İBNÜ’L-ESİR

5. CİLT

HİCRİ 151.YIL       ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

HİCRETİN YÜZ ELLİ BİRİNCİ YILI OLAYLARI (M. 768) 

 

ÖMER b. HAFS'IN SİND VALİLİĞİ'NDEN AZLEDİLİP YERİNE HİŞAM b. AMR'IN TAYİN EDİLMESİ

 

Bu yıl Kürk (veya Türk) kavmi Cüdde'yi istila etti.

 

Bu yıl Mansur, ''Hezarmerd'' diye meşhur olan Ömer b. Hafs b. Osman b. Kabisa b. Ebi Sufre'yi Sind Valiliği'nden azledip yerine Hişam b. Amr etTağlibl'yi tayin etti, Ömer b. Hafs'i de İfrikiyye Amili yaptı.

 

Ömer b. Hafs'ın Sind Valiliği'nden azledilmesinin sebebi şuydu:

Abdullah b. Hasan'ın oğulları Muhammed ve İbrahim isyan ettiklerinde Ömer Sind Valisi'ydi. Muhammed ''Eşter'' lakabıyla meşhur olan oğlu Abdullah'ı soylu atlar satın almak için Basra'ya gönderdi, bu atlarla Sind'deki Ömer b. Hafs'ın yanına gideceklerdi. Ömer Şii idi ve Mansur'un kumandanı olmasına rağmen Muhammed'e bey'at edenlerdendi. Sind'e deniz yoluyla gittiler. Ömer atlarını getirmelerini istedi, "Biz sana attan daha kıymetli, dünyan ve ahiretin için daha hayırlı bir şey getirdik. Ülkenden ayrılıncaya kadar ya bizi kabul etmek veya bizi gizleyip zarar gelmesini önlemek suretiyle eman ver." dediler. Bunun üzerine onlara eman verdi.

Onların ve babası tarafından yanına gönderilen Abdullah b. Muhammed b. Abdullah'ın durumu kendisine anlatıldı. Onlara: "Hoş geldiniz." dedi ve Eşter'i gizli olarak yanına alıkoydu, ülkenin ileri gelenlerini, kumandanlarını ve aile fertlerini O'na bey'at etmeğe davet etti. Kabul ettiler, bunun üzerine beyaz sancaklar çekildi, hutbe okunurken giymesi için de perşembe gününden beyaz elbiseler hazırlandı. Ömer b. Hafs'ın hanımı binekli bir haberci göndererek Muhammed b. Abdullah'ın öldürüldüğünü bildirdi. Haberci Eşter'in yanına girdi, haberi O'na ulaştırdı ve baş sağlığı diledi. Ester: "Durumum meydana çıktı, canım senin boynunda." dedi. Ömer de: "Bir fıkrim var; burada zengin, sözü geçen bir Sind Hükümdarı var, çok güçlü birisi, Resulullah'a (-sav-) karşı da çok büyük saygısı var ve sözüne bağlıdır. O'na haber gönderirim, aranızda bir anlaşma yaparız, seni O'nun yanına gönderirim, orada rahatsız edilmezsin." dedi. Öyle yaptı ve Eşter'i O'na gönderdi. Hükümdar Eşter'e izzet ve ikramda bulundu. Zeydiler gizlice O'nun yanında toplandılar, bunlar basiret sahibi dört yüz kişiydiler. Onların arasında bir hükümdar gibi ava çıkardı.

 

Mansur bunları haber alınca Ömer b. Hafs'a mektup yazarak kulağına gelen haberlerin doğru olup olmadığını sordu. Ömer mektubu aile fertlerine okudu ve: "Eğer kulağına giden haberlerin doğru olduğunu ikrar edersem beni azleder, yanına gidersem beni öldürür, direnirsem de bana harp açar. Ne yapayım?" dedi. Adamlarından biri: "Suçu benim üzerime at, beni yakalat ve bağlat. Daha sonra benim kendisine gönderilmemi isteyecektir, sen de gönderirsin. Senin Sind'deki ağırlığın ve ailenin Basra'daki nüfuzunu bildiğinden bana bir şey yapamayacaktır. " dedi. Ömer: "Ben seninle aynı fikirde değilim." deyince de: "Öldürülürsem canım sana feda olsun." diye karşılık verdi.

Adamı yakalatıp hapsettirdi ve Mansur'a ne emrettiğini sordu. Mansur adamın kendisine gönderilmesini emretti, yanına varınca da boynunu vurdurdu.

Daha sonra Sind'e Hişam b. Amr et-Tağlibi'yi vali tayin etti. O'nun tayininin sebebi şuydu: Mansur Sind'e kimi tayin edeceğini düşünüyordu. Amr'ı merasim esnasında bineği üzerinde gördü. Amr bir müddet gözden kaybolduktan sonra geri dönüp Mansur'un huzuruna girmek için izin istedi. Huzura kabul edilince şöyle dedi: "Merasim grubundan ayrılınca kız kardeşimi gördüm, baktım ki çok güzel, akıllı ve dindar bir kadın, O'nu Müminlerin emirinden başkasına yakıştıramadım." dedi. Mansur başını önüne eğip bir müddet bekledikten sonra: "Şimdi git, bu konudaki emrimi daha sonra sana bildiririm." dedi. O dışarı çıkınca da hacibi Rebi'e: "Cerir keşke şu şiiri söy-

emeseydi:

 

''Tağlib Kabilesi'nden dayılık bekleme, zenciler dayı olarak onlardan daha iyidir.'' "

 

dedi ve devamla: "Git O'na evlenmeyi kabul ettiğimi, nikah için bizden bir isteği varsa vereceğimi, Allah'ın kendisine hayırlar ihsan etmesini dilediğimi "e Sind'e vali tayin ettiğimi söyle." dedi ve kadının çeyizini verdi.

 

Hişam'a, Abdullah'ı himaye eden hükümdara mektup yazarak O'nu teslim etmesini istemesini, teslim etmediği takdirde harp etmesini emretti. Ömer b. Hafs'a da İfrikiyye'ye vali tayin edildiğini bildirdi.

 

Hişam Sind'e, Ömer İfrikiyye'ye gidip görevlerine başladılar. Hişam Sind'e varınca Abdullah el-Eşter'i yakalamak istemedi, O'nu himaye eden hükümdarla anlaşma yapıyormuş gibi davrandı, fakat yapmadı. Mansur bunu haber alınca emrini yeniledi. Bu esnada Sind'de bir isyan çıktı. Hişam kardeşi Sefenneca'yı bu isyanı bastırmak için gönderdi. O da yola çıktı ve yolu Abdullah'ı himaye eden kralın ülkesinin yakınlarına düştü. Uzakta bir toz bulutu gördüler. Bunların aradıkları isyancılar olduğunu zannederek öncüler gönderdi. Öcüler, toz bulutunu çıkaranların Abdullah b. Muhammed el-Alevi olduğunu, Mihran Nehri kıyısında gezinti yaptığım söylediler. O tarafa doğru ilerledi. Bazı kişiler: "Bu Resulullah (-sav-)'ın torunudur. Kardeşin O'nun kanını dökmekten çekindiği için kasıtlı olarak yakalamadı, sen de O'na dokunma." diye nasihat ettiler, cevaben: "O'nu yakalamamazlık edemem. Mansur'un yakalayıp öldürülmesini emrettiği bir adamı serbest bırakamam." dedi. Abdullah'ın yanında on kişi vardı. Yapılan çarpışmada Abdullah ve yanındakilerin hepsi öldürüldü, içlerinden hiç biri kurtulmadı.

Başka bir rivayete göre ise Abdullah'ın arkadaşları başının kesilip götürülmesine engelolmak için cesedini Mihran Nehri'ne attılar. Hişam durumu Mansur'a haber verdi. Mansur O'na teşekkür etti ve adı geçen hükümdarla savaşmasını emretti. O'nunla savaştı ve yendi, ülkesini ele geçirdi.

 

Abdullah'ın cariyeleri vardı, bunlardan birisinden ''İbnü'l-Eşter'' denilen Muhammed b. Abdullah dünyaya geldi. Hişam cariyeleri ve doğan çocuğu Mansur'a gönderdi, Mansur da çocuğu Medine Valisi'ne gönderdi ve nesebinin sahih olduğunu bildirerek ailesine teslim edilmesini emretti.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

EBU CA'FER ÖMER b. HAFS'IN İFRİKIYYE VALİLİĞİ

 

 

BU YILIN OLAYLARI

 

EBU CA'FER ÖMER b. HAFS'IN İFRİKIYYE VALİLİĞİ

 

YEZİD b. HATİM'İN İFRİKİYYE VALİLİĞİ ve HARİCİLERLE SAVAŞMASI

 

MEHDİ İÇİN BAĞDAT'IN RUSAFE MAHALLESİ'NİN KURULMASI

 

SÜLEYMAN b. HAKİM el-ABDİ'NİN ÖLDÜRÜLMESİ

 

ŞAKNA'NIN ENDÜLÜS'TE İSYANI

 

MA'N b. ZAİDE'NİN ÖLDÜRÜLMESİ