İBNÜ’L-ESİR

1. CİLT

 İSLAM ÖNCESİ      ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

ENSAR - EVS ve HAZREC ARASINDA MEYDANA GELEN HADİSELER

 

''Ensar'', Harise bin Sa'lebe'nin iki oğlu Evs ve Hazrec'ten meydana gelen kabileIerin lakabıdır. Evs ve Hazrec'in baba tarafından nesep şecereleri ise, Harise bin Sa'lebe el-Anka' bin Amr Müzeykıya' bin Amir Maüssema bin Harise el-Gıtrif bin İmruü'l-Kays el-Batrik bin Sa'lebe bin Mazin bin Ezd bin Gavs bin Nebet bin Malik bin Zeyd bin Kehlan bin Sebe' bin Yeşcub bin Ya'rub bin Kahtan'dır. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye hicret ettiği zaman kendisini koruyup yardımda bulundukları için, Evs ve Hazrec kabilelerine ''Ensar'' lakabını bizzat kendisi vermişti. Evs ve Hazrec'in anneleri, ise Kahil bin Uzre bin Sa'ad'ın kızı Kayle'dir. Bundan dolayı Evs ve Hazrec kabilelerine ''Kayleoğulları'' denir. Sa'lebe uzun boyunlu olduğu için kendisine ''el-Anka'' lakabı verildi. Her gün giymiş olduğu elbiseyi kendisinden sonra başkası giymesin diye yırtıp attığı için Amr'a da ''Müzeykıya'' lakabı takıldı. Amir'e ''Maüssema'' lakabının verilmesi ise yağmur gibi cömert olmasından veya bir rivayete göre şerefli oluşundan ileri geliyordu. İmruü'l-Kays'e ''Batrik'' lakabı şu sebeple verilmişti: Belkıs'tan sonra Araplar'dan İsrailoğulları'nın ilk yardım istedikleri kişi İmruü'l-Kays idi. Hz. Süleyman (A.S.)'nın oğlu Ruhbu'am Belkıs'e yardım ettiği için kendisine ''Batrik'' denilmişti.

 

Ezd kabilesi, Yemen'in Me'reb mevkiinde ikamet ediyordu. Hatta kahinlerin Amr Müzeykıya'ya gelip, Allah'ın kendilerine gönderdiği peygamberleri inkar etmeleri yüzünden bir ceza olarak el-Arem selinin memleketlerini tahrip edeceğini ve ahalisinden pek çoğunun boğularak öleceklerini haber vermesine kadar burada kaldılar. Amr kahinler vasıtasıyla bu durumu öğrenince mal ve gayrimenkullerini satarak kendisine tabi olanlarla birlikte Me'reb'den uzaklaştı. Sonra çeşitli memleketlere dağıldılar ve her boy istediği yere yerleşti. Huza'a Kabilesi Hicaz'a, Gassan Kabilesi de Şam'a (yani Suriye'ye) yerleşti.

 

Sa'lebe bin Amr bin Amir de beraberindekiler ile birlikte Medine'ye geldi. Medine'nin o zamanki ismi ''Yesrib'' idi. Harise'nin iki oğlu Evs ve Hazrec ile beraberlerinde bulunanlar ise Medine'de kalmışlardı. Bu sırada Medine'nin içerisinde çarşılar, etrafında köyler bulunuyordu. Ayrıca Medine'de Kurayza, N adir ve Kaynukaoğulları gibi İsrailoğulları' na mensup Yahudi kabileleri ile Masile ve Ze'liraoğulları gibi başka kabileler yaşamaktaydı. Medine'de yerleşen bu kabileler ise kendileri için her hangi bir tehlike söz konusu olduğu zaman hepsinin sığabileceği büyük kaleler yapmışlardı. Nihayet Evs ve Hazrec kabileleri Medine'ye gelip onların arasında yerleşince, onlar da kendileri için çeşitli evler ve kaleler inşa ettiler; fakat ilerde de bahsedeceğimiz üzere, Fityun ve Malik bin Aclan hadiselerine kadar hakimiyet ve üstünlük Yahudilerin elinde bulunuyordu. Bu hadiselerden sonra hakimiyet ve üstünlük Evs ve Hazrec kabilelerinin eline geçti. Biraz sonra bahsedeceğimiz üzere, Evs ve Hazrec kabileleri arasında Sümeyr Savaşı çıkıncaya kadar, onlar birlik ve ittifak içerisinde yaşadılar.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

ENSAR'IN MEDİNE ÜZERİNDEKİ HAKİMİYETİ, YAHUDİLERİN ZAYIF DURUMA DÜŞMELERİ VE FITYUN'UN ÖLDÜRÜLMESİ