İBNÜ’L-ESİR

2. CİLT

HİCRİ 23. YIL       ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

HAZRETİ ÖMER'İN ŞEHİT EDİLMESİ

 

Müsavvir İbn Mahreme şöyle anlatır: Bir gün Hz. Ömer (R.A.) çarşı ve pazarları dolaşmak üzere dışarı çıktığında yolda Muğire bin Şu'be'nin Hıristiyan olan kölesi Ebu Lü'lü'e'ye rastlar. Ebu Lü'lü'e Hz. Ömer'e şöyle der: "Ey mü'minlerin emiri! Muğire bin Şu'be'ye karşı beni koru ve bana yardım et. Muğire yüklenemeyeceğim bir vergiyi bana YÜkledi.'' Hz. Ömer (R.A.): "Ödediğin vergi ne kadardır?" diye sorunca, Ebu Lü'lü'e: "Günde iki dirhem." der. Hz. Ömer: "Ne işle meşgulsün?" diye sorar, "Ben marangoz, demirci ve nakışçıyım," şeklinde karşılık verir. Hz. Ömer: "Ben, senin bu haracını fazla görmüyorum. Senin bu yaptığın işlere karşılık fazla değil, ayrıca senin, rüzgarla çalışabilecek bir değirmen yapabilirim, dediğini işittim" der. Ebu Lü'lü'e: "Evet yapabilirim" deyince, Ömer (R.A.): "O halde bana böyle bir yel değirmeni yapmanı isterim" der. Ebu Lü'lü'e bunun üzerine: "Eğer sen hayatta kalırsan sana ta doğudan batıya kadar halkın söz konusu edeceği bir değirmen yaparım!" der.

 

Hz. Ömer evine dönüp gittikten sonra, ona Ka'abu'l-Ahbar gelip: "Ey mü'minlerin emiri! Yerine bir kimseyi tayin et, çünkü üç gün içinde ölebilirsin" demiş, Hz. Ömer O'na: "Nereden biliyorsun?" diye sormuştu. Ka'abu'l-Ahbar: "Senin öleceğini Tevrat'ta okudum," deyince Hz. Ömer: "Allah Allah sen Ömer bin Hattab'ın adını Tevrat'ta mı okudun?" diye sorar. Ka'ab: "Hayır, vallahi senin adını işitmedim fakat senin özelliklerini taşıyan birisinin hikayesini okudum ve senin ecelinin yaklaştığını gördüm." diye cevap verir. Hz. Ömer bunun üzerine "Halbuki hiç bir ağrı ve sızı duymuyorum" der.

 

Ertesi gün olunca Ka'abu'l-Ahbar tekrar gelip ona iki gün kaldı demiş ve gitmişti. İki gün sonra yine gelip Hz. Ömer'e şöyle demişti: "İki gün gitti, bir gün kaldı." Üçüncü günün sabahında Ömer (r.a.) sabah namazı için camiye varmıştı. Adeti üzerine safların düzgünce yapılması için adamlar görevlendirirdi. Saflar iyice düzeldikten sonra iftitah tekbiri getirip namaza dururdu. Bu arada Ebu Lü'lü'e yenine sakladığı iki başlı bir hançer ile Müslümanların arasına karışmıştı. Hz. Ömer tekbirini aldıktan sonra Ebu Lü'lü'e O'na altı tane hançer darbesi indirmiş ve onlardan bir tanesi tam göbeğinin altına isabet etmişti. Onu öldüren darbe de bu olmuştu. Ebu Lü'lü'e, namazda hemen Hz. Ömer'in arkasında durmuş bulunan Küleyb bin Ebi Bukeyr el-Leysi'yi ve başka kimseleri de şehit etmişti.

Hz. Ömer bu hançerin darbelerini iyice hissedip de yere yığılınca Abdurrahman bin Avf'ın namazı tamamlamasını emretmiş, namaz bitinceye kadar yerde kalmış ve namazdan sonra evine taşınmıştı. Halife, Abdurrahman bin Avf'ı çağırıp vasiyette bulunmak istediğini söylemişti. Abdurrahman: "Yoksa bana mı bırakmayı düşünüyorsun?" diye sorunca, "Hayır, vallahi hayır!" demiş, Abdurrahman da "Vallahi böyle bir görevi ebediyen kabul etmem" diye karşılık vermişti. Daha sonra Hz. Ömer O'na: "Bu işi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat edip giderken kendilerinden razı olduğu kimselere havale etmek istiyorum, dinle beni." demişti. Arkasından Hz. Ömer, Hz. Ali, Hz. Osman, Zübeyr ve Sa' d bin Ebi Vakkas'ı davet ederek onlara şöyle seslenmişti: "Kardeşiniz Talha'yı üç gün bekleyiniz, şayet gelmeyecek olursa kendi işinizi hallediniz." Sonra dönüp Hz. Ali'ye: "Ey Ali! Eğer sen bu işi yüklenecek olursan, aman Haşimoğulları'nı insanların başlarına getirmekten sakın" demiş, Hz. Osman'a ise: "Ey Osman! Şayet sen Müslümanların bu işlerini yüklenecek olursan sakın Ebu Muaytoğulları'nı insanların başına musallat etmeyesin." öğüdünde bulunmuştu. Sonra Sa'ad'a dönmüş: "Ey Sa'ad! Eğer Müslümanların işlerini sen yüklenecek olursan, kendi akrabalarını insanların başına geçirme" diye seslenmiş ve onlara: "Kalkınız ve kendi aranızda bu işi istişare edip bir karara bağlayınız, bu arada namazı da Süheyb kıldırsın" demişti.

 

Sonra Hz. Ömer, Ebu Talha el-Ensari'yi çağırıp bu istişare heyetinin toplanacağı evin kapısında durmasını ve içeriye hiç kimseyi sokmamasını emretmişti. Ayrıca O'na şöyle demişti: "Benden sonra halife olacak kimseye Ensar'ı ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı koruyan kimseleri kayırmasını, onlara iyiliklerde bulunmasını ve yaptıklarından dolayı onları kötülüklere ve musibetlere duçar etmemesini tavsiye et." Ayrıca yine kendisinden sonra halife olacak kimseye İslam'ın asıl nüvesi olan Arapları da ona vasiyet etmişti. Ayrıca sadakaların bu ümmetin zenginlerinden alınıp fakirlerine dağıtılmasını ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in zimmetinde bulunan ehl-i kitabı da koruyup onlara İslam'a göre nasıl muamele edilmesi gerektiğini ve bu esaslara göre kendilerine muamele edilmesini istemişti. Bunları dedikten sonra Ömer (R.A.): "Ey Allah'ım! Ben üzerime düşenleri tebliğ ettim mi? Ben kendimden sonra halife olacak kimsenin gayet rahatça bir yönetim devralmasını sağladım," demiş sonra oğlu Abdullah'a seslenerek: "Ey Abdullah İbn Ömer! Çık ve beni kimin yaraladığını araştır, gel," buyruğunu vermişti. Bunun üzerine oğlu: "Ey mü'minlerin emiri! Seni Muğire bin Şu'be'nin kölesi Ebu Lü'lü'e yaraladı." demiş, Hz. Ömer de: "Benim ecelimi Allah'a bir tek defa bile secde etmemiş birisinin eliyle alan Yüce Allah'a binlerce şükürler olsun." diyerek şükretmişti. Ondan sonra oğlu Abdullah'a: "Hz. Aişe'ye gidip benim, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ve Ebu Bekir'in yanında defnedilmem için izin vermesini rica et," dedi. Ayrıca:

 

"Ey Abdullah! Eğer bu istişare heyeti, aralarında ihtilafa düşerlerse sen çoğunluğun yanında ol; eğer onlar istişarelerinde eşit reylere sahip olurlarsa sen Abdurrahman bin Avf'ın olduğu tarafta ol." dedikten sonra; "Ey Abdullah! Müslümanların yanıma gelmelerini sağla," diyerek eklemişti. Bunun üzerine önce muhacirler ve Ensar girip selam vermiş ve yanına oturmuşlardı. Hz. Ömer, onlara şöyle demişti: "Sizin bazılarınızın bu olaydan daha evvel haberi var mıydı?" Onlar; "Allah korusun!" diye karşılık vermişlerdi. Bu arada Ka'abu'l-Ahbar'ı gelenlerle birlikte görünce ona şöyle demişti: "Ka'ab bana üç günlük bir ecelimin kaldığını söylemiş ve bunları saymamı istemişti.

 

Gerçekten Ka'ab söyledi mi doğrudur.

 

Ben ölümden neye korkayım ki ve zaten öleceğim. Korkum peşpeşe gelmiş günahlardır."

Bir ara Hz. Ali (r.a.) yanına gelip başı ucunda oturmuş ve arkasından İbn Abbas da gelip "Geçmiş olsun" demişti. Bu arada Hz. Ömer, İbn Abbas'a:

 

"Sen, bu adamla birlikte (Hz. Ali'yi işaret ederek) mi ziyarete geldin?" diye sorunca, "Evet" demiş ve Hz. Ömer de: "Beni arkadaşlarınla birlikte sakın aldatmayasınız" demişti. Sonra oğlu Abdullah'a: "Başımı şu yastıktan indirip de toprağın üzerine koy, belki Yüce Allah benim yüzüme bakar da bana merhamet eder. Vallahi şu dünya ve içindekiler benim olsaydı, şu ruhumun çıkışının verdiği ızdırabı gidermek için rahatlıkla verirdim" demişti.

Hz. Ömer, yaralandıktan sonra Benu el-Hars bin Ka'ab kabilesinden bir tabip getirilmiş ve Hz. Ömer'e şekerli bir su içirmişti. Ancak bu su olduğu gibi karnından dışarı çıkmıştı.

Sonra O'na süt içirmiş, süt de midesinden dışarı akmıştı. Bunu gören tabip Hz. Ömer'e: "Ey mü'minlerin emiri! Yerine başkasını tayin et," deyince, Hz. Ömer: "Evet, gerekeni yaptım," demişti.

 

Hz, Ömer (r.a.), başı oğlu Abdullah'ın kucağında yatıp dururken şunları söylemişti: "Ben, nefsim için bazı şeyleri zulmettim, fakat Müslüman olarak tümüyle namazımı kıldım ve orucumu tuttum."

 

Hz. Ömer, sürekli olarak Allah'ı anıyor ve kelime-i şahadeti getirirken, H. 23. yılın Zilhicce ay'ının 27. çarşamba gününde (4 Kasım 644) vefat etmişti. Diğer bir rivayette ise onun çarşamba günü Zilhiccenin son dört gününde yaralandığı ve H. 24. yılın Muharrem ay'ının ilk gününde (7 Kasım 644) defnedildiği kaydedilir.

 

On yıl altı ay sekiz gün hilafet görevini yerine getirmişti. Hz. Osman'a Muharremin üçüncü gününde bey'at edilmişti. Diğer bir rivayette ise Hz. Ömer'in Zilhiccenin bitmesine dört gün kala vefat ettiği, Hz. Osman'a da Zilhicce ay'ının son gününde bey'at edildiği ve H. 24. yıl Muharreminin birinci gününde göreve başladığı kaydedilir. Bu rivayete göre ise Hz. Ömer, 10 yıl 6 ay 4 gün hilafette bulunmuştur. Hz. Ömer'in cenaze namazını Süheyb er-Rumi kıldırmış ve Hz. Aişe'nin hücresine taşınıp, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve Ebu Bekir (r.a.)'in yanına defnedilmiştir. O'nu Hz. Osman, Hz. Ali, Hz. Zübeyr, Abdurrahman bin Avf, Sa'ad bin Ebi Vakkas ve oğlu Abdullah kabrine indirmişlerdi.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

Hz. ÖMER'İN NESEBİ, ÖZELLİKLERİ ve YAŞAYIŞI