İBNÜ’L-ESİR

5. CİLT

HİCRİ 196.YIL       ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

TRABLUS HALKıYLA BERABER İFRİKİYYE'DE MEYDANA GELEN KARIŞIKLIK

 

Bu yıl Ebu İsam ve O'na tabi olanlar İfrikıye Emiri İbrahim b. Ağleb'in üzerine hücum ettiler, İbrahim b. Ağleb onlarla savaştı ve zafer kazandı.

 

Yine bu yıl İbrahim b. Ağleb kendi oğlu Abdullah'ı Trablusgarp'a vali tayin etti. Abdullah Trablus'a gelir gelmez askerler üzerine saldırdılar ve evinde muhasara ettiler. Daha sonra şehri terk etmesi şartı ile Abdullah'la anlaştılar. Abdullah da anlaşma gereği şehri terk etti. Ancak henüz şehirden uzaklaşmadan etrafına pek çok kişi toplandı. Bu arada bol miktarda bahşiş dağItmağa başladı. Bunun üzerine Berberller dört bir yandan yanına akın ettiler. Abdullah her gün gündelik olarak süvarilere dört, piyadelere iki dirhem veriyordu, bu yüzden etrafına pek çok kimse toplandı. Abdullah bu askerler ile hemen Trablus üzerine yürüdü, fakat Trablus askerleri onlara karşı koydular. Taraflar çarpışmağa giriştiler, neticede Trablus askerleri bozguna uğradılar. Bunun üzerine Abdullah Trablus'a girdi ve şehir halkına eman verip kendisi de burada kaldı. Bir müddet sonra babası Abdullah'ı azletti ve yerine Süfyan b. el-Madda'yı vali tayin etti. Bu defa Hüvvare (bir Berberi grubu) Trablus'a, saldırdılarsa da askerler onlara karşı çıktılar. Karşılaşan taraflar birbirleriyle savaşa tutuştular. Yenik düşen askerlerin bozgunu Trablus'a kadar devam etti ve Berberiler askerlerin peşini bırakmadılar. Askerler İfrikıye Emiri İbrahim b. Ağleb'in yanına kaçtıktan sonra Trablus'a girdiler ve şehrin surlarını yıktılar.

 

Bu durumu öğrenen İbrahim b. Ağleb, on üç bin süvari ile birlikte oğlu Ebu'I-Abbas Abdullah'ı Trablus'a gönderdi. Abdullah Berberiler ile savaşa tutuştu. Neticede Berberiler hezimete uğradılar, bu arada pek çok Berberi öldürüldü, Bundan sonra Abdullah Trablus'a girdi ve şehrin surunu inşa etti.

 

Berberilerin hezimetini öğrenen Abdülvehhab b. Abdurrahman b. Rüstem, Berberileri bir araya topladı ve onları savaşa teşvik etti. Berberilere öfkelenen Abdülvehhab onlara yardım etmek maksadıyla etrafına topladığı kalabalık bir Berberi ordusuyla birlikte Trablus'a hareket etti ve şehre gelerek burasını muhasara altına aldı. Ebü'l-Abbas Abdullah ise şehrin Zenate Kapısı'nı kapatarak savaşa Hüvvare Kapısı'nda devam etti ve babası İbrahim b. Ağleb vefat edip kendisini emirliğe tayin edinceye kadar da Hüvvare ile savaşı sürdürdü. Bu arada kardeşi Ziyadetullah, askerlerden emirliği için O'nun adına söz aldı ve bir mektup göndererek babasının öldüğünü ve emirliğin kendisine verildiğini bildirdi. Ne var ki Berberiler mektubu ve mektubu götüren elçiyi ele geçirip elçiyi Abdülvehhab b. Abdurrahman b. Rüstem'e teslim ettiler. Abdülvehhab elçiden Abdullah'a babası İbrahim b. Ağleb'in öldüğünü duyurmasını istedi. Bundan sonra deniz ve Trablus Abdullah'a, bunun haricindeki yerler ise Abdülvehhab'a ait olmak üzere aralarında bir sulh anlaşması yaptılar. Bu sulh anlaşmasını müteakip Abdullah Kayrevan'a hareket etti. Kayrevan'a geldiğinde halk kendisini karşıladı ve emirlik görevini üstlendi. Abdullah'ın emirlik dönemi sulh ve sükUnet içerisinde geçti.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

HİCRETİN YÜZ DOKSAN YEDİNCİ YILI OLAYLARI (M. 812-813)

 

BAĞDAT'IN KUŞATILMASI2