İBNÜ’L-ESİR

1. CİLT

 İSLAM ÖNCESİ      ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

FIRAT VAK'ASI

 

Ebu Ubeyde anlatıyor: "İmran bin Mürre'nin kız kardeşinin oğlu Müsenna bin Harise eş-Şeybani, Fırat Nehri civarında bulunan Tağliboğulları üzerine bir baskın yaptı. Bu hadise İslam'ın doğuşundan biraz önce olmuştu. Neticede Müsenna bin Harise üstün gelip zafer kazandı ve Tağliboğulları'nın savaşçılarından yakaladıklarını öldürdü. Bu arada pek çok kişi de Fırat Nehri'nde boğularak öldü. Sonra Müsenna bin Harise onların mallarını aldı ve adamları arasında bu malları taksim etti."

 

"Tağliboğulları'ndan bir şair Fırat savaşı hakkında şu mealdeki mısraları söylemiştir:

 

''Askerı alaylar Fırat'ın akışını zorladığı zaman, Delike'yi kılıcı ile vurup kuşatan kimse bizdendi. Temiz su almak ve içmek için çevresi bozuk, ağzı örülmemiş kuyuyu düzeltip sağlamlaştıran kişi de bizdendi. 'Garibü'ş-Şam' lakabıyla bilinen, bir benzeri görülmeyen ve akrabaları kendisinden uzak olduğu haIde lanetleşmeyi en iyi şekilde çözen kimse de bizdendi.''"

 

Bu şiirde geçen ''Delike'', Müsenna bin Harise'nin atının adıdır. Ağzı örülmemiş kuyuyu sağlamlaştırıp düzelten kişi ise Mürre bin Hemmam'dır. ''Garibü'ş-Şam'' lakabıyla bilinen kişi de İbn el-Kalus bin Nu'man bin Sa'lebe'dir.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

BARİK VAK'ASI