İBNÜ’L-ESİR

3. CİLT

HİCRİ 35. YIL       ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

HZ. OSMAN'IN NEREYE DEFNEDİLMİŞ OLDUĞU VE

NAMAZINI KİMİN KILDIRDIĞI

 

Hz. Osman'ın cenazesi üç gün yerde kalmış, sonra Hakim bin Hizam elKureyşi ile Cübeyr bin Mut'im Hz. Ali'ye giderek defnedilmesine izin vermesi için görüşmüşlerdi. Cenazenin alınacağını işiten isyancılar gelenleri taşlamak üzere yolda oturmuşlar, bu yüzden de cenazeye akrabalarından ve diğer kimselerden çok az kimse katılabilmişti. Bunlar arasında Hz. Zübeyr, Hasan, Ebu Cehm İbn Huzeyfe ve Mervan vardı. Akşam ile yatsı arasında cenazeyi alıp Medine'nin dışında ''Hış Kevkeb'' diye adlandırılan bir duvarın arkasına götürmüşlerdi. Burası Baki mezarlığının dış tarafıydı. Hz. Osman'ın namazını bir rivayete göre Cübeyr bin Mut'im, başka bir rivayete göre Hakim bin Hizam veya Mervan kıldırmıştı.

Ensardan bir grup Müslüman gelip Hz. Osman'ın cenaze namazını kılmak isteyenlere engelolmak istemişler, fakat daha değişik bir fitnenin kopmasından korkarak bu isteklerinden vazgeçmişlerdi. Sonra Hz. Ali yolda oturup Hz. Osman'ın tabutunu taşlamak isteyenlere haber gönderip onları bu işten alıkoymuştu. Bu olaylardan sonra Hz. Osman ''Hış Kevkeb'' denilen yere defnedilmişti. Muaviye bin Ebi Süfyan hakimiyeti eline geçirdikten sonra bu duvarın yıkılmasını ve Hz. Osman'ın kabrinin ''el-Baki'' mezarlığının içine alınıp diğer Müslümanların da cenazelerini bu Hz. Osman'ın mezarının etrafına gömmelerini emretmişti. Böylelikle O'nun mezarı da diğer Müslümanların mezarı içine alınmış oldu.

 

Başka bir rivayette ise, O'nun ''Hış Kevkeb'' denilen yere yakın bir yere, el-Baki mezarlığına gömüldüğü kaydedilir. Yine anlatıldığına göre, Hz. Ali, Talha, Zeyd bin Sabit, Ka'ab bin Malik ve O'nun yakın arkadaşlarından bir çok kimse cenazeye katılmıştı. Hz. Osman gasledilmeden elbiseleriyle kefenlenip defnedilmişti.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

HZ. OSMAN'IN YAŞAYIŞI VE HAYATINDAN BAZI ÖRNEKLER