İBNÜ’L-ESİR

3. CİLT

HİCRİ 39. YIL       ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

ZİYAD BİN EBİH'İN FARS İLLERİ VALİLİĞİNE TAYİNİ

 

Bu yıl içinde Hz. Ali Ziyad'ı Kirman ve Fars illerine tayin etmişti.

 

İbnü'l-Hadrami'nin öldürülmesi ve Fars illerinde Müslümanların Hz. Ali hususunda ihtilafa düşmeleri üzerine Fars ve Kirman halkı haraçlarını ödemekten vazgeçmişler, bütün bu yöre halkı aynı duyguya kapılarak Hz. Ali'nin valisini buradan uzaklaştırmışlardı. Fars bölgesi halkı da Sehl bin Huneyf'i buradan çıkarmışlardı. Bunun üzerine Hz. Ali Müslümanlarla istişarede bulunmuş, Cariye bin Kudame şöyle demişti: "Ey Müminlerin emiri! Gayet isabetli görüşlü, siyasete vakıf ve başına getirildiği görevi gayet iyi ifa eden bir adamı söyleyeyim mi?" Hz. Ali: "Bu bahsettiğin adam kimdir?" diye sorunca Cariye:

 

"Ziyad" diye cevap vermişti. Bunun üzerine Hz. Ali, Abdullah bin Abbas'a emir vererek Ziyad bin Ebih'i bu bölgeye tayin etmesini istemiş, Abdullah bin Abbas da Ziyad'ı kalabalık bir ordu ile Fars illerine göndermiştİ. Ziyad emrindeki bu askerlerle Fars illerinin halkını itaat altına almıştı. Buranın halkı bir hayli ıstırap çekmişti. Ziyad oraya varır varmaz bölgenin ileri gelen reislerine haberler göndererek kendisine yardım edeceklere bazı vaatlerde bulunmuş ve onları mükafatlandıracağını söylemiş, bundan kaçınacakları ise korkutarak cezalandıracağını ifade etmişti. Böylelikle onların bir kısmı diğer bir kısmına saldırmış, bazıları da aralarından bazılarının sırlarını açığa vurmuştu. Bu olaylardan sonra halkın bir kısmı kaçıp bir kısmı burada ikametini sürdürmüş, bir kısmı ise diğer bir kısmını öldürmüş, böylece Fars illeri tamamen huzura kavuşmuştu. Ziyad hiç birisiyle karşılaşmadan ve savaşmadan bölgeye hakim olmuştu. Ziyad, Kirman'da da aynı faaliyetleri yürütmüş, arkasından Fars illerine geri dönüp Müslümanları burada iskan ederek bu şekilde bölgede huzur ve güveni sağlamıştı. Daha sonra İstahr şehrinde konaklamış ve burada ''Ziyad Kalesi'' adıyla anılan bir kaleyi tahkim ederek orada yerleşmiştİ. Sonraları Mansur el- Yeşkeri buraya sığınıp konakladığı için bu kaleye ''Mansur Kalesi'' adı verilmiştir. Diğer bir rivayette ise Ziyad'ın Fars illerine tayin edilmesini Abdullah bin Abbas'ın teklif ettiği kaydedilir. Bunu daha önce de zikretmiş bulunuyoruz.

 

*  *  *

 

Bu yıl içinde Bedir ashabından olan Ebu Mes'ud el-Ensari vefat etmişti.

Başka bir rivayette O'nun Muaviye döneminin ilk yılında vefat ettiği de kaydedilir. Buna dair başka rivayetler de vardır. Başka rivayetlerde O'nun Bedir savaşına katılmadığı söylendiği gibi bazılarında Bedri demnesinin sebebi olarak Bedir kuyuları kenarında ikamet ettiği kaydedilir. O'nun sonradan nesli kesilmiştir .

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

HİCRİ KIRKINCI YIL OLAYLARI (M. 660-661)

BUSR BİN EBİ ERTAT'IN HİCAZ VE YEMEN'E SEFERİ