İBNÜ’L-ESİR

5. CİLT

HİCRİ 195.YIL       ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

SÜFYANİLERDEN ALİ b. ABDULLAH'IN İSYANI

 

Bu yıl bir Süfyani olan Ali b. Abdullah b. Halid b. Yezid b. Muaviye başkaldırdı. Ali b. Abdullah'ın annesi, Ubeydullah b. Abbas b. Ali b. Ebi Talib'in kızı Netise'dir. Ali b. Abdullah: "Benim soyum Sıffin Savaşı'nın iki kahramanı olan Ali ve Muaviye'ye dayanır" dedi. Kendisine ''Ebü'l-Umeytır'' lakabı verilmişti. Bir gün, dostlarına Hırzevn'in (kertenkele) künyesini sordu. "Bilmiyoruz." demeleri üzerine: "Hırzevn'in künyesi ''Ebu'l-Umeytır''dır dedi. İşte bu yüzden dostları ona ''Ebü'l-Umeytır'' lakabım verdiler.

İsyan eden Ali b. Abdullah, Zilhicce 195 (Ağustos 811)'de kendisini halife ilan etti. Ümeyyeoğulları'nın azatlısı olan Hattab b. Vech el-Füls'ün kendisine yardım etmesiyle güç kazanan Ali b. Abdullah, Şam Valisi Süleyman b. el-Mansur'u buradan çıkardı, ayrıca Sayda'yı da istila etti. İsyan ettiği zaman Emin, Hüseyin b. Ali b. İsa b. Maham üzerine gönderdi, ancak Hüseyn Rakka'ya kadar geldi, Şam'a gitmedi.

 

Ebu'I-Umeytır (Ali b. Abdullah) başkaldırdığı zaman doksan yaşındaydı. Daha önce kendisinden bir kısım alimler pek çok bilgi almışlardı. Bu sıralarda güzel bir gidişi vardı. Ancak isyan edip zulme kalkışınca bu güzel gidişini değiştirdi. Bundan sonra da bu al imler , kendisinden aktardıkları bilgileri terk ettiler.

 

Ali b. Abdullah'ın taraftarlarının büyük miktarı Kelb Kabilesi'ndendi.

 

Muhammed b. Salih b. Beyhes el-Kilabi'ye bir mektup gönderdi. Mektubunda O'nu kendisine itaate davet ediyor, çağrısı istikametinde hareket etmediği takdirde tehdit ediyordu. Muhammed b. Salih b. Beyhes O'nun bu isteğini kabul etmedi, bunun üzerine Kayslıların üzerine yürümeğe niyetlendi. Ancak Kayslılar Muhammed b. Salih b. Beyhes'e bir mektup göndererek durumu bildirdiler. Bunun üzerine Muhammed b. Salih, Dıbab Kabilesi'nden ve onların mevalilerinden üç yüz süvari alarak Kayslıların yanına geldi. Durumdan haberdar olan Ali b. Abdullah es-Süfyani, on iki bin kişilik bir kuvvetle Yezid b. Hişam'ı Muhammed b. Salih'in üzerine gönderdi. Karşı karşıya gelen taraflar savaşa tutuştular, neticede Yezid ve beraberindekiler yenildiler. Bu arada Yezid b. Hişam' ın askerleri Şam şehrinin kapılarından içeri girmeğe çalıştılar. Bu esnada onlardan iki binden fazla kimse öldürüldü ve üç bin kişi de esir edildi. Muhammed b. Salih b. Beyhes, esirlerin saçlarını ve sakallarını kestikten sonra onları serbest bıraktı.

Zayıf duruma düşen Ali b. Abdullah es-Süfyani Şam'da muhasara altına alındı, fakat buna rağmen bir askeri kuvvet meydana getirdi ve başına oğlu Kasım'ı geçirdi. Kasım'ın komutasındaki bu kuvvet Muhammed b. Salih b. Beyhes'in askerleriyle savaşa tutuştu, ancak savaş esnasında Kasım öldürüldü ve Ali b. Abdullah'ın askerleri de hezimete uğradılar. Bu arada Kasım'ın başı Emin'e gönderildi. Bundan sonra tekrar yeni bir kuvvet oluşturan Ali b. Abdullah bu kuvvetin başına azatlısı Mu'temir'i getirdi. Mu'temir komutasındaki bu kuvvet Muhammed b. Salih b. Beyhes'in askerleriyle karşılaştı ve savaşa tutuştu. Ancak savaş sırasında Mu'temir de öldürüldü ve kuvveti bozguna uğradı. Böylece Ebu Umeytır (Ali b. Abdullah) eski kuvvetini kaybederek zayıf duruma düştü ve Kayslıların tamalılarına hedef oldu.

 

Bundan sonra Muhammed b. Salih b. Beyhes hastalandı, Numeyroğulları'nın reislerini bir araya topladı ve onlara şunları söyledi: "Yakalanmış olduğum bu hastalığı görüyorsunuz. Mervanoğulları'na iyi muamele edin. Mesleme b. Ya'kub b. Ali b. Muhammed b. Said b. Mesleme b. Abdülmelik'e iyi sarılın. O her ne kadar aklen zayıf birisi ise de, sizin kız kardeşinizin oğludur. Ayrıca ona Ebu Süfyanoğulları'na tabi olmayacağınızı da bildirin. Mesleme'nin halifeliğine bey'at ederek Süfyanilere karşı tedbir alın."

 

Muhammed b. Salih b. Beyhes, Havran'a döndü; Nümeyroğulları da Mesleme'in etrafında toplanarak ona bey'at ettiler. Mesleme onların beyatlerini kabul etti ve mevlitlerini toplayarak Ali b. Abdullah es-Süfyani'nin yanına gitti ve O'nu yakalayarak zincire vurdu.

 

Bu arada Mesleme Ümeyyeoğulları'nın reislerini yakaladı ve onlardan kendisi için zorla bey'at aldı. Ayrıca Kayslılara yakınlık sağladı ve onları kendine yakın kimseler derecesine yükseltti. Muhammed b. Salih b. Beyhes şifaya kavuştuktan sonra Şam'a döndü ve burasını muhasara etti. Kayslılar kendisine Şam'ı teslim ettiler. Mesleme ve Ali b. Abdullah es-Süfyani kadın kılığına girerek Muharrem 198 (Eylül 813)'de Mizze'ye kaçtılar. Bundan sonra Muhammed b. Salih b. Beyhes Şam'a girdi, buraya hakim oldu ve Abdullah b. Tahinin Şam'a gelmesine kadar burada kaldı. Daha önce Mısır'a giden ve sonra Şam'a geri dönen Abdullah b. Tahir, Muhammed b. Salih b. Beyhes'i beraberinde Irak'a götürdü ve Muhammed b. Salih b. Beyhes orada öldü.

 

 

 

ÇEŞİTLİ OLAYLAR

 

Bu yıl Emin adına Mekke ve Medine Valiliği'nde Davud b. İsa b. Musa bulundu. Davud b. İsa aynı zamanda, 193 (808) yılında hac işlerini idare etmişti. Yine bu yıl Emin adına Küfe'de Abbas b. el-Hadi, Basra'da Mansur b. Mehdi valilik görevlerinde bulundular.

Muhammed b. Hazim (Ebu Muaviye ed-Darir) bu yıl vefat etti. Kendisi Şiilik mezhebini tutardı ve aynı zamanda hadis sahasında mevsuk bir kimse idi.

 

Doksan beş yıl yaşayan meşhur şair Ebu Nuvas el-Hasan b. Hani' bu yıl vefat etti ve Bağdat'ta bulunan Şunizi'ye defnedildi. ed-Dabbi Kabilesi'nin efendisi olan Muhammed b. Fadl b. Gazvan b. Cerir ile Ebu Ya'kub Yusuf b. Esbat da bu yıl vefat ettiler.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

HİCRETİN YÜZ DOKSAN ALTINCI YILI OLAYLARI (M. 811-812)

 

EMİN'İN TAHİR ÜZERİNE ASKER GÖNDERMESİ ve BUNLARIN SAVAŞ YAPMADAN GERİ DÖNMELERİ