İBNÜ’L-ESİR

3. CİLT

HİCRİ 40. YIL       ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

BU YILIN DİĞER OLAYLARI

 

Bu yıl Hac emirliği görevini Muğire bin Şu'be yapıp Muaviye'den sadır olduğu şayiasını yaydığı bir mektup uydurdu. Anlatıldığına göre o Terviye gününde Arafat' a çıktı ve Arefe gününde de kurban kesti. Yapmış olduğu bu hilenin anlaşılmaması için böyle acele davranmıştı. Anlatıldığına göre, Ukbe bin Ebi Süfyan'ın hac mevsimine yetişmek üzere Muaviye tarafından gönderildiği haberini almıştı.

 

Bu yıl içinde Muaviye daha evvel Şam illerinin emiri sıfatı ile çağırılıyorken Kudüs'te hilafet bey'ati almıştı. Hz. Ali öldürüldüğünde de Muaviye ''Emirü'l Müminin'' lakabını kullanmağa başlamıştı. Bu görüş bazı tarihçilerin görüşüdür. Daha evvel zikrettiğimiz gibi hakem olayından hemen sonra Muaviye'ye hilafet için bey'at edilmişti. En doğrusunu Allah bilir. Hz. Hasan'ın hilafet müddeti ise altı aydı.

 

Bu yılda Hz. Ali'nin vefatından kırk gün sonra Eş'as bin Kays el-Kindi vefat etmiş ve cenaze namazını Hz. Hasan kıldırmıştı. Yine bu yıl içinde ashabdan Hassan bin Sabit ve ResuIullah (s.a.v.)'ın akrabalarından Ebu Rafi' vefat etmişlerdi. Aynı şekilde bu yılda Muaviye'nin adamlarından Şurahbil bin Sımt el-Kindi vefat etmişti. Onun sahabi olduğuna dair rivayetler olduğu gibi, olmadığı da rivayet edilir. Hz. Ali' nin hilafetinin ilk günlerinde ashabdan Cehcah el-Gıfari vefat etmişti. Yine Bedir, Uhud ve diğer gazvelerde bulunmuş olan Haris bin Hazeme el-Ensari vefat etmişti. Yine Bedir Savaşı'na katılmak üzere Resulullah (S.A.V.) ile Medine'den çıkıp bir özründen dolayı geri dönen Havvat bin Cübeyr el-Ensari Medine'de vefat etmiştir. Hz. Peygamber (S.A.V.) O'na Bedir ganimetlerinden bir pay ayırmıştı. O ''Zatu'n-Nihyeyn'' adı verilen bir yerin sahibi idi.

 

Bu yılda, Hz. Ali'nin hilafeti döneminde Karaza bin Ka'ab el-Ensari Küfe'de vefat etmişti. Başka bir rivayette O'nun Muaviye'nin Küfe Valisi olan Muğire bin Şu'be'nin emirliği sırasında vefat ettiği kaydedilir. Karaza bin Ka'ab Uhud ve diğer gazalara katıldığı gibi Hz. Ali'nin bütün seferlerine de katılmıştı. Yine Bedir ashabından olup Resulullah (S.A.V.) ile bütün gazalara katılmış olan Muaz bin Afta' el-Ensari Hz. Ali'nin hilafeti döneminde vefat etmişti. Yine Bedir ashabından olan ve Akabe bey'atlerinde nakib tayin edilmiş olan Ebu Lubabe bin Abdül Münzir el-Ensari bu yıl vefat etmişti. Diğer bir rivayette ise O'nun Bedir Savaşı'na katılmak üzere yola çıktığı, fakat Resulullah (S.A.V.)'ın O'nu Medine'de vekil bırakmak üzere yoldan geri çevirdiği kaydedilir. Resul-i Ekrem O'na Bedir ganimetlerinden bir pay ayırmıştı. Yine bu yılda ilk Müslümanlardan olup ikinci Habeşistan hicretine katılmış olan ve Resulullah (S.A.V.)'ın mührünü taşıyanlardan biri olan Muaykib bin Ebi Fatıma ed-Devsi vefat etmişti. Bu sahabi cüzzam hastalığına yakalanmış, öyle vefat etmişti. Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ömer O'nu Beytülmal'e memur tayin etmişlerdi. Hz. Osman zamanında da halifenin mührünü muhafaza ederdi. Kayıtlara göre Hz. Osman'ın mührü O'nun elinden kuyuya düşmüştü. Başka bir rivayette ise O'nun Hz. Osman'ın hilafetinin sonlarına doğru vefat ettiği kaydedilir.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

HİCRİ KIRK BİRİNCİ YIL OLAYLARI (M. 661-662)

Hz. HASAN BİN ALİ'NİN HİLAFETİ MUAVİYE'YE TESLİM ETMESİ