İBNÜ’L-ESİR

3. CİLT

HİCRİ 35. YIL       ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

BU YILIN DİĞER OLAYLARI

 

Bu yıl içinde, yani H. 35. yılda Bizans İmparatoru Heraklieos'un oğlu Konstantin bin gemilik bir donanma ile Müslümanlar üzerine gelmek üzere yola çıkmıştı. Bu olay Hz. Osman'ın şahadetinden önce idi. Ancak Konstantin denizde yol alırken Yüce Allah'ın izniyle şiddetli bir rüzgar esmeye başlamış, askerlerinin büyük bir kısmı denizde boğulmuş, kendisi ise kurtularak Sicilya'ya sığınmıştı. Sicilyalılar bir banyo hazırlayıp O'nu buraya sokmuşlar ve: "Adamlarımızı helak ettin" diyerek öldürmüşlerdi. Ebu Ca'fer et-Taberi bu rivayeti nakleder.

Adı geçen bu Konstantin'i Müslümanlar H. 31. yılda Gazvetu's Sevari'de hezimete uğratmışlar ve sonunda Sicilyalılar O'nu hamamda öldürmüşlerdi. Tarihçiler meydana gelen bu olayların tarihinde ihtilaf etmişlerdir. Eğer bu rivayetlerin birinde yukarıda sözü edilen bütün gemilerin batması hadisesi yer almasaydı gerçekten bu olayın H. 31. yılda meydana gelmiş olması ihtimali bulunabilirdi. Fakat diğer bazı müverrihlere göre bu olay H. 35. yılda vuku bulmuştu.

 

Bu yıl içinde Hz. Osman'ın hilafeti döneminde Evs bin HevaIli el-Ensari ile yine Resulullah (s.a.v.) döneminde münafıklardan biri olup daha sonra mükemmel bir tövbe yapmış olan Cülas bin Süveyt el-Ensari vefat etmişlerdi.

 

Bu yıl içinde vefat edenlerden birisi de Abdulmuttalib oğlu Hars'ın oğlu olan Nevfel'in oğlu Hars idi. Yine bu yılın sonlarına doğru Ebu'l-As'ın oğlu el-Hakem vefat etmişti. el-Hakem Mervan'ın babası ve Osman'ın amcası idi. Yine bu yılda Yahya bin Habban'ın babası Habban bin el-Munkiz el-Ensari vefat etmişti. Bir rivayete göre Uhud'da şehit düştüğü kaydedilen Abdullah bin Kays bin Halid el-Ensari de bu yılda vefat etmişti. Yine bu yılda vefat edenlerden biri Akabe Bey'atı ile Bedir Gazvesi'nde bulunan Kutbe bin Amir el-Ensari idi. Aynı şekilde ölümünden sonra konuştuğu rivayet edilen Zeyd bin Harice bin Zeyd el-Ensari de Hz. Osman'ın hilafeti döneminde vefat etmişti. Hz. Osman'ın hilafetinin son günlerinde Ma'bed bin Abbas bin Abdulmuttalib, Kuzey Afrika'da şehit düşmüştü. Yine bu yılda Habeşistan muhacirlerinden olan Muaykib bin Ebı Fatıma vefat etmiş bulunuyordu. Bu şahıs Resulullah (S.A.V.)'ın yüzüğünü muhafaza edenlerden birisi idi. Başka bir rivayette ise Muaykib'in Hz. Ali'nin hilafeti döneminde H. 40. yılda vefat ettiği kaydedilir. Aynı şekilde Mekke'nin fethi gününde İslam'a girmiş olan Muti' bin Esved elAdevi ile Nuaym bin Mes'üd el-Eşcai vefat etmişlerdi. Ancak diğer bir rivayette Nuaym bin Mes'ud'un Cemel Yakası'nda, Mücaşi' İbn Mes'ud ile birlikte öldürüldüğü kaydedilir. Bu yılda vefat edenlerden birisi kendisinde hafif bir bönlük olan Bedir ashabından Abdullah bin Huzefe es-Sehmi idi. Yine bu yılın sonlarında şair Ömer'in babası Abdullah' bin Ebi Rabia el-Mahzümi vefat etmişti. Bu şahıs Hz. Osman'a yardım etmek üzere Yemen'den gelenlerden biri idi. Hz. Osman'ın muhasara edildiği gün Medine'ye varmış, fakat bineğinden düşerek ölmüştü. Yine Resulullah (S.A.V.)'ın azatlılarından Ebu Rafi'in bu yılda vefat ettiği kaydedilir se de Hz. Ali'nin hilafeti döneminde vefat ettiği daha sahih bir rivayettir. Yine bu yılda Bedir ashabından olan ve Amir bin Lüey Kabilesi'ne mensup bulunan Ebu Sebre bin Ebi Ruhm el-Amiri ile Mekke'nin fethi gününde Müslüman olup da gayet salih bir adam olan ve aynı zamanda Muaviye'nin dayısı bulunan Haşim bin Utbe bin Rabia ile Ebu'd-Derda' vefat etmişlerdi. Ebu'd-Derda'nın biraz daha yaşadığı rivayet edilirse de bu yılda vefat ettiğine dair olan rivayet daha sahihtir.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

HİCRİ OTUZ ALTINCI YILIN OLAYLARI (M. 656-657)