İBNÜ’L-ESİR

4. CİLT

HİCRİ 120.YIL       ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

NASR BİN SEYYAR'IN HORASAN'A VALİ OLMASI

 

Esed bin Abdullah Ölünce Hişam bin Abdülmelik, Horasan'a kimin tayin edileceği konusunda Horasan'ın durumunu bilen Abdülkerim bin Sellt el-Hanefi ile istişare etti. Abdülkerim: "Ey emiru'l-Müminin! Horasan için Kirmani uygundur." dedi. Hişam kabul etmeyerek o şahsın ismini sordu. Abdülkerim:

 

"İsmi Cüdey' bin Ali'dir. " deyince Hişam: "Benim O'na ihtiyacım yok." dedi. Abdülkerim yaşlı ve tecrübeli Yahya bin Nuaym bin Hübeyre Şeybani'yi teklif etti. Hişam: "Rabia'lılar ile sınırlar korunmaz." dedi. Abdülkerim kendi kendine: "Rabia ve Yemenlileri hoş karşılamadı, bir de Mudar soyundan birini teklif edeyim." diyerek: "Bir kusurunu görmezsen Akil bin Ma'kıl el-Leysı olabilir." dedi. Hişam: "Nedir o kusur?" deyince Abdülkerim: "Akil fazla iffetli değildir." dedi. Hişam: "O'na da ihtiyacım yok." dedi. Abdülkerim, Mansur bin Ebi'l-Harka es-Süleml'yi, "Akıllıdır, yiğittir; yalnız biraz yalan söyler." diyerek teklif etti. Hişam: "Yalandan hayır yoktur." diyerek bunu da reddetti. Abdülkerim, Yahya bin Hudayn'ı teklif etti. Hişam: "Ben Rabia'nın sınırları koruyamayacağını söylemedim mi?" dedi. Abdülkerim Nasr bin Seyyar'ı teklif edince Hişam: "Bu Horasan için biçilmiş kaftan." diyerek kabul etti. Abdülkerim: "Her ne kadar iffetli ve tecrübeli ise de O'nun da bir eksik yönü var." dedi. Hişam: "Nedir o eksiklik?" diye sorunca Abdülkerim:

 

"Nasr'ın Horasan'da fazla aşireti yok." dedi. Hişam bunun üzerine: "Ey babasız kalasıca! Aşireti benden fazla olan birini mi arıyorsun? Ben de O'nun aşiretiyim." diye cevap verdi. Nasr'ın Horasan'a tayin emrini yazarak Abdülkerim ile gönderdi.

 

Rivayet edildiğine göre, Horasan Valiliği için Hişam'a, Osman bin Şihhır teklif edilmiş, fakat şarap içtiği söylenmiş. Yine Yahya bin Hudayn teklif edilmiş, fakat kibirli olduğu söylenmiş. Yine Katan bin Kuteybe teklif edilmiş, fakat yakınlarının öldürüldüğü söylenmiştir, Hişam bunların hiç birini vali tayin etmeyerek Nasr'ı vali tayin etmiştir.

Esed'in ölÜmü sırasında Horasan'a vekil bıraktığı Ca'fer bin Hanzala, Nasr'dan kendisini Buhara'ya tayin etmesini istemiş, Bahteri bin Mücahid (mevla Beni Şeyban) ile istişare etmiş, Bahteri: "Bu teklifi kabul etme; çünkü sen Horasan'da Mudar soyunun ileri gelenlerinden birisin, bütün Horasan'a vali olmak sıfatıyla bunu yapmış olursun." demişti. Daha sonra Nasr Horasan'a vali tayin edildiği haberini alınca Bahteri'yi çağırtmış, Bahteri arkadaşlarına:

"Nasr Horasan Valisi oldu." demiş ve Nasr'ın yanına gelince emir selamı vermişti. Nasr: "Vali olduğumu nereden anladın?" diye sormuş, Bahteri: "Sen benim yanıma geliyordun, şimdi kendin gelmeyip de adam gönderince vali olduğunu anladım." diye cevap vermişti.

 

Nasr Horasan'a vali olduğu haberini getiren Abdülkerim'e on bin dirhem vermiştir. Müslim bin Abdurrahman bin Müslim'i Belh'e, Vessac bin Bükeyr bin Vessac'ı, Merv-i Ruz'a, Haris bin Abdullah bin Abdullah bin Haşrec'i Herat'a Ziyad bin Abdurrahman Kuşeyri'yi Neysabur'a, damadı Ebu Hafs bin Ali'yi Harezm'e, Katan bin Kuteybe'yi Suğd'a emir olarak: tayin etmiştir. Yemenli bir adam: "Bunun gibi akrabalarını kayıran kimse görmedim." demiş, başka biri: "Aksine, bundan önceki daha da yakınlarını kayırıcı idi. Horasan'da dört yıl boyunca sadece Mudar soyundan olanlar göreve getirilmiştir." dedi.

 

Horasan O'nun zamanında mamur hale getirilmiş, idaresi ve vergi toplama işleri düzene sokulmuştur.

 

Sevvar bin Eş'ar şöyle demiştir: ‘‘Korkulu günlerden sonra Horasan her türlü cehbarın zulmünden emin hale gelmiştir.''

 

Yusuf Horasan'ın karşılaştığı durumları öğrenince Horasan'a yardım olsun diye Nasr bin Seyyar'ı tercih etmiştir.

Nasr 120 senesinin Recep ayında vali olmuştur.

 

 

ÇEŞİTLİ OLAYLAR

 

Süleyman bin Hişam bin Abdülmelik Saife ile savaşmış ve Sendere'yi fethetmiştir.

İshak bin Selem Ukayli, Tumanşah ile savaşmış, kalelerini fethetmiş, yurtlarını harap etmiştir.

 

Bu yıl hac emirliğini Muhammed bin Hişam bin İsmail Mahzumi yapmıştır. (Süleyman bin Hişam bin Abdülmelik veya kardeşi Yezid bin Hişam'ın yaptığı da rivayet edilmiştir.)

Medine, Mekke ve Taif Amili Muhammed bin Hişam Mahzumi, Irak ve Maşrık Amili Yusuf bin Ömer (bir rivayete göre, Ca'fer bin Hanzala) Horasan Amili Nasr bin Seyyar (Hişam buna Yusuf bin Ömer ile mektuplaşmasını emretmiştir. Bir rivayete göre Horasan Amili Ca'fer bin Hanzala idi.) Basra Amili Kesir bin Abdullah Sülemi (Bunu Yusuf tayin etmiştir), Basra Kadısı Amir b. Ubeyde, Armenia ve Azerbaycan Amili Mervan bin Muhammed, Küfe Kadısı İbn Şübrüme idi.

 

Bu yıl içerisinde ölen bazı şahsiyetler:

 

Asım bin Ömer bin Katade, Mesleme bin Abdülmelik bin Mervan (bir rivayete göre 121 yılında Şam'da ölmüştür), Kays bin Müslim, Muhammed bin İbrahim bin Haris Temimi, Fakih Hammad bin Süleyman, Vakid bin Amr bin Sa’ad bin Muaz, Ali bin Müdrik Nehai Klifi, Kasım bin Abdurrahman bin Abdullah bin Mes'ud Klifi.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

HİCRETİN YÜZ YİRMİ BİRİNCİ YILI OLAYLARI (M. 738-739)

ZEYD BİN ALİ BİN HÜSEYN'İN ZUHURU