İBNÜ’L-ESİR

1. CİLT

 İSLAM ÖNCESİ      ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

ŞEYBANOĞULLARI'NIN TEMİMOĞULLARI'NA ÜSTÜN GELDİKLERİ BiR SAVAŞ

 

Ebu Ubeyde anlatıyor: "Temim Kabilesi'nden Akra' bin Habis ile kardeşi Firas -ki, her ikisine Akra'an (iki Akra') denirdi-, kendi kabilelerinden Mücaşa'oğullarıyla birlikte Bekr bin Vail Kabilesi'ne baskın yapmak niyetiyle çıkmışlardı. Bu sırada yanlarında Ebu Cu'l-Beruk da bulunuyordu. Bistam bin Kays eş-Şeybani ile İmran bin Murre, Bekr bin Vailoğullarıyla birlikte onları ''Zübale'' denilen yerde karşıladılar ve çok şiddetli bir savaşa tutuştular. Neticede Bekr bin Vailoğulları galip geldi, Temimliler ise hezimete uğrayıp mağlup oldular. Bu arada iki Akra', yani Akra' bin Habis ile kardeşi Firas, Ebu Cu'l ve pek çok kişi esir edildi. İki Akra', kendi şahısları adına Bistam'a fidye vermeyi teklif ettiler ve fidyeleri göndermek üzere onunla anlaştılar; bunun üzerine Bistam onları serbest bıraktı, fakat Bistam'ın yanından ayrılıp uzaklaştıktan sonra hiç bir şey göndermediler. "

"Esirlerin arasında Yerbu'oğullarından birisi vardı; gece yarısı Bistam

bin Kays onun şu mealdeki mısraları söylediğini işitti:

 

''Bana şefkat gösteren anneme canım feda olsun! Belki de o, şu anda ayağa kalkamayacak durumda hastadır. Keşke annem benim ihsanı bol bir yiğidin yanına düştüğümü bilseydi de, gönlündeki sıkıntılar gidip rahatlasaydı. Annemin umduğu şey ise, eli açık, cömert ve adeti atılganlık olan ihsan sahibi Bistam'ın yanına gece vakti düşen ben oğlunun tekrar yanına geri dönmesidir.''"

 

"Bistam bin Kays, onun söylediği bu mısraları işitince O'na: ''Baban hakkı için söylüyorum, senin haberini annene, senden başkası götürüp ulaştıramaz.'' dedi ve serbest bıraktı."

 

"İbn Rumayd el-Anzi şu mealdeki mısraları söylemiştir: ''Rahman'dan bize hediyeler geldi ve bu hediyeleri getiren develer Bistam'ın evlerinin yanına çöktürüldü. Hüzeyl'in ordusu ile iki Akra 'nın ordusu beraberdi; at ve deve sürüleri ise başlarını göstermişlerdi. Bistam'ın atı boşanmıştı, at sürüsü halinde süvarileri ise Hemmam'ı zülüfleri yanlarına sarkmış olan çocuklarının üzerlerine saldırıyorlardı.'' "

 

"Evs bin Hacer de şu mealdeki beyitleri söylemiştir:

 

''Sabahleyin bizi uzun sürecek olan öyle utanç verici bir ayıp yakaladı ki, ufukta yıldız parladıkça biz bu ayıpla yerilip sövüleceğiz. Ben ne böylesine ağlayanı çok olan bir gün gördüm, ne de hüzün ve kederin uzaklaştığı bir yüz gördüm. Kahren Beruk ve Habis'i öldürdüler. Onlar için dümdüz çölde çok çetin bir gün olmuştu. Kahramanlar yan çizdikleri zaman, Ebu's-Sahba savaşın en hareketli yerinde sanki tecrübeli bir aslandı.''"

 

Ebü's-Sahbadan maksat Bistam bin Kays'dir. Bir çok şair Bistam bin

Kays'i medhederek bu gün (savaş) hakkında pek çok şiir söylemişlerdir. Fakat biz sözü uzatmamak için onları burada zikretmedik.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

MÜBAİD VAK'ASI