İBNÜ’L-ESİR

1. CİLT

 İSLAM ÖNCESİ      ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

ZÜ TULUH VAK'ASI

 

Temim Kabilesi'yle Bekroğulları arasında cereyan eden bu vak'a aynı zamanda ''es-Samed'' ve ''Vd'' adlarıyla da bilinmektedir.

 

Bu vak'a şu şekilde meydana gelmiştir: Temim Kabilesi'nden Amira bin

Tarık bin Ersem el-Yerbu'i, Cabir el-İcli'nin kızı ve Ebcer'in kız kardeşi Mürriyye ile izdivaç akdi yapmış ve zifafa girmek için İcl Kabilesi'ne gitmişti. Ayrıca Amira bin Tarık'ın Temimoğulları'ndan ''Natif'in kızı'' adıyla bilinen ve Temimoğulları arasında bulunan başka bir karısı daha vardı. Bir gün Ebcer kız kardeşini ziyarete gelmişti; bu sırada kocası Amira kız kardeşinin yanında bulunuyordu. Ebcer kız kardeşine: "Amira'nın karısı Natif'in kızım senin yanına getireceğimi umuyorum." dedi; bunun üzerine Amira Ebcer'e: "Ailemi elimden alıncaya kadar bana rahat vereceğinizi sanmıyorum." dedi. Ebcer ise söylediğine pişman oldu ve Amira'ya: "Ben senin kavmin olan Temimoğulları'na karşı savaş açacak değilim, fakat ben Temimoğulları'na bağlı olan şu kabileden esir alacağım." dedi. Bundan sonra Lehazim topluluğunu oluşturan kabileIerin başında bulunan Ebcer ile Şeybanoğullarımn başında bulunan Havfezan bin Şerik eş-Şeybani adamlarını toplayıp hazırlandılar ve kavmini uyarıp haber vermesin diye Amira'nın başına muhafız tayin ettikten sonra büyük bir orduyla yola çıktılar; fakat Amira bir yolunu bulup kendisini korumakta olan muhafızın elinden kurtulup kaçarak çok süratli bir şekilde Yerbu'oğulları'na ulaştı. Sonra onlara: "Bekr bin Vailoğulları'ndan büyük bir ordu sizinle savaşmak için üzerinize geliyor." dedi. Bunun üzerine YerbU'oğulları, kendi kabilelerinin bir boyu olan Sa'lebeoğulları'na durumu bildirdiler ve kendilerinden bir gözcü gönderdiler. Bu vaziyette üç gün kadar beklediler. Neticede Bekroğulları'nın ordusu gelip topraklarına girdi. Buna karşı Yerbu'oğulları da hazırlanıp harekete geçtiler ve taraflar ''Zü Tuluh'' denilen yerde karşılaştılar. Bu arada muhafızın elinden kaçan Amira gelip Ebcer ile karşılaştı ve kendisini tanıttı. Karşılaşan taraflar savaşa tutuştular; neticede zaferi YerbU'oğulları kazandı, Bekroğulları hezimete uğradılar. Bu arada Havfezan, oğlu Şerik ve Şeybanoğulları arasında bulunan şair İbn Aneme esir edildiler, fakat kendisi gibi bir şair olan Mütemmem bin Nüveyre, İbn Aneme'yi esaretten kurtardı, ayrıca Bekroğulları'nın ordusunun büyük bir kısmı da esir edildi.

 

Şair İbn Aneme, Mütemmem bin Nüveyre'ye teşekkür ederek şu mealdeki mısraları söyledi:

 

"İnsanların Rabb 'i olan Allah, iffet ve değerini koruduğu müddetçe, bana yapmış olduğu iyilikten dolayı Mütemmem'i en güzel şeki/de mükafatlandırsın. Oğullarımız ve kanlarımız O'nun sayesinde kurtuldu. Ayrıca O, yegane kişi olarak bizim esaretten kurtulmamızı sağladı. Ey Ebu Nehşil! Ben size karşı nankör değilim, senden başkasına da sürekli olarak mal verecek değilim. "

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

AKRAN VAK'ASI