İBNÜ’L-ESİR

3. CİLT

HİCRİ 50. YIL       ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

MUAVİYE'NİN RESULULLAH (S.A.V.)'İN MİNBERİNİ MEDİNE'DEN NAKLETME TEŞEBBÜSÜ

 

Bu yıl içinde Muaviye Resulullah (S.A.V.)'ın minberinin Medine'den Şam'a nakledilmesi için emir vermişti. Muaviye bu konuda şöyle diyordu:

 

"Osman'ı öldüren bu adamların içinde Resulullah (S.A.V.)'ın minberi ve asası kalmamalıydı." Resulullah'ın asasını istemişti, asa ise Sa'ad el-Kurazi'nin yanında bulunuyordu. Minber yerinden oynatılıp da götürülmek istenince o anda güneş tutulmuş ve gündüz gözüyle yıldızlar görünmüştü. Müslümanlar güneşin tutulmasını Resulullah (S.A.V.)'ın minberinin nakledilmesine hamlederek minberi yerinde bırakmışlardı.

 

Diğer bir rivayette ise şöyle anlatılır: Cabir bin Abdullah ile Ebu Hüreyre Muaviye'ye gelerek şöyle derler: "Ey mü'minlerin emiri! Resulullah (s.a.v.)'ın kendi eliyle Medine'ye yerleştirmiş olduğu minberini buradan alıp Şam'a taşıman ve asasını da oraya götürmen pek uygun olmaz. Eğer yapmak istiyorsan O'nun mescidini oraya taşı." Bunun üzerine Muaviye bu yaptığından dolayı özür dilemiş ve minberin basamaklarını altıya çıkarmıştı.

 

Abdülmelik bin Mervan başa geçince minberi söküp Şam'a götürmek istemiş, O'na Kabisa bin Züeyb şöyle demişti: "Sakın böyle bir şeye girişmeyesin! Muaviye O'nu yerinden hareket ettirmek isteyince güneş tutulmuştu.

 

Resulullah (S.A.V.) da bu konuda şöyle buyurur: "Kim ki benim minberimin üzerinde yalan bir söz söylerse, yalan yere yemin ederse cehennemdeki yerine hazırlansın." Sen minberi buradan alıp götüreceksin ama bütün Medine halkının bunda hakları vardır," Bunun üzerine Abdülmelik minberi taşımaktan vazgeçmişti.

 

Velid bin Abdülmelik de başa geçince aynı şekilde minberi taşımak istemiş, Said bin el-Müseyyeb Medine Valisi bulunan Ömer bin Abdülaziz'e haber göndererek şöyle demişti: "Adamına söyle, sakın Resülullah'ın minberine ve Allah'ın hukukuna tecavüz etmeye kalkışmasın. Allah O'nun belasını verir!" Bunun üzerine Öme1r bin Abdülaziz Velid bin Abdülmelik ile görüşünce Velid minberi taşımaktan vazgeçmişti.

 

Süleyman bin Abdülmelik hac mevsiminde Medine'ye gelince Ömer bin

Abdülaziz Velid'in bu minberi nakletmek istediğini ve O'na karşı takınılan tavrı anlatmıştı. Süleyman şöyle demişti: "Müminlerin emiri Abdülmelik hakkında bunların söylenmesini hiç de arzu etmezdim. Bize bu minbere taarruz etmek niye düşsün. Biz dünyayı ve dünya içindekileri tamamen avucumuzun içine almış bulunuyoruz. Sonra İslam'ın şiarlarından olan bir şiarı alıp yerinden oynatmağa asla hakkımız yoktur ve bu bize hiç de yakışmaz."

* * *

Bu yıl içinde Muaviye bin Hudeyc es-Seküni Mısır Valiliği'nden azı edilerek yerine Mesleme bin Muhalled tayin edilmiş ve Mısır'ın yanı sıra İfrikiyye Valiliği de O'na verilmişti. Muaviye bin Ebi Süfyan, Mesleme bin Muhalled'i Afrika ve Mısır Valiliği'ne tayin etmeden önce Ukbe bin Nafi'i İfrikiyye'ye vali tayin etmişti. Ukbe Kayrevan şehrini kurmayı planlamış ve yerini tespit etmişti; ancak burası yırtıcı hayvanlar, aslanlar ve bir sürü yılan çıyanla doluydu. Yüce Allah'a dua ederek bütün bu zararlı hayvanların buradan çıkmasını niyaz etmiş ve gerçekten bu hayvanlar buradan kaçarak gitmişlerdi. Hatta buraya sığınan aslanlar kendi yavrularını taşıyarak çekip gitmişlerdi. Ukbe bin Nafi' burada büyük bir mescid yaptırmıştı. Muaviye bin Ebi Süfyan, Muaviye bin Hudeyc es-Seküni'yi Mısır'dan azledince Ukbe bin Nafi'i de İfrikiyye Valiliği'nden azletmiş ve burayı Mesleme bin Muhalled'in emrine vermişti. Mesleme İfrikiyye'nin Mısır'la birlikte emrine verildiği ilk vali olmuştu. Mesleme İfrikiyye'yi kendi azatlı kölelerinden Ebu Muhacir adıyla meşhur olan birisine tevdi etmiş, Muaviye bin Ebi Süfyan vefat edinceye kadar burada görevi sürdürmüştü.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

UKBE BİN NAFİ'İN İFRİKİYYE (TUNUS) VALİLİĞİNE TAYİNİ VE KAYREVAN ŞEHRİNİ KURMASI