İBNÜ’L-ESİR

1. CİLT

 İSLAM ÖNCESİ      ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

CİFAR VAK'ASI

 

Nisar Vak'asının üzerinden bir yıl geçip senesi tamamlandıktan sonra, bu savaşa katılan Arap kabileleri tekrar toplanıp bir araya geldiler. Bu kabilelerin Nisar Savaşı'ndaki reisleri, Amiroğulları'nın reisi hariç, Cifar Vak'asında da reis olarak kaldılar. Bir rivayete göre, Amiroğulları'nın reisi Abdullah bin Ca'de bin Ka'ab bin Rabl'a idi. Nihayet taraflar Cifar'da karşılaştılar ve savaşa tutuştular. Temimoğulları bu savaşta sabır ve sebat gösterdiler, fakat buna rağmen Temimoğulları'ndan, bilhassa Amr bin Temimoğulları'ndan pek çok kişi öldürüldü. Öldürülen kişilerin sayısı pek çok olduğu için bu güne ''Saylem'' ismi de verilmiştir.

 

Bişr bin Ebu Hazim, Amiroğulları lehine Temimoğulları'ndan bir cemaat hakkında şu mealdeki mısraları söylemiştir:

 

"Temim oğulları Amir'in Nisar Günü öldürülmesi için toplandılar, fakat durum tersine dönüp kendileri ukubet ve felakete uğradılar. Savaşa çıktıklarında, biz onların baş ağrılarını aslan başıyla tedavi ederek iyileştirirdik. Biz kılıçlarımızla atlar üzerindeki süvarilere uzanır, mensup olduğumuz kabileyi söylerdik; halbuki bu esnada akan kanlardan atların gerdanları parlardı. Bu atlar ki, toz duman arasından, ısırgan aslanlara doğru koşan yırtıcı hayvanlar gibi koşarak ve asık bir çehre ile çıkarlardı. "

 

Bu şiir daha birkaç beyitle devam etmektedir. Bişr bin Ebu Hazim şu

mealdeki mısraları da söylemiştir:

 

"Cifar ve Nisar vak'aları hem bir azap, hem de bir meşakkat ve sıkıntı oldu. Temim Kabilesi 'nden Temim bin Mürroğulları 'na gelince, karşı kabile onları bitkin bir vaziyette iken uykuda yakaladı. Cifar ve Nisar Vak'alarında, Amiroğulları da deve kuşları gibi olmuşlardı. "

 

Bişr'in Temimoğulları'mn aleyhine şiirlerini sürdürmesi üzerine kendisine: "Sana ne oluyor, Temimoğulları'ndan ne alıp veremeyeceğin var? Halbuki onlar akrabalık bakımından sana en yakın kimselerdir." denilince, o: "Temimoğulları'ndan elimi çektiğim zaman bütün insanlardan elimi çekmiş olacağım ve başka hiç bir kimse kalmamış olacak." diye karşılık verdi.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

SAFKA VE İKİNCİ KÜLAB VAK'ASI