İBNÜ’L-ESİR

4. CİLT

HİCRİ 129.YIL       ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

YUSUF BİN ABDURRAHMAN EL-FİHRİ'NİN ENDÜLÜS VALİLİĞİ

 

Bu yılda Endülüs valisi Sevabe bin Selame (veya Seleme) vefat etti.

Valiliği iki yıldan fazla sürmüştü. O ölünce kimin vali olacağı konusunda halk arasında ihtilaf çıktı. Mudarlılar da Yemenliler de valinin kendilerinden olması gerektiğini savunuyorlardı. Bu ihtilaf yüzünden uzun süre idarecisiz kaldılar. Sümeyl fitne çıkmasından korktu ve valinin Kureyş'ten olması teklifini ileri sürdü, bunu herkes kabul etti. O esnada İlbire'de bulunan Yusuf bin Abdurrahman el-Fihri'nin vali olmasını ittifakla kabul ettiler ve mektup yazarak davet ettiler. Yusuf bu teklifi önce kabul etmedi, "Kabul etmediğin için fitne çıkarsa günahı senin boynuna ... " diye haber gönderdiler. Bunun üzerine kabul edip Kurtuba'ya geldi, halk kendisine itaat etti.

 

Ebü'l-Hattar Sevabe'nin ölüp Yusuf'un vali olduğunu öğrenince: "Sümeyl valiliği Mudarlılara peşkeş çekiyor." diyerek Mudarlılarla Yemenlileri birbirine düşürdü.

Yusuf bunu öğrenince Kurtuba'daki vilayet konağından ayrıldı ve evine döndü. Ebü'l-Hattar ise Şekande'ye gitti. Yemenliler O'nun etrafında, Mudarlılar ise Sümeyl'in etrafında toplandılar. Aralarında günlerce süren şiddetli bir savaş yaptılar. Böyle bir savaş Endülüs'te daha önce görülmemişti. Savaş Yemenlilerin yenilgisiyle sonuçlandı. Ebü'l-Hattar bozguna uğrayarak Sümeyl'e ait olan bir değirmene saklandı, birileri O'nu ihbar etti, bunun üzerine yakalandı ve Sümeyl tarafından öldürüldü, böylece Yusuf tekrar hükümet konağına döndü. Sümeyl'in şeref ve itibarı artmıştı. Görünüşte vali Yusuf olmasına rağmen, işler Sümeyl tarafından yürütülüyordu.

 

Erbün şehrinde İbn Alkame el-Lahmi, Yusuf bin Abdurrahman'a karşı isyan etti, fakat çok sürmedi ve öldürülerek kellesi Yusuf'a getirildi.

 

‘‘Zimmi’‘ diye bilinen Uzre de Yusuf'a karşı isyan etti. O'na ‘‘Zımmi’‘ ismi zimmilerden yardım istediği için verilmişti. Yusuf O'na karşı Amir bin Amr'ı gönderdi, (Kurtuba'nın ‘‘Makberatü'ı-Amir’‘ isimli kapısına ismi verilen kişi bu zattır.) Fakat Amir başarılı olamadı, yenilerek geri döndü. Bunun üzerine Yusuf bizzat ordunun başına geçerek Zımmi ile savaştı. Zımmi öldürüldü, askerlerinin kökü kazındı.

Bu olayları 139 yılında Abdurrahman el-Emevi'nin Endülüs'e girmesi esnasında başka bir açıdan ele alacağız.

 

 

ÇEŞİTLİ OLAYLAR

 

Bu yıl Mekke, Medine ve Taif Valisi olan Abdülvahid hac emirliği yaptı. Irak'ta Yezid bin Ömer bin Hübeyre vali idi. Küfe Kadısı Hacdc bin Asım el-Muharibi idi. Basra Kadılığı'nı Ubbad bin Mansur yürütüyordu. Horasan'da Nasr bin Şeyyar vali idi ve karışıklıklar devam ediyordu.

 

Bu yılda Salim Ebü Nasr öldü. Yahya bin Ya'mer el-Adevi de bu yılda Horasan'da öldü. Tabiün fasihlerindendi, Ebü'l-Esved ed-Düeli'den nahiv öğrenmişti. Ebü'z-Zinad (Ziyad) Abdullah bin Zekvan, Vehb bin Keysan, Ebü Nasr Yahya bin Ebi Kesir el-Yemami, Said bin Ebi Salih, Ebü İshak eş-Şeybani, Haris bin Abdurrahman, Rakabe bin Maskale el-Küfi, Abdurrahman bin Ebü Ukayl es-Sekafi'nin kölesi Mansür bin Zazan (Razan) da bu sene ölenler arasındadırlar. Mansür'un salih bir kimse olduğunu herkes kabul ettiğinden cenazesine Yahudiler, Hıristiyanlar ve Mecusiler de katıldılar. 131 yılında öldüğü şeklinde rivayetler de vardır.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

HİCRETİN YÜZ OTUZUNCU YILI OLAYLARI (M. 747-748)

EBU MÜSLİM'İN MERV'E GİRMESİ VE KENDİSİNE BEY'AT EDİLMESİ