İBNÜ’L-ESİR

1. CİLT

 İSLAM ÖNCESİ      ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

RABİ' VAK'ASI

 

Bu vak'a, Hatıb Savaşı'nın bir devamıdır. Hatıb adıyla bilinen Köprü Vak'asından sonra Evs ve Hazrec kabileleri tekrar ''Rabi''' denilen yerde karşılaştılar. Rabi' ise Sefh yakımnda bulunan bir duvardı. Karşılaşan taraflar şiddetli bir şekilde savaştılar. Her iki kabile birbirlerini yok etmek üzere iken Evs kabilesi hezimete uğradı, Hazrec Kabilesi ise Evslilerin peşine düşüp onları evlerine kadar takip etti. Halbuki bundan önce savaşan bu iki kabileden her hangi birisi yenilip evlerine çekildiği zaman galip olan taraf mağlılp olan tarafı takip etmezdi. Hazrecliler Evslilerin peşini evlerine kadar takip edince, Evsliler sulh istemek mecburiyetinde kaldılar, fakat Hazrec Kabilesi'nden Neccaroğulları onların sulh isteğini kabul etmediler. Bunun üzerine Evsliler kadın ve çocuklarım kalelerin içerisine koyup onları korunma altına aldılar. Bu durum, karşısında Hazrecliler Evslilerin peşlerini bırakıp geri döndüler.

 

Beyadaoğulları'ndan Sabr bin Selman bu vak'a hakkında şu mealdeki mısraları söylemiştir:

 

"Süveyd bin Samit'e, kabilesine ve İbn Eslet'e benden ulaştınp duyurun. Biz, Rabi' Savaşı'nda onların ileri gelen kişisini öldürdük, kurtulanlar ise yaralı olarak kurtuldular. Eğer aynı aşirete mensup olmamızdan kaynaklanan haklar yapılması gereken bir hakkın yerine getirilmesini durdurmamış olsaydı, daha önce otuz kırk dolayındaki atlı süvarilerin gelip onları helak ettiği gibi, şimdi de bizim, tarafımızdan onların başına aynı felaketler gelebilirdi. "

 

Süveyd bin Samit de Sahr bin Selman'a şu mealdeki mısralar ile cevap verdi:

 

"Benden Sahrcığıma haber götürüp iletin; o, içinde İbn Eslet 'in de bulunduğu Evs Savaşı 'nın acılarını tatmıştı. Onların, ileri gelen kişimizi öldürmelerine karşılık olarak biz de onların seriyyelerini (üç yüzer kişilik askeri birliklerini) katlettik. Şunu da bilmenizi isterim ki, kurtulmak gayesiyle gelip size sığınanlar aslında kurtulmuş sayılmazlar. "

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

BAKİ' VAK'ASI