İBNÜ’L-ESİR

1. CİLT

 İSLAM ÖNCESİ      ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

RABİ' SAVAŞI

 

Bu savaş Evs Kabilesi'nden Zaferoğulları ile Hazrec Kabilesi'nden Malik bin Neccaroğulları arasında cereyan etmiştir.

 

Savaşın sebebi şu idi: Zaferoğulları'ndan ''Rabi") adında birisi sahibine teslim etmek üzere mal götürüyordu ve giderken yolu Neccaroğulları'ndan birisine uğradı, fakat Neccaroğulları'ndan olan bu adam ona engeloldu. Bunun üzerine münakaşaya tutuştular ve neticede Rabi' onu öldürdü. Bu durum karşısında her ikisinin kabileleri toplandılar ve taraflar şiddetli bir şekilde kıyasıya savaştılar. Neticede Malik bin Neccaroğulları hezimete uğradılar.

 

Evs Kabilesi'nden Kays bin Hatim bu hususla ilgili olarak şu mealdeki mısraları söylemiştir:

 

"Amra'ya zenginliği ciddi göründüğü için mi terk ediyor? Yoksa durumumuz onun durumu gibi midir? Akşam vakti olunca Amra 'ya evi uzaklaşmağa başladı; sana onun ayrılığı bugün belli oldu. Lambaları ve kendileri sarı nilüfer çiçekleri olan Kata bahçelerinden hiç bir bahçe, üzerindeki kara bulutları sıyrılan hiç bir kalabalık mesirelik Amra 'dan daha güzel değildir. Koltuk altlarından misk kokusu yayılan Amra, kadınların şereflilerinden ve ileri gelenlerindendir.

Onlar Rabi' Savaşı günü biz kahraman süvarilerin bedenlerinin nasıl olduğunu, süngülerimiz kırılıncaya kadar savaş imdatçısının peşinde ve savaş neşesi içerisinde vuruştuğumuzu öğrendiler. Bu süvarileri sen çabuk çekilmek istenen kovayı çekiyorlarmış gibi görürsün. "

 

Hazrec Kabilesi'nden Hassan bin Sabit bir kaside ile Kays bin Hatim'e

cevap verdi. Bu kaside şu mealdeki mısralarla başlamaktadır:

 

"Onların hüzünleri seni heyecana sevkediyor;

halbuki onlar bu gün kendi yaptıklarının gadrine uğradılar.

 

Yesrib (yani Medine) bilir ki, hak ayırt edilemez hale geldiği zaman biz orada hakkın terazisiyiz. Yesrib bilir ki, yağmur kıtlığı olduğu zaman biz oranın yağmurlarıyız. Yesrib bilir ki, kendisi savaş açtığında biz bu savaşın kahraman süvarileri oluruz. Yine Yesrib bilir ki, Nebıt (yani Amr bin Malik bin Evs) keskin kılıçlar savrulduğu zaman oranın zelil ve perişan bir kişisi olur.

 

Evs Kabilesi, her ne zaman bizi miğferlerimizi giydikten sonra süngü sallarken görse, ateşleri gizlenir (yani karşımızda sinerler) ... Ey Evs Kabilesi mensupları! Kendinize sığınak arayın; zira eski halleriniz size geri döndü. "

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

KUDA'ALI BİR GENÇ UŞAK YÜZÜNDEN MEYDANA GELEN FARİ' SAVAŞI