İBNÜ’L-ESİR

2. CİLT

HİCRİ 21. YIL       ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

HİCRETİN YİRMİ BİRİNCİ YILI OLAYLARI (M. 642)

 

NİHAVEND'İN FETHİ

 

Nihavend'in bu yılda fethedildiğine dair rivayetler olduğu gibi bu fethin H. 18 (M. 639) veya H. 19 (M. 640)'da olduğunu ileri süren rivayetler de vardır. Nihavend olayı, Müslümanların Fars illerinden askerlerini kurtarıp Ahvaz'ı fethetmeleri üzerine İranlıların Merv şehrinde bulunan hükümdarlarına mektuplar yazarak Müslümanların aleyhine kışkırtmaları neticesinde meydana gelmişti. Bunun üzerine İran Kisrası da Babu'l-Ebvab, Horasan ve Hülvan'da bulunan hükümdarlara mektuplar göndererek durumu bildirmiş, onlar da harekete geçerek Nihavend'de toplanmak üzere anlaşarak orada bir araya gelmişlerdi. Bu düşman kuvvetlerinin öncülerinin Nihavend'e ulaştıkları haberi Sa'ad bin Ebi Vakkas'a da ulaşmış, bunun üzerine Hz. Ömer'e durumu bildirmişti. Ancak bu arada bir grup Sa'ad bin Ebi Vakkas'a karşı isyan edip düşmanın harekete geçişine pek aldırış etmemişlerdi. Hz. Sa'ad bin Ebi Vakkas'a karşı gelenlerin başında el-Cerrah bin Sinan el-Esedi bulunuyordu. Bunun üzerine Hz. Ömer onlara şöyle haber göndermişti: "Vallahi bu tavrınızdan dolayı başınıza gelecek felaket için size acımayacak ve tedbir almaktan vazgeçmeyeceğim. " Bunun üzerine Hz. Ömer, Muhammed bin Mesleme'yi Sa'ad bin Ebi Vakkas'a yardımcı olarak göndermişti. Halbuki orada bulunan Müslüman kuvvetler İranlılara yeter durumdaydılar. Muhammed bin Mesleme, Hz. Ömer zamanında bir şikayette bulunan kimselere karşı gerekli ceza-i müeyyideyi uygulayan birisiydi. Kufe'de halkın arasına girip Sa'ad bin Ebi Vakkas hakkında onlara sorular sormaya başlamıştı. Sorduğu her bir cemaat Hz. Sa'ad hakkında iyilikle söz etmişlerdi. Ancak Cerrah el-Es edi etrafında toplanmış olanlar ondan pek iyilikle söz etmemişler ve bu konuda susmuşlardı. Nihayet Muhammed bin Mesleme, Abeseoğulları'na gelip onlara Hz. Sa'ad hakkında sorular sorunca, Usame bin Katade şöyle demişti: "Vallahi O eşitçe paylaşmıyor ve adaletle hükmetmiyor, ayrıca ordu içinde de savaşlara katılmıyor." Bunun üzerine Hz. Sa'ad bin Ebi Vakkas şöyle demişti: "Allah'ım! Eğer o bu sözü riya için ve yalan olarak söylemişse gözlerini kör et, çoluk çocuğunu çoğalt ve onu çeşitli sıkıntılara müptela eyle!" Gerçekten Usame bin Katade, gözlerini kaybetmiş, on tane kızı olmuştu. Bir kadın sesi işittiği zaman ona doğru yaklaşır ve dokunmaya çalışarak şöyle derdi: "O mübarek insan, Sa'ad hakkında beddua ettim de öyle oldu." Ayrıca Hz. Sa'ad bin Ebi Vakkas Bem} Esed hakkında da beddua ederek şöyle demişti: "Allah'ım! Eğer bu insanlar sevinçlerinden dolayı kibirlenip azgınlaşarak insanlara karşı riyakarca bir tavırla cihada çıkmışlarsa onları bu yaptıklarıyla imtihan et ve hayatlarında meşakkatler çeksinler! " Gerçekten meşakkatler çektiler. Cerrah el-Esedi, Hasan bin Ali'ye karşı çıktığında adamları kılıçlarla parça parça edilmişlerdİ. Onlardan Kabisa taşlarla, Erbed dövülerek ayaklar altında ve kılıç darbeleriyle öldürülmüştü.

 

Sa'ad bin Ebi Vakkas şöyle der: "Müşriklerin kanını ilk defa akıtan benim.

 

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benim için, ''Annem babam sana feda olsun'' demiş ve bunu daha önce başka hiç kimse için de söylememiştİ. Ben ilk Müslümanların beşincisiyim ve Esedoğulları benim namaz kılarken iyice kılmadığımı ve avcılıkla oyalandığımı zanneder."

 

Nihayet Muhammed bin Mesleme, Sa'ad bin Ebi Vakkas ve Esedoğulları ile birlikte Medine'ye Hz. Ömer'in huzuruna varıp olup bitenleri anlatmış ve Hz. Ömer şöyle demişti: "Ey Sa'ad nasıl namaz kılıyorsun?" Sa'ad: "İlk iki rekatı uzun tutar, son iki rekatı ise kısarım" diye cevap vermiş, Hz. Ömer buna karşılık olarak: "Ey Ebi İshak! İşte senin hakkında yapılan sü-i zan budur. Eğer ihtiyatlı davranmazsak onların sonu şimdiden belli olurdu," demiş ve sormuştu: "Ey Sa'adl Senin Küfe'de bıraktığın vekilin kimdir?" Sa'ad: "Abdullah bin İtMn'dır" diye cevap vermiş, bunun üzerine, Hz. Ömer O'nu yerinde bırakmıştı. İşte Nihavend olayı ve onun meydana gelişi Hz. Sa' d bin Ebi Vakkas zamanında idi.

 

Nihavend olayı Ebü Abdullah zamanında meydana gelmişti. Yezdecird'in emri üzerine Nihavend'de el-Firuzan kumandasında yüz elli bin İranlı savaşçı toplanmış bulunuyordu. Bunun üzerine Sa'ad bin Ebi Vakkas, Hz. Ömer'e durumu bir mektupla bildirmiş, sonra da durumu şifai olarak görüşerek şöyle demişti: "Küfeliler senden kuvvetlerinin arttırılmasını ve savaşa büyük bir şiddetle girişerek düşmanlarına heybetli görünmekte onlara izin vermeni istiyorlar."

 

Bunun üzerine Hz. Ömer Medine halkını toplayıp onlarla istişarede bulunmuş ve onlara hitaben şöyle demişti: "İçinde bulunduğumuz bugün, sonrası devam edecek bir gündür. Ben, benimle birlikte ve bana katılacak olanlarla oraya doğru gitmeyi arzuluyorum. Bu iki şehir arasında orta bir yerde konaklayıp, Allah fethi müyesser kılıncaya ve arzu ettiğim noktaya gelinceye kadar onlara destek olmayı diliyorum. Eğer Cenab-ı Hak fethi müyesser eyler se onları kendi şehirlerinde bırakıp geri dönerim."

 

Bu konuşma üzerine Hz. Talha bin Ubeydullah şöyle dedi: "Ey Mü'minlerin Emiri! İşler seni her konuda sağlam hüküm vermede tecrübeli kılmıştır. Tecrübeler de senin sağlam bir görüş ileri sürmeni sağlamıştır. Sen arzu ettiğin gibi ve kendi görüşüne başvurarak davran. Biz seni terk etmez ve senden uzak durmayız. Bu işi sana bırakıyoruz. Sen bize emret, sana itaat edelim. Bize bir yol göster, senin söylediklerine uyalım. Emret, atlarımıza binelim veya bize komutan ol, senin emrine girelim. Bu işin Emiri sensin. Sen birçok musibetle karşılaştın, birçok tecrübeden geçtin, savaş ile ilgili her konuda uzmanlaştın."

 

Sonra Hz. Osman kalkarak şöyle dedi: "Ey müminlerin emiri! Bence Şam ehline bir mektup yazıp onların kendi ordularıyla, aynı şekilde Yemenlilerin oradaki askerleriyle gelmelerini sağlaman ve Haremeyn'deki askerlerinle birlikte Küfe ve Basra'ya doğru yönelip orada müşriklerle hep birlikte karşı karşıya gelmeniz muvafık olur. Eğer sen ordunun başında oraya gidecek olursan Müslümanlara çokça görünen bu düşman ordusu gözlerinde küçülecek ve sen en büyük şerefe nail olacaksın. Sen bu sefere çıkacak olsan Araplardan sana katılmadık kimse kalmaz, bu hususta her şeylerini feda eder, ellerinden gelen her şeyi, yaparlar. Bu kendisinden sonraki günlerde meydana gelecek olayları etkileyecek bir gündür. Sen ve yardımcıların bu sefere katılmalısınız. İşler Allah takdir ettiği gibi olur. Bizim de başından sonuna kadar itaat ettiğimizi göreceksin."

 

Hz. Ömer teşekkür etti. O'ndan sonra Hz. Ali bin Ebi Talib ayağa kalkarak şöyle dedi: "Ey müminlerin emlri! Eğer sen Şamlıları kendi diyarlarından çekecek olursan Bizanslılar onların üzerine saldırır, onların çoluğunu çocuğunu perişan ederler . Yemenlileri de kendi ülkelerinden çekip çağırırsan aynı şekilde Habeşliler de onların çoluk çocuğunu yok ederler. Ayrıca sen de buradan ayrılacak olursan civardaki bütün Arap kabileleri yarımadanın dört bir tarafından buraya saldırırlar. Bundan dolayı askerleri kendi yerlerinde bırak ve Basralılara bir mektup yaz da üç ayrı kola ayrılsınlar. Onlardan bir grup oradakilerin çoluk çocuğunu korumak üzere görevalsın. Diğer bir grup, kendileriyle akitleştikleri kimselere karşı dursun. Üçüncü bir grup ise, Küfe'deki diğer Müslüman kardeşlerine yardımcı kuvvet olarak gitsinler. İranlılar zaten seni bekleyip duruyorlar. Oraya vardığın zaman ''İşte bu müminlerin emlri, Arapların emlri'' deyip seni yok etmeye çalışacaklar. İranlıların üzerimize gelmelerinden söz ettin ve bu gelişlerini hoş karşılamadığını söyledin. Cenab-ı Allah, onların gelişlerinden senden daha çok hoşlanmaz ve O, hoşlanmadığı bir hususu değiştirmede senden daha çok kadirdir. Onların çokluklarına gelince; biz daha evvel karşımızdakilerin sayılarına bakarak savaşmıyor Allah'ın yardımını dileyerek savaşıyorduk."

 

Sonra Hz. Ömer: "İşte görüş dediğin budur! Benim de uymak istediğim fikir buydu. Bana oraya göndermek üzere bir adam söyleyin de onu görevlendirivereyim. " dedi.

 

Başka bir rivayette ise, Hz. Talha, Hz. Osman ve onlardan başka bazı kimselerin Hz. Ömer'e Medine'de kalması için tavsiyelerde bulundukları kaydedilmektedir. Sözün doğrusunu Allah bilir.

 

Hz. Ömer: "Bana görevlendireceğim bir adamı gösterin de oraya göndereyim ve bu adam Irak sınırlarında kumandan olsun." dediğinde şöyle karşılık verdiler: "Sen kendi ordunu daha iyi bilirsin. Onlar gelmiş senin önünde bekliyorlar." Bunun üzerine Hz. Ömer: "Yarın ben onlar arasında bu işe en ehil birini tayin edeceğim." demiş, bunun kim olduğu sorulduğunda da: "Görevlendirmek istediğim kişi Nu'man bin Mukarrin el-Müzeni'dir." deyince sahabeler: "Evet, işte O en iyisidir ve bu işin ehlidir." diye karşılık vermişlerdir.

 

O gün Nu'man'ın yanında Kufelilerden oluşan bir ordu vardı. Nu'man, bunlarla birlikte Cünd-i Şapur ve Esus şehrine hücum etmişti. Hz. Ömer ona bir mektup yazıp Mah şehrine giderek beklemesini emretmiş ve orada toplanacak diğer ordularla birlikte Firuzan ve yanındaki İran askerleri üzerine hücum etmesini emretmişti. Diğer bir rivayette, o sırada Nu'man, Kesker'de bulunuyordu. Burada bulunduğu sırada Hz. Ömer'e bir mektup yazıp kendini bu görevden affetmesini ve başka bir orduda görevlendirmesini istemişti. Hz. Ömer ise O'na bir emir göndererek Nihavend'e gitmesini istemiş, Nu'man da Nihavend'e varmıştı.

Hz. Ömer, Abdullah bin Abdullah bin İtban'a mektup yazıp Mah şehrinde Nu'man'ın etrafında şu şu şekilde askerlerin toplanmasını istemişti. Nu'man, halkı buna davet etmiş ve onları, dinlerinde imtihan edilmek ve manevi nasiplerini almaları için, bu en son giden birliklere katmak üzere yola çıkarmıştı.

 

Müslümanlar başlarında Huzeyfe bin el-Yeman ve O'nun yanında Nu'aym bin Mukarrin olmak üzere yola çıkmış ve Nu'man'ın yanına varmışlardı. Ömer, Ahvaz'da bulunan askerleri Farslılar'ın Müslümanlarla uğraşmamalarını sağlamak için Mukterib, Harmele ve Zirr kumandanlığında ileri geçirdi. Bu askerler Tuhum, İsfahan ve Fars illerinde ikamet edip Nihavendlilere gelecek İran yardımını kesmiş oldular. Müslümanlar, aralarında Huzeyfe bin el-Yeman, Hz. Ömer'in oğlu ve Cerır bin Abdullah el-Beceli, Muğire bin Şu'be ve diğerleri olmak üzere, Nu'man'ın yanında bir araya gelmiş bulunuyordu. Müslümanların kumandanı Nu'man, yanında Tuleyha bin Huveylid, Amr bin Ma'dikerib ve İbn Ebi Selma olan Amr bin Seniyy'i düşmandan bazı haberler getirmek üzere düşman tarafına gönderivermişti. Bunlar o gün sabahleyin çıkıp akşama kadar yol almışlardı. Fakat Amr bin Seniyy geri dönmüş, ona neden geri döndün diye sorulunca şöyle demişti: "Ben Acemlerin ülkesinde olmak istemem. Orası öyle bir ülkedir ki cahilini öldürmüş, alimleri de orayı yok etmişlerdir." Ancak Tuleyha bin Huveylid ve Amr bin Ma'dikerib yollarına devam etmişlerdi. Ertesi gün Amr bin Ma'dikerib de geri dönmüş, ona da dönüşünün sebebi sorulunca şöyle demişti: "Bir gece ve bir gündüz yol aldık. Hiç bir şey görmeyince geri döndüm." Ancak Tuleyha yoluna devam edip Nihavend'e kadar gitmişti. Tuleyha, Müslümanların Nihavend'e yirmi küsur fersah uzaklıkta olduklarını tespit etmişti. Tuleyha'nın geciktiğini gören Müslümanlar acaba Tuleyha irtidat mı etti demişlerdi. Tuleyha onların bu sözünü duyunca geri dönmüş, O'nu gördüklerinde tekbirler getirmişlerdi. Tuleyha onlara "Size ne oluyor?" diye sorunca onlar kendisine korktukları durumu bildirmişler, O da şöyle cevap vermişti: "Allah'a yemin ederim ki Arap asıllı peygamberin getirmiş olduğu bu dinden başka geçerli bir din olsaydı, bu hınbıl Acemleri bu Arab-ı Aribe'ye doğratmazdım." Tuleyha daha sonra Nu'man'a, Nihavend ile aralarında hiç bir engelin ve hiç bir kimsenin olmadığını bildirmişti.

Nu'man askerlerini iyice donatıp yola koyulmuştu. Nu'man'ın yanında bulunan askerler otuz bin civarında idi. Nu'man öncülerin başına Nu'aym bin Mukarrin'i, sağ ve sol kanatlara da Huzeyfe bin el-Yeman ve Süveyb bin Mukarrin'i tayin etmiş, kılıçlıların başına Ka'ka' bin Amr'ı, yayaların başına da Mücaşi' bin Mes'üd'u getirmişti. Medine'den Muğire bin Şu'be kumandasında gelen kuvvetler de Nu'man'a ulaştı. Müslüman kuvvetler İspizihan'a vardıklarında İranlılar da kumandanları Firuzan'ın emrinde tabyalarını tam teşekkül ettirmişti. Sağ ve sol kumandanlıklarında da ez-Zerdak ve Behmen Cazuveyh bulunuyordu. Behmen Cazuveyh, Zi'l-Hacib'in yerinde görevlendirilmişti. Kadisiye'den ayrılan bütün İranlılar Nihavend'e, Firuzan'ın emrine koşup gelmişti. Nu'man düşman ordusunu gördüğü anda tekbirler getirmiş ve Müslümanlar da O'na tekbirlerle katılmışlardı. Onları gören Acemler birden sarsıntı geçirmişler ve Müslümanlar da ağırlıklarını ve ordugahlarını hazırlamış, Nu'man'ın çadırını kurmuşlardı. Aralarında Huzeyfe bin el-Yeman, Ukbe bin Amir, Muğire bin Şu'be, Buşeyr bin el-Hassasiyye, Hanzala el-Katip ve Cerir bin Abdullah el-Beceli, Eş'ab bin Kays, Said bin Kays el-Hemdani ve Vail bin Züc ve diğerlerinin bulunduğu birçok kimseyle birlikte Küfe'nin ileri gelenleri Nu'man'ın karargahını kurmuşlardı. Bunlar gibi Irak'ta iyi karargah kurup çadır yerleştiren kimseler az bulunurdu.

 

Nu'man, ordugahın kurulmasından sonra birden savaşa girmiş, çarşamba ve perşembe günleri şiddetli çarpışmalar meydana gelmiş ve nihayet düşman cuma günü kendi hendeklerine gizlenivermişti. Böylece Müslümanlar onları bulundukları yerlerde kıskıvrak kuşatıvermiş oldular. Ancak İranlılar canları istedikleri zaman gizlendikleri yerlerden çıkıyorlardı. Bu durumun uzun bir zaman alacağını anlayan Müslümanlar endişeye kapılmışlardı. Hatta bir gün Müslümanların ileri gelenlerinin bir araya gelip görüştükleri bir toplantıda görüş alışverişinde bulunulmuş ve aralarında şu konuşmalar geçmişti: "Düşmanımızın istediklerinde yerlerinden çıktıklarını görüyoruz." Kendisine durumu anlattıklarında Nu'man da onların bu düşüncelerine katılmış; asker içinde bulunan ve iyi görüş sahibi olabilecek kimseleri toplayıp istişarede bulunmuş, onlara şöyle hitap etmişti: "Düşmanın böyle kalelerinde gizlenip durduklarını, savaşa istedikleri zaman çıktıklarını, Müslümanların ise onları yerlerinden çıkarmaya şu anda güçlerinin olmadığını, dolayısı ile içinde bulundukları sıkıntıyı görüyorsunuz. Biz bu düşmanı savaş meydanına nasıl çıkarabiliriz? Bu konudaki görüşleriniz nelerdir? Bu gizlenmelerin uzayıp gitmesinden nasıl kurtulabiliriz?" Bu soru üzerine orada bulunanlar arasında yaşça en büyükleri olan Amr bin Seniyy söz almıştı. O, aralarında konuşma örfü olarak en yaşlılarının söze başlaması gerektiğinden dolayı söz almıştı. Amr şöyle demişti: "Onların bu şekilde kuşatılıp durmaları onlar için sizin böyle durup beklemenizden daha zor bir durumdur. Onun için onları bu şekilde bekleyin. Onlardan savaş meydanına çıkanlarla savaşın ve savaşa bu şekilde devam edin." O'nun bu görüşünü kabul etmemişlerdi.

 

Amr bin Ma'dikerib ise şöyle demişti: "Onlarla çarpışmaya ve onları sıkıştırmaya devam et ve onlardan asla korkma." Fakat Müslümanlar O'nun da bu görüşünü reddederek şöyle demişlerdi: "Biz şu anda duvarlardan başka neyle çarpışıp duracağız. Karşımızda bu duvarlardan başka bir şey var mı ki?"

 

Tulayha ise şöyle demişti: "Bence onlara bir grup süvari gönderelim, onlarla savaşadursunlar. İyice savaşa tutuştukları anda bizimkiler yenilmiş gibi görünerek birden bize doğru kaçmaya başlasınlar. Biz düşman yanımıza gelinceye kadar onları durdurmayalım. Bizi bu şekilde görünce onlar üzerimize saldıracak ve yerlerinden çıkmış olacaklardır. İşte o zaman biz onlarla Allah bizlere hükmünü verinceye kadar çarpışıp dururuz."

 

Başkumandan Nu'man, Ka'ka' bin Amr'ı emrindekilerle birlikte düşman tarafına göndermiş, onları yerlerinden söküp atmasını ve kendisine doğru çekmesini istemişti. Ancak düşman ordusu asla kaçmamak üzere ahitleşmiş, demirden dağlar haline gelmişlerdi. Yedişer yedişer birbirlerine iyice kenetlenmiş ve geriye kaçmamaları için demir kazıklara bağlanmışlardı. Ka'ka' ve arkadaşları onlarla karşı karşıya gelince yavaş yavaş geri çekilmeye başlamış, bunun üzerine İranlılar Müslümanların ganimetlerini toplamaya başlamışlardı. Gerçekten Tulayha 'nın tahmin ettiği durum meydana gelmiş ve Müslümanlar bunu görünce: "Evet, evet; tahmin ettiğimiz gerçekleşiyor" demişlerdi. Düşman ordusu öyle bir şekilde yerlerinden ayrılıp geliyordu ki, şehir kapılarını bekleyen bekçilerden başka kimse orada kalmamıştı. Nihayet Ka'ka' yanındakilerle birlikte Müslümanların yanına ulaşmış ve İranlılar kendi kalelerinden tamamen uzaklara varmışlardı. Müslümanlar da günün tam ortasında savaş durumu almış bekliyorlardı. Nu'man Müslümanlara kendilerine emir vermedikçe yerlerinden ayrılmamalarını ve savaşa girmemelerini söylemişti. Onlar da Nu'man'ın bu dediklerine uymuş ve ok atmamakta sabırlı davranmışlardı. Nihayet düşman ordusu yaklaşmış, onlardan bir kısmını yaralayıncaya kadar ok yağmuruna tutmaya devam etmişlerdi.

 

Bu durumu gören Müslümanlar Nu'man'a şikayette bulunup: "İçinde bulunduğumuz bu halimizi görmüyor musun ve hala neyi bekliyorsun? Müslümanlara savaş için izin vermeyecek misin?" demişler, Nu'man ise:

 

"Yavaş yavaş, acele etmeyin" diye cevap vermiş ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in düşmana karşı savaşa giriştiği en uygun saat olan zeval vaktini beklemeye koyulmuştu.

 

Gerçekten o zeval vakti yaklaştığı zaman Nu'man atına atlamış ve süratle Müslümanların önünde atını koşturmuş, elinde sancak tutan kumandanların yanına varıp gerekli talimatları vererek onları savaşa teşvik etmiş ve zafere kavuşmalarını temenni etmişti. Ayrıca Nu'man onlara şunu bildirmişti:

 

"Ben üç sefer tekbir getireceğim. Siz de üç sefer arkamdan tekbir getirin. Ben hücum ettiğim anda siz de hücum edin. Öldürüldüğüm takdirde benden sonra sizin başkanınız Huzeyfe'diL Huzeyfe de öldürülürse benim yerime falandır." Arka arkaya yedi isim saymıştı, bunların en sonuncusu da Muğire bin Şu'be idi. Sonra şöyle dua etmiş idi: "Allah'ım! Dinimi aziz kıl ve kullarına yardımcı ol! Bu kulların içinde de ilk şehit olarak şahadeti Nu'man'a nasip eyle ve senin dinini şerefli kıl ve kullarına yardım et Yarabbi."

 

Diğer bir rivayette Nu'man'ın şöyle söylediği kaydedilir: "Allah'ım! Bu fetih ve zaferle beni sevindirmeni ve İslam'ı aziz kılmanı ve benim ruhumu şehit olarak almanı temenni ederim." Müslümanlar O'nun bu sözleri üzerine ağlamaya başlamışlardı. Nihayet Nu'man yerine dönüp üç sefer tekbir getirmiş ve Müslümanlar da emrini yerine getirmişler ve savaşa hazır olduklarını göstermişlerdi. Nihayet Nu'man ve arkasından Müslümanlar büyük bir hamle ile savaşa girişmiş, sancağı ile avının üzerine atılan bir kartal gibi savaş alanına atılmıştı. Nu'man, sarığı ve elbisesinin beyazlığıyla görünüp tanınıyordu. Aralarında çok şiddetli çarpışmalar meydana gelmiş ve hiç kimse o güne kadar böyle bir savaşın olduğunu duymamıştı. çarpışma sırasında zırh seslerinden başka duyulan bir şey yoktu.

Müslümanlar da bu çarpışmalarda çok mükemmel bir şekilde sabretmiş ve direnmişlerdi. Nihayet İranlılar yenilmiş, onlardan birçok kimse öldürülmüştü. Savaş zeval vaktinden akşama kadar sürmüştü. Savaş meydanında o kadar kan birikmişti ki oraya basan insanlar veya atlar kan üzerinde kayıveriyorlardı.

 

Gerçekten Nu'man bu büyük zaferi gözüyle gördükten sonra Cenab-ı Hak duasını kabul etmiş ve savaşta şehit olmuştu. Nu'man'ın bir rivayete göre atının ayağı kaymış ve bu yüzden öldürülmüştü. Diğer bir rivayette ise, yan tarafına isabet eden bir okla şehit olmuştu. Kardeşi O'nu bir örtü ile örtmüş, sancağı alarak Huzeyfe'ye götürüp teslim etmiş, Huzeyfe de sancağı alıp Nu'man'ın yerine geçmiş ve kendi yerini de Nuaym'a bırakmıştı. O anda Muğire bin Şu'be onlara şöyle demişti: "Müslümanların morali bozulmasın ve onlara bir korku gelmesin diye Allah'ın hakkınızda ve düşman hakkında vereceği hüküın gelip çatana kadar kumandanınızın ölüm haberini gizli tutunuz." Gerçekten öyle yapmışlar ve savaşa devam etmişlerdi. Gece karanlık basınca ınüşrikler büyük bir hezimete uğrayıp kaçmaya başlamışlar, Müslümanlar da onları kovalayıp peşlerini bırakmamışlardı. Arkalarında bıraktıkları o ateş çukurlarına varınca orada arka arkaya düşmeye başlamışlardı. Onlardan birisi düşünce ona bağlı olan diğer altı kişiyi de arkasından sürüklüyor ve bu şekilde arka arkaya ölüp gidiyorlardı. Savaş alamnda öldürülenleI'in dışında bu izdiham esnasında yüz bin kişiye yakın adam ölmüştü.

 

Diğer bir rivayette, bu izdiham anında ateşte ölenlerin seksen bin, savaşta ölenlerin ise otuz bin kişi oldukları kaydedilir. Kaçanlardan başka kurtulan olmamıştı. Kumandanları Firuzan da kaçanlar arasında idi. Kaçarak kurtulmuş ve Hemedan'a yönelmişti. O arada Nuaym bin Mukarrin ve arkasında da Ka'ka', O'nu kovalamışlar ve Hemedan'ın önlerinde yetişmişlerdi. O sırada bal yüklü büyük bir kervan ile karşı karşıya gelen Firuzan bir türlü kaçamamış, kervancılar atını sıkıştırmışlardı. Bu arada Firuzan ileri gidemeyeceğini anlayınca atından inmiş ve dağa doğru yaya olarak kaçmaya başlamıştı. O'nu gören Ka'ka' da aynı şekilde yaya olarak takip etmiş ve Müslümanların da yetişmeleriyle Firuzan'ı öldürmüşler ve şöyle demişlerdi: "Allah'ın baldan gönderdiği orduları vardır. " Bu bala olduğu gibi el koyan Müslümanlar olaya "Bal Olayı" adını vermişlerdi.

 

Müşrikler kaçıp Hemedan'a gitmiş, Müslümanlar da onları kovalayıp şehrin içine kaçan düşmanları dışardan kuşatmışlardı. Hemedan'ın kumandanı bulunan Hüsrev Şünum bu durumu görünce Müslümanlardan eman dilemiştİ. Zafer tamamen Müslümanların lehine sonuçlanınca, Müslümanlar kumandanları Nu'man bin Mukarrin'i sormaya başlamışlardı. Kardeşi Ma'kil onlara şöyle demişti: "Canab-ı Allah kardeşiniz Nu'man'ın gözünü aydın kılmış ve hayatını şahadet ile sona erdirmiştir. İşte kumandanınız Huzeyfe'dir, O'na tabi olunuz."

 

Müslümanlar Nihavend'e bu büyük zaferden sonra girdiklerinde bir sürü mal, eşya, her türlü ev eşyası ele geçirmiş, bütün bunları bir araya toplayarak Saib bin el-Akra'a teslim etmişlerdi. Nihavend'de ikamet eden Müslümanlar Ka'ka' ve Nuaym kumandasında Hemedan'a giden kardeşlerinden haber almak üzere bekleyeduruyorlardı. Bu arada Mecusi tapınağı yöneticisi olan Hirbiz Müslümanlara gelip eman dilemiş ve bu isteği kumandan Huzeyfe'ye iletilmişti. Hirbiz, Huzeyfe'ye şöyle dedi: "Bana ve dilediğim kimselere eman verecek olursan Kisra'nın bende emanet olarak bıraktığı bütün zahire ve hazinesini sana vereceğim." Bunun üzerine Huzeyfe olumlu cevap vermiş ve aldığı bu mücevheratı bir kap içerisine doldurup humuslarla birlikte, Saib bin el-Akra' es-Sekafi'ye vererek Hz. Ömer'e göndermişti. Bu Saib bin el-Akra' es-Sekafi gayet iyi muhasebe bilen bir katipti. Hz. Ömer O'nu İranlı Müslümanlara gönderip şöyle demişti: "Eğer Cenab-ı Hak Müslümanlara burada bir zafer nasip ederse ganimetten kendilerine isabet eden hisselerini ver ve geri kalan beşte biri al getir. Fakat bu askerler şayet hezimete uğrayacak olursa bil ki Cenab-ı Allah'ın yerin derinliklerinde sakladığı nimetleri yeryüzünde bulunanlardan çok daha fazladır."

 

Saib şöyle anlatır: "Cenab-ı Hak Müslümanlara Nihavend'de zafer nasip edince yukarıda sözü edilen tapınak görevlisi iki kap içerisinde hazırlamış olduğu bir sürü inci, yakut ve zümrütten oluşan mücevheratı getirdi ve bunlar ganimetlerin beşte biri ile birlikte Hz. Ömer'e gönderildi. Hz. Ömer, Nihavend'den haber alamadığı için geceleri bir türlü uyuyamıyor, hüzün ve keder içinde haber bekleyip duruyordu. Nihayet bir gün Nihavend'e katılan Müslümanlardan bir tanesi bazı işlerini halletmek üzere Medine'ye dönmüş, Hz. Ömer onu geceleyin karşılayıp: ''Nereden geliyorsun?'' diye sormuş, adam: ''Nihavend'den geliyorum.'' deyip Allah'ın nasip ettiği zaferi ve Nu'man'ın şehit edildiğini haber vermişti. Ertesi gün sabah olunca bu adam Nihavend hakkında üç gün üst üste Müslümanlara bilgi vermişti. Hz. Ömer bu adama sorular sormuş ve ondan cevaplar almıştı. Fakat Hz. Ömer: ''Bu cinin getirdiği posta haberidir.'' demişti. Nihayet asıl haberci gelip Hz. Ömer'e gerçek haberi verdikten sonra Nihavend'deki zaferi anlatmış, fakat Nu'man'ın şehit edildiğinden söz etmemişti. Saib: ''Hz. Ömer bir gün öncesinden çıkıp Nihavend'den gelecek haberleri bekliyordu.'' der ve ekler: ''O'na vardığım zaman bana şöyle dedi: 'Neler oldu? Arkanda neler bıraktın?' Ben de: 'Hayırlı şeyler bıraktım ey müminlerin emiri! Allah sana büyük bir zafer ve fetih hediye etti. Nu'man bin Mukarrin de şehit oldu.' diye cevap verdim.'' Hz. Ömer: ''Biz Allah'ınız ve tekrar Allah'a dönücüleriz.'' diye söylenip hıçkıra hıçkıra bitkin bir hale düşünceye kadar ağlayıp durmuştu. Bu perişan halini gördüğüm zaman O'na: ''Ey müminlerin emiri! Nu'man'dan sonra gerçekten hiç bir kimse şehit olmadı, ancak bilinmeyen bazı askerler şehit oldu.'' dedim. O zaman Hz. Ömer şöyle dedi: ''İşte onlar Müslümanların müstez'af (zayıf, zaafa uğratılmış, güçten düşürülmüş) olanlarıdır. Ancak Cenab-ı Allah'ın kendilerine şahadet nasip ettiği kimselerin yüzleri ve nesepleri mutlaka bilinecektir. Fakat Ömer'in bunları bilmesi neyi ifade eder?'' Sonra iki kap içinde getirdiğim inci, yakut ve zümrütleri takdim ettim. Hz. Ömer bu ganimetleri Beytü'l-mal'a koydu ve bunları sonra görüşeceğiz diyerek haydi sen ordunun yanına koşuver diye emir verdi. Ben de hemen emrine uyarak süratle Küfe'ye vardım.

 

Ertesi gün yola çıktıktan hemen sonra arkamdan birisini gönderip beni geri çağırdı. Fakat bu adam bana Küfe'ye kadar yetişememişti. Ben Küfe'ye varıp da devemi ıhtırdıktan çok kısa bir süre sonra gelip devesini benim devemin ıhtırıldığı yerde ıhtırdı ve bana şöyle dedi: ''Koş, Emiru'l-mü'minin seni çağırıyor. Beni seni çağırmak üzere gönderdi. Sana yolda bir türlü yetişemedim.'' Bunun üzerine ben de onunla birlikte deveme binip Hz. Ömer'in huzuruna vardım. Hz. Ömer beni görünce şöyle dedi: ''Benim ve Saib'in başına gelen musibetler nedir?'' Ben de ona ''Peki neden?'' diye sordum. ''Yazıklar olsun sana! Senin çıkıp gittiğin o gece melekler sürekli olarak bana bu iki kabın yanıp durduğunu söylediler ve şöyle dediler: 'Seni bu zümrüt ve incilerle yakacağız.''' Ben de dedim ki: ''Onları mutlaka Müslümanlar arasında paylaştıracağım.'' ''İşte al bunları götür ve benden uzak tut. Onları Müslümanlara geri ver. Bunlar onların hakkı ve rızıklarıdır.'' dedi." es-Saib de şöyle der: "Onları alıp Küfe mescidine götürdüm. Amr bin Hureys el-Mahzumi onları benden iki milyon dirheme satın aldı. Sonra o da onları alıp Acem diyarına götürmüş, dört milyon dirheme satmıştı. Nihavend'de taksim edilen ganimetlerden süvariler altı bin, yayalar da ikişer bin dirhem almışlardı. "

 

Nihavend'den getirilen esirler Medine'ye vardıklarında Muğıre bin Şu'be'nin kölesi Ebu Lü'lü'e esir çocukların başını okşamış, ağlamış ve şöyle demişti: "Ömer ciğerimi parçaladı." Ebu Lü'lü'e Nihavend'den olup O'nu Rumlar esir almışlar ve Müslümanlar da Rumlardan harb ganimeti olarak ele geçirmiş, esir olarak Muğıre bin Şube'nin eline geçmişti.

 

Müslümanlar Nihavend zaferini "Fetihlerin Fethi" diye adlandırıyorlardı. Çünkü gerçekten bu zaferden sonra Sasallilerin hakimiyetine tamamen son verilmiş ve onların ülkesi tümüyle Müslümanların eline geçmişti.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

DİNAVER ve SAYMARA'NIN FETHİ

 

BU YILIN OLAYLARI:

 

DİNAVER ve SAYMARA'NIN FETHİ

 

HEMEDAN, MAHAN ve DİĞER ŞEHİRLERİN FETHİ

 

MÜSLÜMANLARIN ACEM DİYARINA GİRMELERİ

 

İSFAHAN'IN FETHİ

 

MUĞİRE BİN ŞU'BE'NİN KUfE'YE VALİ OLARAK TAYİN EDİLMESİ