İBNÜ’L-ESİR

2. CİLT

HİCRİ 21. YIL       ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

İSFAHAN'IN FETHİ

 

Bu yılda Hz. Ömer, Abdullah bin Abdullah bin İtban'ı, İsfahan üzerine göndermişti. Abdullah Ensar'ın ileri gelenlerinden ve önemli sahabelerden, gayet cesur birisi olup Benu Hubla ile anlaşmış bulunuyordu. Ayrıca Ebu Musa'yı O'na yardımcı olarak göndermiş, sağ ve sol kumandanlıklarına da Abdullah bin Verka' er-Reyyahi'yi ve Asama bin Abdullah'ı görevlendirmişti. Bunlar Nihavend'e kadar varmış, Huzeyfe ise kendi işine dönmüş ve Dicle'den öteye varmıştı. Diğer taraftan Abdullah Nihavend'de bulunan Nu'man'ın askerlerinden katılanlarla birlikte İsfahan'a gitmişti. İsfahan askerlerinin başında Espidan ve öncülerinin kumandanı olarak Şehriyar bin Cazeveyh bulunuyordu. Bu şahıs gayet yaşlı bir kimse olup büyük bir ordu başında Müslümanlar üzerine gelmişti. Düşmanın öncü kuvvetleri İsfahan'ın varoşlarına varmış ve iki ordu burada karşı karşıya gelip çok şiddetli bir şekilde çarpışmışlardı. Bu çarpışmalar sırasında düşmanın kumandanı bulunan bu yaşlı adam Müslümanlardan birini teke tek dövüşmeye davet etmiş ve Abdullah bin Verka' er-Reyyahi karşı çıkıp onu öldürmüştü, Bunun üzerine İsfahanlılar büyük bir hezimete uğramış, buraya da bu güne kadar "Şeyhin Öldürüldüğü Yer" diye isim verilmişti. Nihayet Espidan da Müslümanlarla anlaşma yapmış ve İsfahan bölgesinde alınan ilk yer burası olmuştu.

 

Abdullah oradan İsfahan üzerine gitmiş ve İsfahan'a bağlı el-Ceyy denen yeri kuşatıp halkıyla çatışmaya başlamıştı. Bunun üzerine İsfahan'ın hükümdarı bulunan el-Pazusefan O'nunla cizye ödemek ve buraları teslim etmek üzere anlaşmıştı. Bu anlaşmaya riayet etmeyenin arazileri elinden alınacak ve bu araziler İslam devletine katılmış olacaktı. O sırada Ebü Musa da Ahvaz taraflarından Abdullah'ın yanına gelmiş ve oraları sulh ile ele geçirmiş bulunuyordu. Ceyy şehrinin halkı da cizye vermeyi kabul etmişti, ancak onlardan otuz kişi bu cizyeyi vermek istememiş ve İsfahan'ı terk edip Kirman'a gitmişlerdi.

Abdullah ve Ebü Musa, Ceyy şehrine girip oradan Ömer'e mektup yazmışlardı. Bunun arkasından Hz. Ömer'den Abdullah'a cevap mahiyetinde bir mektup gelmişti. Ömer mektubunda şöyle diyordu: "Kirman'da savaşan Müslümanların başında bulunan Süheyl bin Adiyy'in yanına varıncaya kadar yoluna devam et." Bunun üzerine Abdullah da yerine İsfahan'da es-Saib bin Akra'ı bırakarak Süheyl bin Adiyy Kirman'a varmadan evvel O'na yetişmişti.

 

Diğer bir rivayette ise şunlar kaydedilir: "Ma'kil bin Yesar'dan rivayet edildiğine göre İsfahan'ı fetheden askerlerin başında en-Nu'man bin Mukarrin bulunuyordu. Hz. Ömer O'nu İsfahan'ı fethetmek üzere göndermiş ve Küfelilere de yardım etmeleri için mektuplar yazmıştı. Bunun üzerine Nu'man bin Mukarrin İsfahan'a vardığı sıralarda İsfahan'ın başında Zu'l-Hacibeyn adında birisi bulunuyordu. Zu'l-Hacibeyn'e Muğire bin Şu'be'yi elçi olarak göndermiş, bu elçilik görevinden döndükten sonra her iki ordu arasında çarpışma olmuştu. Bu çarpışmalarda en-Nu'man şehit edilmiş, Zu'l-Hacibeyn atından düşerek karnı yarılmış, ordusu darmadağın olmuş ve mağlup edilmişti. Ma'kil bin Yesar şunları anlatır: ''Bir ara en-Nu'man'ın yanına vardığımda yere yıkılmış olarak gördüm. Bulunduğu yere bir işaret koyup savaşmaya devam ettim. Müşrik ordusu yenildiğinde geri dönüp yanımda bulunan bir su kırbasından Numan'ın yüzünü kaplamış olan toprağı yıkadım. O sırada Nu'man bana şunları sordu: ''Müslümanlar ne yaptı?'' Ben de: ''Allah onlara fetih ihsan etti'' diye söyleyince, ''el-Hamdülillah'' dedikten sonra vefat etti."

 

Bu rivayette de böyle kaydedilmektedir. Ancak sahih olan rivayet Nu'man'ın Nihavend'de şehit edildiği ve Ebü Musa'nın Kum ve Kaşan şehirlerini fethettiğini anlatan rivayettir.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

MUĞİRE BİN ŞU'BE'NİN KUfE'YE VALİ OLARAK TAYİN EDİLMESİ