İBNÜ’L-ESİR

1. CİLT

 İSLAM ÖNCESİ      ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

KİSRA ENÜŞİRVAN'IN RUM ÜLKESİNİ ELE GEÇİRMESİ

 

Kisra Enuşirvan ile Rum hükümdarı Gatyanus (Yahtiyanus, Yustinianus) arasında bir barış anlaşması mevcuttu. Gatyanus tarafından Suriye Araplarının başına vali tayin edilen Halid bin Cebele ile Kisra Enuşirvan tarafından Umman, Bahreyn ve Yemame'den Taif ve diğer Hicaz bölgelerine kadar olan yerlerin valiliğine tayin edilen Lahm Kabilesi'nden Münzir bin Nu'man arasında bir fitne baş göstermişti. Bunun üzerine Halid bin Cebele Münzir bin Nu'man'ın üzerine saldırıp adamlarından pek çok kimseyi öldürmüş, mallarını ganimet olarak almıştı. Bu durum karşısında Enuşirvan Gatyanus'a bir mektup yazarak aralarındaki sulh anlaşmasını hatırlattı ve Halid'in Münzir'e karşı yaptıklarını bildirdi; ayrıca ondan Münzir'in elinden almış olduğu malları iade etmesi için Halid'e emir vermesini, Münzir'in adamlarından öldürmüş olduğu kimselerin diyetlerini ödemesini ve Münzir'in hakkını alıvermesini isteyip; bunları yapmadığı takdirde aralarındaki sulh anlaşmasının bozulmuş olacağını bildirdi. Bu arada Münzir bin Nu'man'ın haklarının alınması hususunda Kisra Enuşirvan peşpeşe Gatyanus'a mektuplar gönderdi, fakat Gatyanus onun gönderdiği bu mektuplara pek aldırış etmedi.

 

Kisra Enuşirvan, arka arkaya yazmış olduğu mektuplardan cevap alamayınca, hazırlığını yapıp yetmiş bin küsur askerle birlikte Gatyanus 'un ülkesine savaşa çıktı. Yolu el-Cezire'den geçen Enuşirvan Dara ve Ruha (Urfa) şehirlerini aldıktan sonra Suriye bölgesine geçerek Menbic, Halep, Antakya, Famiye, Hıms (Humus) ve bu şehirlere bitişik olan pek çok şehri zorla alıp buralarda bulunan mal ve ticaret eşyası ne varsa hepsini eline geçirdi. Bu arada Suriye şehirlerinin en üstünü olan Antakya şehrinin ahalisini esir alıp, onları Sevad bölgesine sürdü. Sonra Kisra Emlşirvan'ın emriyle Tlsfon (TaysefUn) şehrinin civarında Antakya'ya benzetilerek onun modelinde Rumiyye adıyla bir şehir kuruldu ve Antakya ahalisi Enuşirvan tarafından buraya yerleştirildi. Ayrıca bu Rumiyye şehri için beş mahalle (ilçe) kurdurdu. Bunlar: Yukarı Nehrevan, Orta Nehrevan, Aşağı Nehrevan, Baderaya ve Baküsaya mahalleleri idi. Bundan sonra En-uşvirvan Antakya'dan buraya esir olarak getirilip yerleştirilen halka erzak göndermeye devam etti ve başlarına da aynı dinden olmaları hasebiyle yakınlık duyup anlaşabilmelerini sağlamak için Ahvaz Hıristiyanlarından birisini tayin etti. Diğer Suriye ve Mudar (Mısır ?) şehirlerini ise Gatyanus Kisra En-uşirvan'a pek çok para ödeyerek tekrar satın aldı; ayrıca ülkesine savaş açmaması için Kisra'ya her yıl fidye ödemeyi taahhüt etti. Nihayet Rumlar her yıl bu fidyeyi getirip Kisra'ya ödediler.

 

Bundan sonra Enuşirvan Rum (Bizans) ülkesinden Hazarların üzerine yürüdü ve onlardan pek çok kimseyi öldürüp ganimetler almak suretiyle tebaasının intikamını aldı. Sonra Yemen'e geçti, burada da birçok insan öldürüp ganimet aldıktan sonra Medain'e döndü. Böylece Enuşirvan Hırakle (Ereğli)'nin aşağısından itibaren Bahreyn ile Umman arasındaki yerleri ele geçirmiş oldu. Bu arada Enuşirvan Nu'man bin Münzir'i Hire'ye vali tayin edip onu taltif ettikten sonra, dedesi Firuz'un intikamını almak üzere Akhunların üzerine yürüdü. Bundan önce En-uşirvan Hakan ile sıhri akrabalık kurmuştu. Akhunların (Heyatıle) ülkesine giren Kisra En-uşirvan, hükümdarlarını öldürdü ve hanedamndan hiç kimseyi sağ bırakmadı. Bundan sonra Belh ve Maveraünnehr'e geçip askerlerini Fergane'ye indirdi, sonra da Medain'e döndü. Bu arada Kisra Bürcan'a savaşa çıktı, sonra geri dönüp ordusunu Yemen'e gönderdi. Nihayet Yemen'e gelen bu ordu, Yemen hakimiyetini ellerinde bulunduran Habeşlileri öldürüp ülkeyi ele geçirdi.

Hükümdar En-uşirvan'ın saltanatı kırk sekiz yıl, bir rivayette ise kırk yedi yıl sürdü.

Hz. Peygamber (s.a.v.), Enuşirvan'ın hükümdarlığının sonlarına doğru dünyaya gelmiştir. Bir rivayette ise, Hz. Peygamber (s.a.v.)'in babası Abdullah bin Muttalib, En-uşirvan'ın hükümdarlığının üzerinden yirmi dört yıl geçtikten sonra dünyaya gelmiş, Hz. Peygamber de onun hükümdarlığının kırk ikinci yılında dünyaya teşrif etmiştir.

 

Hişam bin el-Kelbi şöyle diyor: "Fars hükümdarları tarafından Arapların başına vali tayin edilen Esved bin Münzir'den sonra kardeşi Münzir bin Münzir bin Nu'man vali tayin edilmiş ve yedi yıl bu görevde kalmıştır. Ondan sonra yerine Nu'man bin Esved tayin edilmiş ve dört yıl bu görevi sürdürmüştür. Sonra yerine Ebu Ya'fer bin Alkama bin Malik bin Adiyy el-Lahmi halef olarak geçmiş ve bu görevde üç yıl kalmıştır. Bundan sonra Münzir bin İmruü'l-Kays el-Bed' tayin edilmiş ve kırk dokuz yıl bu görevini devam ettirmiştir. Münzir bin İmruü'l-Kays, saçlarım örüp örgü şeklinde iki tarafına sarkıttığı için kendisine "Zü'l-karney'' lakabı verilmişti. Onun ''Maüssema'' adıyla bilinen annesi ise, Amr bin Cüceşm bin Nemir bin Kasıt'ın kızı Maviye idi. Ondan sonra yerine oğlu Amr bin Münzir tayin edildi ve bu görevi on altı yıl sürdü. İşte onun idaresinin üzerinden sekiz yıl sekiz ay geçtikten sonra Hz. Muhammed (s.a.v.) dünyaya geldi. Hz. Peygamber (s.a.v.), Enüşirvan'ın hükümdarlığı döneminde meydana gelen ''Fil Yılı''nda doğmuştu. "

"Yemen ülkesi Kisra Enüşirvan'a boyun eğip itaatine girince, kumandanlarından birisini büyük bir orduyla mücevherler ülkesi olan Hind memleketlerinden Serendib'e gönderdi ve bu kumandan buranın hükümdarıyla savaşa tutuştu. Neticede hükümdarını öldürüp ülkesini istila etti ve buradan Kisra Enüşirvan'a pek çok mal ve mücevher gönderdi."

"Fars ülkesinde ''çakah denilen hayvan bulunmuyordu. Enüşirvan'ın hükümdarlığı döneminde Türk illerinden Fars ülkesine bir çakal akını başlamıştı. Buna üzülen ve zor duruma düşen Enüşirvan Mübezan Mübez (rUhani reis)'i huzuruna çağırıp ona: ''Bu yırtıcı hayvanların ülkemize geldiklerini öğrendik, bu hadiseyi gözümüzde büyütüyoruz. Bu husustaki görüşünü bize bildir.'' dedi. Bunun üzerine Mübezan mübez: ''Ben alimlerimizin: 'Bir ülkede adalet zulme galip gelmez, ülke halkı birbirlerine zulmetmeğe kalkışırsa düşmanları kendileriyle harp eder ve istemedikleri şeyler başlarına gelir.' dediklerini duydum.'' diye karşılık verdi. Artık çok geçmeden Kisra Enüşirvan'a ülkesinin uç kısımlarında bir grup Türk yiğidinin savaşa giriştikleri haberi geldi. Bunun üzerine Kisra Enüşirvan vezirlerine ve valilerine emir vererek, uhdelerine tevdi edilen görevleri icra ederken adalet sınırını aşmamalarını ve yaptıkları her şeyde adaletli hareket etmelerini istedi. Enüşirvan'ın bu emrini tuttular; böylece Allah (C.C.), düşmanlarını harbe gerek kalmadan başlarından savdı. "

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

ENUŞİRVAN'IN ERMENİYE VE AZERBAYCAN'DA YAPTIKLARI