İBNÜ’L-ESİR

3. CİLT

HİCRİ 32. YIL       ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

BU YIL İÇİNDE TÜRKLERİN ZAFER KAZANMALARI ve

ABDURRAHMAN BİN RABİ'A'NIN ŞEHİT OLMASI

 

Bu yıl içinde Hazarlarla Türkler Müslümanlara karşı galip gelmişlerdi. Türklerin galip gelmelerinin sebebi şu idi: İslami gaza ve fetihlerin şiddetle üzerlerine varmasından sonra öfkelenmiş ve şöyle haykırmışlardı: "Bizi yenebilecek, bize denk bir millet yokken nasıloldu da azıcık bir ümmet olan Müslümanlar üzerimize gelip bizi yendiler ve biz onlara karşı koyamadık." Onlardan bazıları şöyle demişlerdi: "Bu adamlardan pek ölen olmadığı gibi, giriştikleri savaşlarda yaralanan bile olmamaktadır." Müslümanlar bu seferden daha evvel Türkler üzerine yürümüş ve meydana gelen çarpışmada kimse ölmemişti. İşte bu yüzden Müslümanların ölmediği zannına kapılmışlardı. Bir kısmı da: "Peki bunu denediniz mi?" diye sormuş ve Müslümanlara bir tuzak kurmuşlardı. Müslüman askerlerden bir grup kurulan bu tuzağın yanından geçerlerken onları ok yağmuruna tutmuş ve şehit etmişlerdi. Bu olaydan sonra her iki tarafın kumandanları savaşmak üzere anlaşmış ve savaş için bir gün tespit etmişlerdi. Bu arada Babu'l-Ebvab'da bulunan Abdurrahman İbn Rabi'a'ya mektup gönderen Hz. Osman şöyle demişti: "Raiyyemiz biraz karın doyduğundan sanki azmış durumdadır. İşte bundan dolayı Müslümanları sakın bir hücuma sürüklemeyesin. Onların telef edilmelerinden, öldürülmelerinden korkuyorum." Abdurrahman Hz. Osman'ın ne demek istediğini anlayamamış ve Belencar'a doğru gazaya çıkmıştı. Türkler Hazarlarla bir araya gelip Müslümanlara karşı bir cephe teşkil etmiş ve onlarla şiddetli bir savaşa girişmişlerdi. Bu savaşta Müslümanların kumandanı Abdurrahman şehit edilmişti. Abdurrahman'a kılıcının adına nisbetle ''Zu'n-Nür'' adı veriliyordu. Abdurrahman'ın ölümü üzerine Belencar halkı onun cesedini alıp bir sanduka içinde toprağa verdiler. Her yağmur duasına çıktıklarında O'ndan yardım dilerlerdi. Ancak şehit edilmesinden sonra Müslümanlar iki gruba ayrılmışlardı. Bir grup Babu'l-Ebvab'a doğru yönelmiş, burada Hz. Osman'ın emriyle Said bin el-As tarafından bir grup askerle gönderilmiş olan Abdurrahman'ın kardeşi Selman bin Rabi'a ile karşılaşmış ve kurtulmuşlardı. Diğer grup Müslüman ise, aralarında Selman el-Farisi ve Ebu Hüreyre olduğu halde Cilan ve Cürcan tarafına giden askerler idiler. Bu askerler içinde aynı çadırda

Yezid bin Muaviye en-Nehai, Alkame bin Kays, Mi'dad eş-Şeybani ve Ebu Müfrez et-Temimi bulunuyordu. Diğer bir çadırda da Amr bin Utbe ve Halid bin Rabi'a ile el-Halhal bin Zerri ve el-Karsa' bulunuyordu. Her iki grup da aynı ordu içinde ve birbirlerine yakın idiler. el-Karsa' şöyle diyordu: "Bu kan elbiseler üzerinde ne kadar da güzel parlıyor!" Amr bin Utbe de üzerinde bulunan kaftana bakarak şöyle demişti: "Bu beyaz rengin üzerinde kanın kırmızılığı ne kadar da güzel duruyor!"

 

Yezid bin Muaviye en-Nehai bir geyiğin kendisini alıp götürdüğünü ve bir çarşafa sarılıp kabre defnedildiğini ve bundan daha tatlı ve güzel bir şey görmediğini, onun kabri üzerinde de üç kişinin bekleyip durduğunu rüyasında görmüştü. Uykudan uyanıp da Müslümanlarla düşman arasındaki savaş şiddetli safhasına geldiği sırada başına bir taş isabet edip orada şehit olmuştu. Gerçekten onun elbiseleri iyice kana bulanmıştı. O aynen bu haliyle kana bulanmış olarak kabrine indirilmişti.

 

Mi'dad, Alkame'ye şöyle demişti: "Bana şu örtünü ver de onunla başımı sarayım." Alkame O'na örtüsünü vermiş, Mi'dad da Yezid'in şehit edildiği yere varmış, Belencar Kalesi'nin burçlarından birisine doğru hücuma geçtiği bir sırada mancınıklardan atılan bir taşın isabet etmesiyle şehit olmuştu. Arkadaşları O'nu da alıp Yezid'in yanında defnetmişlerdi. Alkame o örtüsünü almış, yıkamış, fakat örtüden kanın eseri bir türlü çıkmamıştı. Alkame bu örtüyü Cuma günü takınır ve: "Bunu takmamın sebebi üzerinde Mi'dad'ın kanının bulunmasıdır" derdi. Amr bin Utbe de aynen dilediği gibi kaftanı üzerinde kanları akmış olarak şehit olmuştu. el-Karsa' da aynı şekilde düşmanla çarpışmış, savaştıktan sonra o da şehit düşmüştü. Bu acı haber Hz. Osman'a vardığında: "İnna lillah, Küfeliler çözülüp gittiler. Allah'ım sen onların günahlarını affet ve amellerini kabul eyle" diye dua etmişti.

Hz. Osman Said bin el-As'a mektup yazıp Selman'ı Babu'l-Ebvab'a gazaya göndermesini istemişti. Selman oraya vardığında bu mağlubiyete uğrayan Müslümanları ve geri dönenleri görmüştü. Allah onları da öldürülmekten muhafaza etmişti. Abdurrahman bin Rabi' şehit edildiğinde Said bin el-As Selman bin Rabi'a'yı buraya vali olarak tayin etmişti. Kufeliler üzerine de Huzeyfe bin el-Yeman'ı tayin etmiş bulunuyordu. Hz. Osman da Habib bin Mesleme komutasında bir grup askeri bunlara yardım etmek üzere göndermişti. Bu gelen askerlerin başına Selman geçmiş, ancak Habib kabul etmek istememişti. Hatta Şamlılar kızarak: "Gerekirse Selman'ı öldürürüz" demişler, Küfeliler: "Vallahi o halde biz de Habib'i döver ve hapsederiz ve eğer bize karşı koyacak olursanız aramızda çarpışmalar meydana gelir ve her iki taraftan da kan dökülür." diye karşılık vermişlerdi.

 

Habib Babu'l-Ebvab'a emir olmayı dilemiş ve aynı şekilde Kufe'den gelecek orduya komutan olmayı arzu etmişti. Kufelilerle Şam ehli arasında meydana gelen ilk ihtilaf bu idi. Bu arada Huzeyfe, arka arkaya üç sefer düzenlemişken üçüncüsünün meydana geldiği sırada Hz. Osman şehit edilmişti. Huzeyfe Hz. Osman'ın şahadet haberini duyduğu anda şunları söylemişti:

 

"Allah'ım, O'nu öldürenlere lanet eyle ve onları paramparça et. Biz O'nunla tartışırdık, O da bizimle tartışırdı. İşte bu fırsatı ve O'nun bu anlayışını fitneye bir çıkış kapısı olarak gördüler. Allah'ım, onlar boyunları kılıçlarla vurulmadıkça ölmesinler. "

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

EBU ZER el-GIFARİ'NİN VEFATI