öldüreceği kişiyi gösterirse veya ona bir bıçak verirse günah işlemiş olur. Çünkü Allah: ''iyilikte ve fenalıktan sakınmakta yardımlaşın, günah işlemek ve aşırı gitmekte yardımlaşmayın"[Maide 2] buyurmuştur.

 

Beyhaki der ki: Fuhşiyyat (daha büyük günah) kelimesinin, yanında bir günah daha işlenmese bile zina hakkında söylendiğini gördük. Ancak Allah Kur'an'da büyük günahlar ve fuhşiyyatı (daha büyük günahı) birbirinden ayırmıştır. Büyük günahın çirkinliği ne kadar büyürse, günahlık derecesi de o kadar büyür. Allah en doğrusunu bilir.

 

Mukatil b. Süleyman büyük günahı şöyle açıkladı: ''Büyük günah, zikredildikten sonra onu yapanların cehenneme gireceği söylenen günahlardır. Fuhşiyyat ise dünyada haddi (şer'i cezayı) gerektiren günahlardır."

 

Halimi ve başka alimlerin sözleri, küçük günahta ısrar etmenin de büyük günahlardan olduğunu göstermektedir.

 

Küçük günahlardan sakınma, bunlara devam etmekten kaçınma konusunda birçok rivayet mevcuttur.

 

 

 

281- Abdullah b. Mes'üd'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Küçük günahlardan sakının. Çünkü onlar kişide birikirler ve onu helak ederler." Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sahabeye bununla ilgili şöyle bir misal verdi: "Bir topluluk ıssız bir yerde konaklayınca, aşçılarının emriyle kimi bir ubuk kimi bir çöp topladı ve büyük bir odun yığını toplandı. Sonra ateş yaktılar ve ateş içine atılan her şeyi pişirdi.

 

Tahric: İsnadı hasendir. Tayalisi, Müsned (53), Taberani, M. el-Kebir 10/261 (10500) ve Ahmed, Müsned (1/402).

 

 

 

282- Bilal b. Sa'd der ki: ''Günahların küçüklüğüne değil, kim'e isyan ettiğine bak.''

 

İsnadı hasendir.

 

 

 

283- Ebu'l-Abbas b. Ata der ki: "Vera sahiplerinin verası, zerre ve hardalın zikredilınesinden, Rabbimizin, her an, her söz için hesaba çekeceğini bilınelerinden doğmuştur. Bundan daha zoru da zerre miktarınca ve hardal tanesi kadar şeyden bile hesaba çekmesidir. Bu şekilde hesaba çekecek olandan mutlaka sakınmak gerekir.

 

 

 

284- İbn Vehb bildiriyor: İbn Zeyd, Münkedir'in oğulları Ömer ve Ebu Bekr'den bahsedip şöyle dedi: Bunlardan biri vefat edeceği zaman ağlayınca: "Neden ağlıyorsun? Biz bu gününden dolayı sana gıpta ediyorduk" dediler. O şöyle cevap verdi: "Vallahi, bilerek Allah'a karşı günah işlemiş olmaktan korktuğum için ağlamıyorum. Ancak Allah katında büyük olan bir şeyi basit görüp yapmış olmaktan korkuyorum." Diğeri de vefat edeceği zaman ağlayınca, ona da aynı şeyi söylediler. O şu şekilde karşılık verdi: "Allah'ın: ''Allah katından o'nlara, hiç hesaplamadıkları şeyler beliriverir''[Zümer 47] buyurduğunu işittim. Ben de gördüğünüz gibi benim için ne belireceğine bakıyorum." Söylendiğine göre kardeşleri Muhammed içlerinde en az ibadet edendi. Buna rağmen zamanının büyük abidlerindendi.

 

 

 

285- Süfyan es-SeYri; "Dilediğini bağışlar, dilediğine azab eder"[Bakara 284] ayetini açıklarken şöyle dedi: "Dilediğinin büyük günahını bağışlar, dilediğine de küçük günahı sebebiyle azab eder."

ibn Abbas'ın günahları küçük ve büyük olarak ayırmadığı rivayet edilir.

 

Ravileri güvenilirdir.

 

 

 

286- İbn Abbas: ''Size yasak edilen büyük günahlardan kaçınırsanız, kusurlarınızı örler ve sizi şerefli bir yere yerleştiririz" ayetini açıklarken: "Allah'ın, sonunda cehennemi, gazabını, az ab ını veya laneti zikrettiği her günah, büyük günahtır" dedi.

 

Tahric: İsnadı kesiktir. Taberl, Tefsir (S /41)

 

 

 

287- İbn Abbas der ki: "Büyük günahların en büyüğü şunlardır: Allah'a ortak koşmak. çünkü Allah: "Kim Allah'a ortak koşarsa muhakkak Allah ona cenneti haram eder"[Maide 72] buyurur. Allah'ın rahmetinden ümidini kesmek. çünkü Allah: "Doğrusu kafirlerden başkası Allah'ın rahmetinden ümidini kesmez"[Yusuf 87] buyurmuştur. Allah'ın azabından emin olmak. çünkü Allah: "Allah'ın azabından ancak mahvolacak millet güvende olur''[A'raf 99] buyurur. Anne babaya karşı gelmek. çünkü Allah karşı geleni zorba, bedbaht ve asi olarak adlandırmıştır. Büyük günahların en büyüğünden biri de, Allah'ın haram kıldığı cana kıymaktır. çünkü Allah bu kişi için: ''Kim bir mümini kasden öldürürse cezası, içinde temelli kalacağı cehennemdir"[Nisa 93] buyurur. Bunlardan biri de iffetli kadınlara iftira atmaktır. çünkü Allah: ''İlletli, habersiz, mümin kadınlara zina isnat edenler, dünya ve ahirette lanetlenmişlerdir"[Nur 23] buyurur. Bunlardan biri de yetim malı yemektir. çünkü Allah: 'Yetimlerin mallarını haksız yere yiyenler, karınlarına ancak ateş tıkınmış olurlar, zaten onlar çılgın aleve atılacaklardır,''[Nisa 10] buyurur. Bunlardan biri de savaş meydanından kaçmaktır. çünkü Allah: 'Tekrar savaşmak için bir tarafa çekilmek veya bir başka topluluğa katılmak maksadı dışında, o gün arkasını düşmana dönen kimse, Allah'dan bir gazaba uğramış olur"[Enfal 16] buyurur. Bunlardan biri de faiz yemektir. çünkü Allah: "Faiz yiyenler mahşerde ancak şeytanın çarptığı kimsenin kalktığı gibi kalkarlar''[Bakara 275] buyurur. Bunlardan biri de sihirdir. çünkü Allah: ''And olsun ki, onu satın alanın ahiretten bir nasibi olmadığını biliyorlardı''[Bakara 102] buyurur. Bunlardan biri de zinadır. çünkü Allah: "Zina etmezler. Bunları yapan günaha girmiş olur. Kıyamet günü azabı kat kat olur, orada alçaltılarak temelli kalır"[Furkan 24-25] buyurur. Bunlardan biri de yalan yere yemin etmektir. çünkü Allah: ''Allah'ın ahdini ve yeminlerini az bir değere değişenlerin, işte onların, ahirette bir payları yoktur''[Al-i İmran 77] buyurur. Bunlardan biri de hainlik yapmaktır. çünkü Allah: ''Hiçbir peygambere ganimete ve millet malına hıyanet yaraşmaz; haksızlık kim yaparsa, kıyamet günü yaptığı ile gelir"[Al-i İmran 161] buyurur. Bunlardan biri de farz olan zekatı vermemektir. çünkü Allah: "Bunlar cehennem ateşinde kızdırıldığı gün, alınları, böğürleri ve sırtları onlarla dağlanacak, ''Bu, kendiniz için biriktirdiğinizdir; biriktirdiğinizi tadın'' denilecek"[Tevbe 35] buyurur. Bunlardan biri de yalan yere şahitlik etmek ve şahitliği gizlemektir. çünkü Allah: "Şahidliği gizlemeyin, onu kim gizlerse şüphesiz kalbi günah işlemiş oluy''[Bakara 283] buyurur. Bunlardan biri de içki içmektir. çünkü Allah içkiyle putları, namazı terk etmeyi ve diğer bazı farzları terk etmeyi denk tutmuştur. Resulullah ta (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Namazı bilerek terk eden Allah'ın ve Resulünün zimmetinden çıkmış olur ve ahdi kesmiş olur " buyurdu. Bunlardan biri de akrabayla alakayı kesmektir. çünkü Allah: "İşte lanet onlara ve kötü yurt, cehennem, onlaradır.''[Ra'd 25] buyurur.

 

 

 

288- İbn Abbas der ki: "Allah'ın yasakladığı her şey büyük günahtır.

 

Yahya b. Atik ile Hişam da Muhammed b. Sirin kanalıyla İbn Abbas'ın böyle dediğirıi naklettiler.

 

İsnadı hasendir.

 

 

 

289- Ubeyde der ki: Allah'a isyana sebep olan her şey büyük günahtır. Allah ansızın bakmayı zikredip: ''Mümin erkeklere söyle: Gözlerini bakılması yasak olandan çevirsinler"[Nur 30] buyurmuştur.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Abdurrezzak, Musannef (10460) ve Taberi (Sı 40- 41)

 

 

 

290- İbn Tavus'un bildirdiğine göre babası şöyle dedi: İbn Abbas'a: "Büyük günahlar yedi tane mi?" diye sorulunca: "Yetmişe daha yakındır" cevabını verdi.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Abdurrezzak, Musannef 10/460 (19702) ve Taberi, Tefsir (5/41).

 

 

Beyhaki der ki: Böyle cevap vermesi, Allah'ın haramlarına dikkat çekmek ve onlardan uzaklaşmayı teşvik etmek içindir. Küçük günahlarla büyük günahlar arasındaki fark, Kitab ve sünnette geçtiği üzere dünya ve ahiret hükümlerinde geçerlidir.

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

Ehl-i Kıbleden Büyük Günah İşleyenlerin Tövbe Etmeden Vefat Etmesi