İBNÜ’L-ESİR

2. CİLT

HİCRİ 30. YIL       ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

RESULULLAH (S.A.V.)'IN MÜHRÜNÜN ERİŞ KUYUSUNA DÜŞMESİ

 

Bu yıl içinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in mührü Hz. Osman'ın elinden Medine'ye iki mil mesafede bulunan Eriş kuyusuna düşmüştü. Bu kuyuda çok az su vardı. Mührün içine düşmesinden sonra da bütün suyu boşaltılmıştı.

 

Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) diğer milletleri İslam'a ve Allah yoluna davet etmek için mektuplar yazdığı sırada bu mührü yaptırmıştı. O'na: "Mühürlü olmayan bir mektubu onlar okumazlar" denmiş, bunun üzerine de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine demirden bir mührün yapılmasını emretmişti. Mühür yapıldıktan sonra onu parmağına geçirmiş, fakat hemen Hz. Cebrail gelip onu bu işten alıkoymuştu. Nebi bu mührü atıp yerine bakırdan bir mührün yapılmasını emretmiş ve parmağına takmıştı. Ancak Cebrail'in tekrar gelip "At bunu" demesi üzerine yine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu bakırdan olan mührü de atıp yerine gümüşten bir mühür edinmiş ve parmağına takmıştı. Cebrail (A.S.) tekrar gelip bunu kullanmasını emretmiş, Resulullah da bu yüzüğü ve mührü edinmişti. Bu mühürde üç satır vardı. Birinci satırda "Muhammed", ikinci satırda "Resul", üçüncü satırda ise "Allah" yazılıydı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ahirete irtihal edinceye kadar bu mührü kullanmıştı. Hz. Ebu Bekir de vefat edene kadar bu mührü kullanmış, arkasından Hz. Ömer'e geçmiş, O da vefat edene kadar kullanıp Hz. Osman'a intikal ettirmiş ve Hz. Osman da bu mührü altı yıl müddetle kullanmıştı.

 

Müslümanların su ihtiyaçlarını temin etmek için Medine yakınlarında bir kuyu kazılmıştı. Hz. Osman bu kuyu başında oturmuş yüzüğü ile oynuyorken yüzük elinden kaymış, kuyunun içine düşmüştü. Kuyunun içinde mührü çok aramışlar ve kuyunun bütün suyunu boşaltınışlarsa da yine mühür bulunamamıştı. Hz. Osman bu mührü bulabilecek kimseye çok büyük miktarda mükafatlar vaat etmişti. Ancak mühür bulunamayınca son derece üzülmüş, bulunmasından ümidini kesince de aynı şekil üzerine ikinci bir mühür yaptırıp parmağına takmış ve vefat edinceye kadar parmağında kalmıştı. Ancak şehit edildiğinde bu mührün kimin tarafından alındığı bilinememiştir.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

EBU ZER' el-ĞİFARİ'NİN er-REBEZE'YE GÖNDERİLMESİ