İBNÜ’L-ESİR

1. CİLT

 İSLAM ÖNCESİ      ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

ENUŞİRVAN'IN ERMENİYE VE AZERBAYCAN'DA YAPTIKLARI

 

Ermeniye (Armenia) ve Azerbaycan'ın bir kısmı Rum (Bizanslı) lara, diğer kısmı ise Hazarlara aitti. Kubad, bu taraflardan gelebilecek bir tehlikeyi önlemek için bir sur inşa ettirdi. Kubad ölüp yerine oğlu Enüşirvan hükümdar olunca, durumunu kuvvetlendirip Pergane ile Bürcan'da savaşıp geri döndü ve sonra Şaberan, Maskat, Bab ve Ebvab şehirlerini kurdu. Ebvab şehri dağ yolu üzerinde kurulduğu için kendisine bu ad verildi. Enuşirvan, adı geçen bu şehirlere ''Seyascin'' (?) adını verdiği bir kavmi yerleştirdi. Ayrıca bunlardan başka şehirler de kurdu. Diğer taraftan kurduğu her şehrin giriş kapısına bir köşk yaptırdI. Bu arada Cürzan topraklarında Suğdbil şehrini kurdu ve buraya Suğ-dlular ile Fars asıllı kimseleri yerleştirdi. Kisra Enuşirvan, Babü'l-Lan'ı inşa ettirdi ve Ermeniyye'nin Ruınların elinde bulunan kısmını tamamen fethedip ele geçirdi. Ayrıca Erdebil şehri ile bir kısım kaleleri tamir edip düzeltti. Bundan sonra Türk hükümdarına bir mektup yazarak sulh ve ittifak anlaşması yapmak istediğini bildirdi ve sıhri akrabalık kurmak arzusunda olduğunu zikredip kızını kendisine vermesini talep etti. Böylece iki hükümdar birbirlerinin kızlarıyla evlendiler.

 

Kisra Enuşirvan Türk hükümdarı Hakan'a, kendi kızı olduğunu söyleyerek hanımlarından birisinin evlatlık edindiği bir kızı, Türk hükümdarı ise ona kendi öz kızını gönderdi. Nihayet iki hükümdar bir araya geldiklerinde Enuşirvan güvendiği adamlarından bir gruba Türk askerlerinin bulunduğu tarafa geçip yangın çıkarmalarını emretti, onlar da Enuşirvan'ın emrine uyarak yangın çıkardılar. Ertesi gün olunca Türk hükümdarı bu durumu Enuşirvan'a şikayet etti, fakat o bilmezlikten gelerek böyle bir durumdan haberdar olmadığını söyledi. Enuşirvan bir kaç gece geçince adamlarına tekrar aynı şekilde hareket etmelerini emretti. Türk hükümdarı bağırıp çağırmağa başlayınca, Enuşirvan ona yumuşak davrandı ve özür diledi. Bu defa Enuşirvan kendi askerlerinin bulunduğu taraftaki ot vesaireden yapılmış olan kulübeleri ateşe vermelerini emretti. Ertesi gün sabah olunca bu defa Enuşirvan Türk hükümdarı Hakan'a şikayette bulunarak: "Bana töhmete töhmetle mukabelede bulundun. " dedi. Bunun üzerine Türk hükümdarı yemin edip bundan hiç haberi olmadığını söyledi. Bundan sonra Enuşirvan O'na: "Her ikimizin de askerleri bahşiş ve yağmalarla elde edecekleri şeyleri kaybederiz korkusuyla sulh yapmamızı istemiyorlar. Ayrıca onların aramızı açıp tekrar düşman olmamıza sebebiyet verecek bir hadise çıkarıp çıkarmayacaklarından da emin değilim. En iyisi, bana müsaade et, sınırlarımızın arasına kapıları olan bir sur yaptırayım; böylece senin istediklerin senin tarafına, benim istediklerim de benim tarafıma geçebilsin." dedi. Türk hükümdarı Hakan onun bu teklifIni kabul etti.

 

Nihayet Enuşirvan, denizden itibaren başlayıp dağların tepesine kadar uzanacak şekilde bu suru inşa ettirdi. Ayrıca sur için demir kapılar yaptırdı ve suru korumak için muhafızlar tayin etti. Bu sırada Türk hükümdarı Hakan'a: "Enuşirvan seni kandırıp kızı olmayan biriyle evlendirdi, sur yaptırmak suretiyle kendisini muhafaza altına aldı, dolayısıyla sen onun için bir kurnazlık düşünemedin." denildi.

      

Enuşirvan sonra civar bölgelere derecelerine göre bölge hükümdarları (valileri) tayin etti. Mesela, es-Serir valisi ve Filan-Şah bunlardandır. Lekz (Dağıstan) ve Maskat gibi yerler de bu hükümdarların tayin edildikleri yerlerden iki tanesidir. Ermeniye İslam'ın zuhuruna kadar Farsların elinde kalmıştır. Bu arada Seyacinlerden pek çok kimse kalelerini ve şehirlerini terk ettikleri için buraları harap olmuş, sonra bu yerleri Hazarlar ve Rumlar istila etmişlerdir. İslamiyet geldiği zaman bu yerler Hazarlar ve Rumların ellerinde bulunuyordu.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

FİL VAK'ASI