İBNÜ’L-ESİR

2. CİLT

HİCRİ 17. YIL       ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

RAMAHÜRMÜZ ve TÜSTER'İN FETİHLERİ, HÜRMÜZAN'IN ESİR ALINMASI

 

Denildiğine göre Ramahürmüz, Tüster ve Süs şehirleri, Hicretin 17. yılında fethedilmiştir. Bu üç şehrin 19. yılda fethedildiği söylenmekle birlikte, 20. yılda fethedildikleri de söylenmiştir.

 

Bu şehirlerin fetih sebebine gelince: Yezdecird, Merv'de, kaybettikleri topraklardan duydukları üzüntü dolayısıyla Farsları sürekli olarak kışkırtıyordu. Bunun üzerine Farslar Ahvaz halkıyla yazıştılar ve sonunda birbirlerine yardımcı olmak üzere ahitleştiler. Hurkus bin Züheyr ile Ceze', Sülma ve Harmele bu haberi alınca durumu Hz. Ömer'e yazılı olarak bildirdiler. Bunun üzerine Hz. Ömer Sa'ad'a şöyle bir mektup yazdı: "Ahvaz üzerine Numan bin Mukarrin ile birlikte kalabalık bir ordu gönder ve elini çabuk tut. Bunlar Hürmüzan'a karşı gidip konaklasınlar ve onun durumunu iyice tetkik edip incelesinler."

 

Ebu Musa'ya da şöyle yazdı: "Ahvaz'a kalabalık bir ordu gönder. Bu ordunun başına Süleyl'in kardeşi Sehl bin Adiyy'i komutan tayin et. Ayrıca onunla birlikte Bera bin Malik, Mecze'e bin Sevr, Arfece bin Herseme' ve başkalarını da gönder. Küfe halkı ile Basralıların başına da Ebu Sebre bin Ebi Ruhm'u tayin et."

 

Numan bin Mukarrin, Küfelilerle birlikte çıkıp katırlar üzerinde Ahvaz'a doğru yürürken süvariler de onların yan tarafında güneyden yol alıyorlardı. Hurküs, Sülma ve Harmele'yi geride bırakıp kendisi Ramahürmüz'de bulunan Hürmüzan'a doğru yürüdü. Hürmüzan, Numan'ın üzerine gelmekte olduğunu işitince beraberinde bulunan Farslarla birlikte onun önünü kesmek ümidiyle öncelikle kendisi savaş hamlesine girişmek istedi. Numan ile Hürmüzan, ''Erbük'' denilen yerde karşılaştılar, aralarında çok şiddetli bir savaş oldu. Aziz ve celil olan Allah, Hürmüzan'ı bozguna uğratınca Hürmüzan Rahahürmüz'ü bırakıp Tüster'e gitmişti. Numan Hürmüz'e gitmiş, daha sonra İyzec üzerine yürümüştü. İyzec hakimi olan Tireveyh O'nunla barış anlaşması yapmış, bunun üzerine Numan Ramahürmüz'e geri dönerek orada ikamet etmeye başlamıştı. Bu arada Basralılar Suku'l-Ahvaz'a gelip konaklamış ve Ramahürmüz'e gitmek isterken Nu'man'ın Ramahürmüz'ü ele geçirdiği haberini almışlardı. Hürmüz'ün Tüster'e gitmiş olduğu haberi de kendilerine ulaşmış bulunuyordu. Bunun üzerine Basralılar Tüster tarafına giderken Nu'man, Hurküs, Sülma, Harmele ve Ceze' de aynı istikamete yöneldiler. Tüster etrafında bir araya geldiler. Hürmüzan ve Farslılar'ın, dağlık bölgelerin ve Ahvaz'ın halkından meydana gelen askerleri Tüster'de hendeklerinde bulunuyorlardı. Hz. Ömer Müslüman komutanlara Ebu Musa'yı da yardımcı olarak göndermiş ve O'nu Basralıların başına komutan olarak tayin etmişti. Genel komutan ise Ebu Sebre idi. Onları bir ay süreyle kuşatma altında tuttular ve pek çok kişiyi öldürdüler. Enes bin Malik'in kardeşi olan el-Bed bin Malik bu kuşatma sırasında zafer kazanılıncaya kadar sırf mübareze ile yani karşılıklı olarak tek tek dövüşmelerle yüz kişi öldürmüştü. Bunun dışında öldürdüğü kimseler bu hesaba dahil değildir. Ayrıca Mecze'e bin Sevr, Ka'ab bin Sevr ve pek çok Basralı ve Küfeli de O'nun kadar kimse öldürmüşlerdi. Tüster kuşatması sırasında müşrikler Müslümanların karşısına seksen defa çıkış yapmış ve bu çıkışların kimisinde Müslümanlar, kimisinde de müşrikler başarılı olmuşlardı. Bu çıkışların sonuncusunda çarpışmalar oldukça şiddetlenince Müslümanlar: "Ey Bera! Rabbine dua et, onları bozguna uğratsın" deyince Hz. Bera': "Allahım, Onları karşımızda bozguna uğrat ve beni de şehit düşür" diye dua etti. Bera' duası kabulolunan bir kimse idi. O'nun bu duası sonucunda Müslümanlar müşrikleri bozguna uğratmış, sonunda onları hendeklerinin içine girmek, daha sonra hendeklerini da aşarak şehirlerine çekilmek zorunda bırakmıştı. Böylece şehir Müslümanlarca her yandan kuşatılmış bulunuyordu.

 

Müslümanlar bu durumdayken ve şehir bu haliyle oldukça sıkışık bir noktada bulunup savaş uzayıp gitmişken bir adam Nu'man'ın karşısına çıkarak şehre girecekleri bir yeri göstermesi şartıyla kendisine eman vermelerini istedi. Diğer taraftan başka biri de Ebu Musa tarafına attığı bir okla: "Sizler bana eman verecek olursanız şehre girebileceğiniz bir yeri size gösteririm" diye bir mesaj göndermişti. Ona attıkları bir okla eman verince aynı adam attığı ikinci okla: "Suyun çıkış tarafından geliniz. Sizler orayı rahatlıkla geçebileceksiniz" diye bir mesaj daha gönderdi. Bunun üzerine Ebu Musa Müslümanları bu işi yapmaya çağırınca Amir bin Abdi Kays ile pek çok kişi bu görevi üstlendi. Geceleyin, bu yere baskın yaptılar. Diğer taraftan Nu'man da kendilerine şehrin girişini gösterecek adamla birlikte arkadaşlarından kimin gideceğini sormuş, pek çok kimse bu göreve talip olmuştu. Böylece Nu'man'ın arkadaşları ile Ebu Musa'nın seçtiği Basralılar bu giriş yerinde bir araya geldiler. Herkes dışarıda iken bunlar bu yerden şehrin içine girdiler. Şehrin içine girdiklerinde onlar içerden, diğer Müslümanlar da dışardan tekbir getirdiler. Şehrin kapıları açıldı ve Müslümanlarla şehirde bulunanlar arasında çarpışma oldu. Müslümanlar, kendilerine karşı çarpışan herkesi yere serdiler. Hürmüzan kaleye gidip sığındı. Kaleye girenler O'nun çevresini sarınca, Hürmüzan Hz. Ömer'in hakkında vereceği hükme göre teslim oldu. Hürmüzan'ı bağladılar ve Allah'ın kendilerine ganimet olarak ihsan ettiklerini paylaştılar. Bu paylaştırma sonucunda süvari olanlara üç bin, piyade olanlara ise bin dirhem düşmüştü, öte yandan ok atan kişi ile bizzat Müslümanların yanına gitmiş olan kişi geldi; hem onlara, hem de kapılarını kapatıp savaşa katılmayanlara eman verdiler.

Bu gece Müslümanlardan da pek çok kişi ölmüştü. Mecze'e bin Sevr ile Bera bin Malik, bizzat Hürmüzan tarafından öldürülen kimseler arasında idi.

 

Ebu Sebre bizzat kendisi bozguna uğrayıp kaçanların peşine düşmüş ve onları Sus'a kadar takip etmişti Ebu Sebre, Nu'man bin Mukarrin ve Ebu Musa ile birlikte şehrin önünde konaklamış; hep birlikte Hz. Ömer'e mektup yazarak durumu sormuşlardı. Hz. Ömer Ebu Musa'ya tekrar Basra Valiliği'ne tayin ettiğini üçüncü defa olarak yazdı. Böylece Ebu Musa Sus'tan dönüp Basra'ya gitti.

 

Sahabeden Fukaym'lı Zirr bin Abdullah bin Küleyb, CundeysabUr'a gidip orada yerleşmişti. Hz. Ömer Basra askerlerinin başına da Mukterib'i getirmişti. Mukterib'in asıl adı Esved bin Rabia olup kendisi Rabia bin Malik oğullarındandır ve o da sahabidir. Kendisi de Zirr de muhacirdir. Esved Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gelerek: "Ben sana arkadaşlık yapmak ve bu şekilde Allah'a yaklaşmak üzere yanına geldim" dediği için Nebi ona, ''Yaklaşan'' anlamına gelen ''el-Mukterib'' adını vermişti.

 

 

Ebu Sebre, aralarında Enes bin Malik, Ahnef bin Kays'ın da bulunduğu bir heyeti Hürmüzan eşliğinde Ömer bin Hattab' a gönderdi. Bu heyet Hürmüzan ile birlikte Medine'ye geldiler. Hürmüzan'a elbiselerini, altın işlemeli, ipekli giysilerini, yakutlarla süslenmiş tacını ve her türlü süs eşyasını Hz. Ömer ve Müslümanlar görsünler diye giydirmişlerdi. Hz. Ömer'i yerinde aramış, fakat bulamamışlardı. Nerede olduğunu sorunca onlara: "Kufe'den gelen bir heyetle görüşmek üzere mescitte oturmuştu" denilmesi üzerine oraya gittiler. Hz. Ömer'i mescitte bornozu üzerinde olduğu halde yatıp uzanmış gördüler. Hz. Ömer bunu gelen heyeti karşılama maksadı ile giymişti. Heyet gittikten sonra onu yastık gibi yapıp uyumuştu. Elinde kamçısı olduğu halde uykudayken yanına oturdular. Hürmüzan: "Ömer nerede?" diye sorunca Hürmüzan'a: "Ömer işte budur" diye cevap verdiler. Bu sefer Hürmüzan: "Peki, O'nun bekçileri ve perdedarları nerede?" diye sorunca kendisine: "O'nun ne bekçileri, ne de perdedarları ve katipleri vardır" dediler. Bu sefer Hürmüzan: "O zaman bunun peygamber olması gerekiyor" demiş, yanındakiler de: "Peygamber değil ama peygamberlerin ameli ile amel ediyor" diye cevap vermişlerdi.

 

Hz. Ömer çevresindekilerin gürültüleri ile uyanmış, kalkıp oturmuş, daha sonra Hürmüzan'a göz gezdirince: "Hürmüzan mı yoksa?" diye sormuştu. "Evet" cevabını verdiler. Hz. Ömer: "Bunu ve bunun benzerlerini islam ile zelil kılan Allah'a hamd olsun" diyerek üzerindeki elbiselerin çıkarılmasını emretti, onlar da üzerindekileri çıkartıp sık dokunmuş bir elbise giydirdiler. Hz. Ömer O'na sordu: "Ya Hürmüzan! Sen andaşmayı bozmanın ve Allah'ın emirlerine karşı gelmenin akıbetinin ne olduğunu gördün mü?" Hürmüzan: "Ey Ömer! Cahiliye döneminde Allah bizleri başbaşa bırakmış, sonunda biz sizi yenmiştik; fakat şimdi siz bize galip geldiniz" diye cevap verdikten sonra Hz. Ömer şunu sordu: "Peki, peş peşe antlaşmanı bozarken neye dayanıyordun?" Bunun üzerine Hürmüzan: "Sana söylemeden önce senin beni öldürmenden korkuyorum" demiş. Hz. Ömer de: "Hayır, bundan korkma" diye cevap vermişti. Hürmüzan su istedi. Kendisine oldukça kaba ve kalın bir bardakla su getirilince Hürmüzan: "Ben susuzluktan ölecek bile olsam böyle bir kaptan su içemem" dedi. Bu sefer O'nun beğenebileceği bir bardakla kendisine su götürüldü. Bu defa Hürmüzan: "Suyumu içerken öldürülmekten korkuyorum" deyince Hz. Ömer: "Hayır bu suyu içip bitirinceye kadar senin için korkulacak bir durum yoktur" diye cevap vermişti. Hürmüzan suyu alıp dökünce Hz. Ömer. "Ona bir daha su getiriniz, susuzken onu öldürmeyiniz" diye emir vermiş fakat Hürmüzan: "Benim suya ihtiyacım yoktur, ben suyu bahane ederek eman almak istemiştim" diye cevap verince Hz. Ömer kendisine: "Ben seni öldüreceğim" demiş, Hürmüzan da: "Sen bana eman vermiştin." dedi. Hz. Ömer ona: "Sen yalan söylüyorsun" deyince Enes: "Ey müminlerin emiri! Doğru söylüyor, sen gerçekten O'na eman verdin." demişti. Bunun üzerine Hz. Ömer: "Ya Enes! Ben Mecze'e bin Sevr ile Bera bin Malik'i öldüren bir kimseye nasıl eman verebilirim? Allah'a yemin ederim, ya bana bir çıkış yolu gösterirsin yahut seni cezalandırırım" deyince Enes şunları söyledi: "Sen O'na, ''Bana durumu anlatıncaya kadar korkacak bir durum yok ve bu suyu içinceye kadar da senin için korkacak bir şey yok'' dedin" Hz. Ömer, yanında bulunanlar da benzeri şeyler söyleyince, Hürmüzan'ın üzerine giderek: "Beni kandırdın. Allah'a yemin ederim, sen Müslüman olmayıncaya kadar bunu kabul etmiyorum" demiş, o da Müslüman olmuştu. Hz. Ömer kendisine iki bin dirhem tahsis etmiş ve Medine'de yerleştirmişti. Aralarında mütercim gelinceye kadar kısmen Farsça anlayan Muğire bin Şu'be tercümanlık yapmıştı.

 

Hz. Ömer, Hürmüzan'ı getiren heyete: "Müslümanlar muhtemelen Zimmilere eziyet ediyorlar da onlar bunun için sizin ahitleri bozacağınızdan endişe ediyorlar" deyince heyette bulunanlar: "Bizler antlaşmalara tam olarak uyuyoruz." diye cevap verdiler. Bu sefer Hz. Ömer onlara: "Peki bu neden böyle?" diye sorunca onlardan Ahnef dışında hiç kimse ağzını açıp konuşmadı. Ahnef şunları söylemişti: "Ey Emirü'l-Müminin! Sen bizleri Fars ülkesinde daha ileriye gitmekten alıkoydun. Halbuki Fars kralı onların arasında bulunuyor. Onların kralı aralarında bulunduğu sürece onlar bizimle savaşacaklar. İttifak halindeki iki önder bir araya gelir gelmez biri diğerini kışkırtıyor. Sen gördüğün gibi ahit verdikten sonra onlar antlaşmalarını bozmaya kalkışmadıkça biz hiç bir şey yapmıyoruz. İşte onları bu şekilde kışkırtıp duranlar da onların kralı ve ileri gelenleridir. Sen bize ülkelerinin içine dalarak hakimiyetlerine son vermek için izin vermediğin sürece bu böylece devam edip gidecektir. Bizler ne zaman ki onların hakimiyetlerini ortadan kaldırırsak işte Farsların umutlarını o zaman yok etmiş oluruz." Hz. Ömer kendisine: "Allah'a yemin ederim ki bana doğru söyledin" diyerek ihtiyaçlarını karşılayıp onları geri gönderdi. Daha sonra Hz. Ömer'e Nihavendlilerin toplandıklarını belirten bir mektup ulaştı. Bunun üzerine Hz. Ömer Fars ülkesinin içlerine doğru ilerlemeye izin verdi.

Ca'fer bin Ebi Talib'in oğlu Muhammed, bazılarının belirttiğine göre Tüster'de şehit olmuştur.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

SÜS'UN FETHİ