İBNÜ’L-ESİR

1. CİLT

 İSLAM ÖNCESİ      ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

AKRAN VAK'ASI

 

Ebu Ubeyde anlatıyor: "Temim Kabilesi'nden Amr bin Amr bin Udes, Absoğulları'na karşı savaş açmış ve çoluk çocuklarıyla develerini alıp götürmüştü, fakat geri dönerken Akran yokuşunun alt kısmına gelince burada inip konakladı ve esir aldığı cariyelerden birisini odalık olarak yanına aldıktan sonra onunla yattı. Çok geçmeden Absoğulları burada, onu yakaladı. Taraflar savaşa tutuştular ve şiddetli bir şekilde savaştılar. Savaş sırasında Absoğulları'ndan Enesü'l-Pevaris bin Ziyad, Amr'ı ve Hanzala adındaki oğlunu öldürdü; sonra Absoğulları, Amr tarafından ganimet olarak alınıp götürülen mallarını, esir edilen kadın ve çocuklarını kurtarıp geri aldılar.

 

Şair Cerir, Darimoğulları'nı bu hadise ile ayıplayarak şu mealdeki mısraları söylemiştir:

 

"Burkatü Akran günü Amr'ın başına gelenleri ve yeni boyattığı bir sırada öldürülen oğlu Hanzala 'yı, nasıl unutursunuz?"

 

Amr ala tenli birisiydi; kendisi ve beraberindekiler Absoğullarının develerini, kadın ve çocuklarını alıp geri döndüklerinde yollarını şaşırıp başka bir yola sapmışlardı. Bu yüzden de yanlış gittikleri yoldan bir dağın tepesine çıkıp buradan aşağıya yuvarlanmışlar ve bir takım meşakkat ve sıkıntılara maruz kalmışlardı.

 

Bu konuda şair Antere şu mealdeki mısraları söylemiştir:

 

"Dağın tepesinde susuz bir halde bulunan seriyyeler, sanki suyun başına üşüşen kuş sürüleri gibiydiler. Onların dağın tepesinden yuvarlanmaları yüzünden korkuya kapılmaları, içimi rahatlattı veya rahatlatmaya çok yaklaştI. Ölmekten korkuyor idim; fakat bu sırada Amr'ın mertebe ve dereceleri henüz kıymetli bir varlıklarını yitirmiş olan ağlayıcılarının arasına getirilip konulmamıştı. "

      

Sema'a bin Amr bin Amr'ın annesi Absoğulları'ndandı. Bir gün dayısı Sema'a'yı ziyaret etmiş ve öldürülen oğluna karşılık olarak yeğenini öldürmüştü; bunun üzerine Miskin ed-Darimi şu mealdeki mısraları söyledi:

 

"Kabilemizden Sema'a'yı dayısı babasına (doğrusu her halde oğluna olacak ?) karşılık öldürdü. Halbuki hiçbir zaman Sema'a dayısının karşılığında nesebini değişip satmamıştı. "

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

SÜLLAN VAK'ASI