İBNÜ’L-ESİR

4. CİLT

HİCRİ 130.YIL       ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

HİCRETİN YÜZ OTUZUNCU YILI OLAYLARI (M. 747-748)

 

EBU MÜSLİM’İN MERV’E GİRMESİ VE KENDİSİNE BEY’AT EDİLMESİ:

 

Bu yılın Rebiyülahir ayında Ebu Müslim Merv'e girdi. Cemaziyülahirde girdiğine dair rivayetler de vardır.

 

Bunun sebebi İbnü'l-Kermani ile iş birliği yapmasıydı. İbnü'l-Kermani ve yanındaki diğer Arap kabileleri Ebu Müslim'le savaşmak için Nasr ile anlaşma yapmışlardı. Bu Ebu Müslim'in çok ağırına gitti ve onlarla savaşmak için adamlarını topladı. Süleyman bin Kesir İbnü'l-Kermani'nin karşısındaydı. Süleyman O'na şöyle dedi: "Dün babam öldürüp asan Nasr ile anlaşmaya nasıl gönlün razı oluyor? Halbuki ben senin Nasr ile aynı mecliste namaz kılmağa dahi razı olmayacağını zannederdim." Bu sözler O'nun aklını başına getirdi. İttifak kararından vazgeçti, böylece Arap kabileleri arasında yapılmış olan anlaşma bozulmuş oldu.

 

Sulh bozulunca Nasr Mudarlılarla birlikte Ebu Müslim'in yanına gelmek istedi. İbnü'l-Kermam'nin Yemen ve Mudar kabilelerinden teşekkül eden adamları da aynı istekte bulundular. Bunun için günlerce haberci gönderdiler. Ebu Müslim aralarında tercih yapabilmesi için her iki grubun elçilerinin de gelmesini emretti, fakat önceden yanındaki Şiilerle anlaşarak Rabia ve Yemen kabilelerini tercih etmelerini söyledi ve: "Mudar Kabilesi şeytanla beraberdirier, Mervan'ın adamları ve Yahya bin Zeyd'in katilidirler." dedi. 

 

İki elçi heyeti de geldi. Ebu Müslim yerine oturdu, onları da karşısına oturttu. yanına Şiilerden yetmiş kişi çağırttı ve bu iki grup arasında tercih yapmalarını söyledi. Şiilerden Süleyman bin Kesir kalktı ve konuştu. Ağzılaf yapan bir hatipti. İbnü'l-Kermani'yi ve adamlarını tercih etti. Sonra Nakib Ebu Mansur Talha bin Ruzeyk ayağa kalktı. O da Kermani'nin adamlarını tercih etti. Arkasından Mürsid bin Şakik söz aldı ve: "Mudar Kabilesi Resulullah'ın (A.S.) katilleri, Ümeyyoğulları'nın yardımcıları ve Mervan'ın memurlarıdırlar. Kanlarımız boyunlarında, mallarımız ellerindedir. Nasr bin Seyyar da Mervan'ın emirlerini yerine getiren bir memur, lehinde propaganda yapıp O'na ‘‘Emirü'lMüminin’‘ diyen biridir. Biz Nasr'ın doğıu yolda olduğunu kabul etmekten Allah (C.C.)'a sığımrız. Bu yüzden Ali bin el-Kermani'yi tercih ediyoıuz." dedi. Şiilerin yetmişi birden: "Mürşid bin Şakik'in söyledikleri doğıudur." dediler. Nasr'ın elçilerinin üzerine keder ve perişanlık çöktü, İbnÜı-Kermani'nin heyeti ise başarı kazanmış olarak döndü. Ebu Müslim Alin'den Malıuvan'a döndü ve Şiilere orada evler yapmalarını emretti. Allah onları Arapların kendilerine karşı iltifat etmelerinden kurtarmıştı.

 

Ali el-Kermani Ebu Müslim'e haber göndererek: "Merv'e bir taraftan ben gireyim, sen de adamlarınla birlikte başka bir taraftan gir." dedi. Ebu Müslim: "Nasr ile birleşip bana karşı harp etmeyeceğinizden emin değilim. Sen önce yalnız başına gir ve Nasr ile savaşı başlat." diye haber gönderdi.

 

İbnü'l-Kermani şehre girdi ve harbi başlattı. Ebu Müslim, Şibl bin Tahman en-Nakib'i atlı bir birlikle oraya gönderdi. Şibl Buharalıuzalı Sarayı'na yerleşti, Ebu Müslim'e gelmesi için haber gönderdi. Ebu Müslim, önünde Abdullah el-Huzai, sağ yanında Malik bin Heysem el-Huzai, solunda Kasım bin Muçaşi' et-Temimi olduğu halde Merv'e girdi. Bu sırada iki taraf birbiriyle savaşmaktaydı. Ebu Müslim şu ayeti okudu: ‘‘Şehre, ahalisinin haberi olmadan girdi. Bu esnada iki adam birbirleriyle dövüşüyordu. Biri kendi tarafından, diğeri düşmanlarındandı.’‘ (Kasas, 15). Ebu Müslim vali konağına gidip her iki gıubun savaşı durduıup askerleriyle birlikte çekip gitmeleri için haber gönderdi. Mervliler Ebu Müslim'i çok iyi karşıladılar. Ordudan bey'at alınmasını emretti. Bey'at aldığı kişiler arasında Ebu Mansur Talha bin Ruzeyk de vardı. Bu zat Nakiblerdendi. Haşimilerin delillerini ve Emevilerin kusurlarını çok iyi bilirdi. (Nakibler on iki kişiydi. Yüz veya yüz dört yılında Muhammed bin Ali Horasan'a elçi gönderdiğinde davetini kabul eden yetmiş kişi arasından onları seçmişti.) Adı ile mevsuf bir zattı. Bey'at aldığı diğer kişiler ise şunlardı: Huzaa Kabilesi'nden Süleyman bin Kesir, Malik bin Heysem, Ziyad bin Salih, Talha bin Ruzeyk, Amr bin A'yün; Tayy Kabilesi'nden Kahtabe bin Şebib bin Halid bin Ma'dan; Temim Kabilesi'nden Musa bin Ka'ab Ebu Uyeyne, Lahiz bin Kurayz, Kasım bin Müşaci', Eşlem bin Sellam; Bekr bin Vail Kabilesi'nden Ebu Davud bin İbrahim eş-ŞeyMni, Ebu Ali el-Herevi, (Amr bin A'yün yerine Şibl bin Tahman'dan bey'at aldığı da söylenir), İsa bin Ka'ab, Ebu Ali elHerevi yerine Ebu Müslim'in damadı (veya eniştesi) Ebu'n-Necm İsmail bin İmran.

 

Nakibler arasında Ebu Mansur Talha bin Ruzeyk bin Sa’ad dışında babası hayatta olan yoktu. Künyesi ve nisbeti Ebu Zeyneb el-Huzai idi. Ebu'I-Eş'as harbine katılmış, Mühelleb'le birlikte savaşmıştı. Ebu Müslim onunla istişare eder ve katıldığı savaşlarla ilgili sorular sorardı.

Bey'at şöyle idi:

 

"Allah'ın Kitab'ına Resulü'nün SÜllnet'ine uymak, Resulullah'ın ehl-i beytine razı olmak üzere bey'at ediyorum." Bey'at edenlere şöyle deniliyordu:

 

"Bu bey'atle, Allah'a karşı ahdinizi ve bağlılığınızı yerine getirmeniz, hanımlarınızı boşamanız, kölelerinizi azat etmeniz ve Beytullah'a doğru yola çıkmanız, başınızdakiler vermedikçe yiyecek istememeniz boynunuzun borcu olmuştur. "

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

NASR BİN SEYYAR'IN MERV'DEN KAÇMASI

 

 

BU YILIN OLAYLARI:

 

NASR BİN SEYYAR'IN MERV'DEN KAÇMASI

 

ŞEYBAN EL-HARURİ'NİN ÖLDÜRÜLMESİ

 

KERMANİ'NİN İKİ OĞLUNUN ÖLDÜRÜLMESİ

 

KAHTABE'NİN İMAM İBRAHİM'İN YANINDAN GELMESİ

 

KAHTABE'NİN NEYSABUR'A GİTMESİ

 

NÜBATE BİN HANZALA'NIN ÖLDÜRÜLMESİ

 

KUDEYD'DE EBU HAMZA EL-HARİCİ VAK'ASI

 

EBU HAMZA'NIN MEDİNE'YE GİRMESİ

 

EBU HAMZA'NIN MEDİNE'YE GİRMESİ

 

EBU HAMZA EL-HARİCİ'NİN ÖLDÜRÜLMESİ

 

ABDULLAH BİN YAHYA'NIN ÖLDÜRÜLMESİ

 

İBN ATİYYE'NİN ÖLDÜRÜLMESİ

 

KAHTABE'NİN CÜRCAN'DAKİ KATLİAMI