İBNÜ’L-ESİR

4. CİLT

HİCRİ 99. YIL       ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

EMİRÜ'L-MÜ'MİNİN ALİ'YE (R.A.) SÖVMEYİ TERK

 

Ümeyyeoğulları (Emeviler) hutbede Ali bin Ebi Talib (R.A.)'e sövüyorlardı. Ömer bin Abdülaziz bunu kaldırdı ve diğer valilere haber göndererek bundan böyle o fıdeti terk etmelerini emretti.

 

Hz. Ali (R.A.)'ye muhabbet sebebini Ömer şöyle anlatır:

 

"Medine'de ilim öğreniyordum, Ubeydullah bin Abdullah bin Utbe bin Mes'ud'dan pek ayrılıruyordum. Benim bu durumum hakkında O'na bir şeyler ulaşmıştı. Bir gün yanına gittim, namaz kılıyordu. Namazı epeyce uzattı. Oturdum, namazı bitirmesini bekledim. Namazı bitirince bana dönüp: ‘‘Allah'ın Bedir ehlinden ve Bey'at-ı Rıdvan'a katılanlardan razı olup da sonradan onlara gazaplandığını ne zaman öğrendin?’‘ diye sordu. ‘‘Bunu duymadım.’‘ diye karşılık verdim. ‘‘Peki, Ali hakkında senden bana gelen şeyler ne oluyor?’‘ diye sordu. ‘‘Allah'a ve sana karşı mazeretim var. Önceki durumumu terk ettim. Babam hutbe okuduğu zaman Hz. Ali (R.A.) hakkında kötü konuşacağı yere gelince tereddüt eder, ıMı gevelerdi. O'na dedim ki: ‘‘Hutben çok güzel akıp gidiyor, sıra Ali'yi zikretmeğe gelince kusurlu olduğunu anlıyorum.’‘ Babam: ‘‘Bunu anladın mı?’‘ diye sordu. ‘‘Evet.’‘ dedim. Bunun üzerine: ‘‘Bak yavrum, çevremizde bulunanlar eğer bizim Ali hakkında bildiğimiz iyi şeyleri bilseler bizden ayrılır, Ali'nin çocuklarına koşarlar.’‘ diyerek karşılık verdi."

 

Ömer bin Abdülaziz halife olunca dünyaya hiç rağbet etmedi. Hem de rağbet için bu büyük işi (Hz. Ali'ye sövme işi) irtikap edecek kadar. Bu işi terk etti ve her tarafa terk edilmesi için emirler yolladı. Onun yerine: ‘‘İnnallahe ye'muru bi' I-adli ve'l-ihs3n ... ‘‘ (Nahl, 90) ayetini okudu.

 

Ömer bin Abdülaziz'in bu tutumu takdirle karşılandı ve bu yüzden çok övüldü. Mesela Kuseyyir Azze şöyle demiştir:

 

‘‘Halife oldun, Ali 'ye sövmedin; suçsuzları korkutmadın ve bir mücrimin sözüne uymadın.

Apaçık hakkı söyledin, elbette hidayet alametleri konuşmakla açığa çıkar.’‘

Kuseyyir Azze bu şiiri okurken Ömer: "O halde felah bulduk." dedi.

 

 

 

ÇEŞİTLİ OLAYLAR

 

Ömer bin Abdülaziz Anadolu'da bulunan Mesleme'ye haber göndererek beraberindeki Müslümanlarla geri dönmesini istedi. O'na besili atlar ve bol yiyecek gönderdi, halkı onlara yardım etmeğe çağırdı.

 

Yine bu yılda Türkler Azerbaycan'a baskın yapıp bir grup Müslümanı katlettiler. Ömer, Hatim bin Nu'man Bahili'yi gönderdi; bu Türkleri katlettiler, pek az kişi kurtulabildi. Ömer'e bunlardan elli kişi esir getirildi.

 

Yezid bin Mühelleb Irak'taki görevinden bu yıl içinde azledildi. Basra'ya Adiyy bin Ertat Fezari, Küfe'ye Abdülhamid bin Abdurrahman bin Zeyd bin Hattab el-Adevi el-Kureşi, katibi Ebu Zenad da beraberinde olduğu halde geldi.

 

Adiyy, Yezid bin Mühelleb'in peşine Musa bin Vecih Hımyeri'yi gönderdi.

Bu sene hac emirliğini Ebu Bekr bin Muhammed bin Amr bin Hazim yaptı.

Bu, Ömer'in Medine'deki amiliydi.

Mekke Valisi Abdülaziz bin Abdullah bin Halid idi.

Küfe Valisi Abdülhamid idi, buranın kaza işlerine Amir Şa'bi bakıyordu.

 

Basra Valisi Adiyy bin Ertat, kadıysa Hasan bin Ebi'l-Hasan el-Basri idi.

Hasan daha sonra Adiyy'den istifa talebinde bulunmuş ve bu talebi kabul edilmişti. Adiyy İyas bin Muaviye'yi kadı yapmıştı.

 

Denildiğine göre, Hasan şikayet edilmiş, Adiyy de O'nu azledip yerine İyas'ı getirmişti.

Ömer bin Abdülaziz Horasan'a Cerrah bin Abdullah Hakemi'yi vali tayin etti.

 

Nafı' bin Cübeyr bin Mut'im bin Adiyy (Medine'de), Mahmud bin Rebi (ResuluIlah zamanında doğmuştu) ve Ebu Zıbyan bin Husayn bin Cündeb el-Cünübi (KahUd'un babası) bu yıl içinde ölmüşlerdir.

 

Yine Ebu Haşim Abdullah bin Muhammed bin Ali bin Ebi Talib Şam'dan dönerken zehirlenerek ölmüştür. O'nu zehirleyecek olan adamı Süleyman bin Abdülmelik peşine takmıştır. Hişam bunu hissedince Humeyme'de bulunan Muhammed bin Ali bin Abdullah bin Abbas'ın yanına gitti, halini anlattı. HilMetin oğluna geçtiğini ve ne yapacağını bildirdi ve orada öldü.

 

Meşhur şarkıcı (muganni) Ubeydullah bin Şüreyh ve Abdurrahman bin Ka'ab bin Malik Ebu'l-Hattab da Süleyman zamanında ölmüşlerdir.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

HİCRETİN YÜZÜNCÜ YILI OLAYLARI (M. 718-719)

ŞEVZEB HARİCİ'NİN BAŞ KALDIRMASI