İBNÜ’L-ESİR

1. CİLT

 İSLAM ÖNCESİ      ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

SÜMEYR SAVAŞI

 

Ensar (Evs ve Hazrec) uzun müddet birlik ve ittifak içerisinde yaşadı. Bu iki kabile arasında ilk çıkan ihtilaf ve savaş ise Sümeyr Savaşı'ydı.

Bu savaşm sebebi şu idi: Sa'ad bin Zübyan Kabilesi'nden ve Sa'lebeoğulları'ndan Ka'ab bin Aclan adında birisi Malik bin Aclan ile anlaşıp onunla birlikte yaşamağa karar verdi. Bir gün Ka'ab, Kaynukaoğulları'nın panayırına çıkmıştı; orada Gatafanoğulları'ndan birisinin yanında bir atla birlikte beklediğini gördü ve bu kişi: "Medine ahalisinin en şereflisi gelip bu atı benden alsın." diyordu. Bu sırada birisi ona: "Medine ahalisinin en şereflisi falandır." dedi. Bir diğeri: "Medine halkının en şereflisi, Evs Kabilesi'nden Uhayha bin Culah'tır." dedi, bir başkası ise: "Medine ahalisinin en faziletlisi falan oğlu falan Yahudi'dir." diye iddiada bulundu, fakat Gatafanoğulları'ndan olan bu kişi atı getirip Malik bin Aclan'a verdi; bunun üzerine Ka'ab bin Aclan: "Ben size müttefikim Malik bin Aclan'ın sizin en faziletliniz olduğunu söylemedim mi?" dedi. Evs Kabilesi'nin Amr bin Avfoğulları'ndan ''Sümeyr'' adında birisi Ka'ab'ın bu sözüne kızdı ve O'na sövdü. Sonra birbirlerinden ayrıldılar ve Ka'ab bir müddet bekledi.

 

Daha sonra Ka'ab bin Aclan, Kaynukaoğulları'nın Küba'da bulunan panayırına gitti; fakat Ka'ab'ı takip eden Sümeyr panayırın tenha olduğu bir sırada onu öldürdü. Malik bin Aclan müttefıki olan Ka'ab'ın öldürüldüğünü öğrenince hemen Amr bin Avfoğulları'na bir elçi gönderdi ve Ka'ab'ın katilini istedi. Onlar Malik'e bir elçi gönderdiler ve Ka'ab'ın katilini bilmediklerini söylediler. Böylece karşılıklı olarak elçiler birbirlerine gidip geldiler. Malik devamlı surette onlardan Sümeyr'i istiyor, onlar ise Ka'ab'ın Sümeyr tarafından öldürüldüğü iddiasını devamlı olarak inkar ediyorlardı. Sonra Malik'e diyet ödemeyi teklif ettiler, Malik de teklifi kabul etti. Bu sırada onlar arasında geçerli olan bir gelenek ve kaideye göre, kardeşlik akdi ile bulunan bir müttefıkin diyeti, neseben kabilenin aslından olan bir kimsenin diyetinin yarısı kadar idi. Fakat buna rağmen Malik, Ka'ab'in diyetini tam olarak almak istiyor, onlar ise Malik'in bu isteğini kabul etmiyor ve: "Biz ancak bir müttefik diyeti olan yarı diyeti öderiz." diyorlardı; fakat bu diyet işi sürüncemede kaldı ve netice savaşla noktalandı, bunun üzerine her iki taraf toplandılar ve karşılaşıp şiddetli bir şekilde savaştılar, sonra savaşa ara verdiler. Bu arada Ensar'ın diğer boyları da savaşa katıldılar ve ikinci defa karşılaşıp gece karanlığına kadar savaşa devam ettiler. Bu ikinci karşılaşma ile savaşı Evs Kabilesi kazandı.

 

Nihayet taraflar savaşı bıraktıktan sonra Evs Kabilesi Malik'e bir elçi gönderip aralarındaki meselenin halledilmesi için Hassan bin Sabit bin Münzir'in dedesi Hazreçli Münzir bin Haram en-Neccari'nin hakemliğini kabul etmesini istediler. Malik onların bu isteğini kabul etti. Bundan sonra her iki taraf Münzir bin Haram'ın hakemliğine baş vurdular. Münzir ise Malik'in arkadaşı ve müttefiki olan Ka'ab'ın diyetini, Evslilerin bu defa tam olarak ödemelerini, bundan sonra meydana gelecek olan bu tür hadisede kendi adet ve kaidelerine bağlı kalmalarını kararlaştırdı. Evs Kabilesi mensupları onun bu hükmüne razı oldular ve Ka'ab'ın diyetini tam olarak getirip Malik'e teslim ettiler, sonra ayrıldılar; fakat buna rağmen aralarında düşmanlık tohumları yerleşmiş, gönüllerinde kin ve buğz ateşi alevlenmişti.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

KA'B BİN AMR EL-MAZİNİ SAVAŞI