İBNÜ’L-ESİR

1. CİLT

 İSLAM ÖNCESİ      ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

HUSAYN BİN ESLET SAVAŞI

 

Bu savaş Evs Kabilesi'nden Vail bin Zeydoğulları ile Hazrec Kabilesi'nden Mazin bin Neccaroğulları'nın arasında cereyan etmiştir.

 

Bu savaşın sebebi ise şu idi: Evs Kabilesi'nden ve Vailoğulları'ndan Husayn bin Eslet, Mazinoğulları'ndan birisiyle münakaşaya tutuşup onu öldürdü, sonra kavminin ve ailesinin yanına gitmek üzere geri döndü, fakat Mazinoğulları'ndan bir grup da Husayn bin Eslet'in peşine takılıp öldürdü. Ebu Kays bin Eslet kardeşi Husayn bin Eslet'in öldürüldüğünü öğrenince hemen kabilesini bir araya topladı ve Mazinoğulları'na bir elçi göndererek kendilerine savaş ilan ettiğini bildirdi, sonra savaş için hazırlandı. Bu savaşa, Evs ve Hazrec kabilelerinin hepsi katıldı. Neticede taraflar savaşa tutuştular ve çok şiddetli bir şekilde savaştılar. Her iki taraftan da pek çok kişi öldürüldü. Bu arada Ebu Kays bin Eslet kardeşini öldüren kimseleri katledip köklerini kazıdı; Bunun üzerine Vahvah bin Eslet kardeşi Ebu Kays bin Eslet'i kınayarak: "Hazrec Kabilesi'nden de hezimete uğrayanlar bulunmalıdır." dedi. Onun bu sözü üzerine Ebu Kays, "Ebu Husayn" künyesini verdiği kardeşi Vahvah bin Eslet'e, şu mealdeki mısralarla başlayan uzun bir şiirle cevap verdi:

 

"Ebu Husayn'a iletip duyurun ki, bazı sözlerin katımda büyük değeri vardır. Kişi ne taştır, ne de demirdir. Buradan güzel bir şekilde ayrılıp göçseydiniz, size ne lazım gelirdi? Kaldı ki, tarafımdan himaye edilmesi gerekenler (kadınlar ve çocuklar) korunmuştu. Bazıları da var ki, korunması gerekli olanları korumazlar. Ben sizin için hayırlı şeyler yapıyorum; zaten kerim kişinin yaptığı şeyler kerem eseri olarak kalır. "

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

RABİ' SAVAŞI