İBNÜ’L-ESİR

1. CİLT

 İSLAM ÖNCESİ      ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

ARAP KABİLELERİNİN IRAK'A GELMELERİ ve HİRE'YE YERLEŞMELERİ

 

İbn el-Kelbı anlatıyor: "Buht Nassar tarafından Hire'ye yerleştirilen Araplar, onun ölmesi üzerine Enhar ahalisine katıldılar ve onlarla birlikte yaşamağa başladılar. Bunun bir neticesi olarak Hire uzun müddet boş ve harabe olarak kaldı. Hire ahalisi Enbar'a gelip yerleştikten sonra bir daha Arap memleketlerinden hiç bir Arap gelip onlara katılmadı. Nihayet Enhar halkına katılarak burada yerleşen ve zamanla sayıları çoğalan Ma'add bin Adnan'ın soyundan gelenler ve onlarla birlikte bulunan diğer Arap kabileleri aralarında çıkan savaşların kendilerini parçalayıp dağıtması üzerine Yemen ile Suriye'nin doğu taraflarında münbit ve mamur yerler aramağa çıktılar. Bazı kabileler Bahreyn'e gelip yerleştiler. Burada ise daha önceden gelip yerleşmiş olan Ezd kabilesinden bir grup bulunmaktaydı. Ayrıca Fehm bin Teym bin Esed bin Vebere bin Kuba'a'nın iki oğlu Malik ve Amr, kavminden bir grup kimse ile Malik bin Züheyr bin Amr bin Fehm ve bütün Kabis boyu ile Haykad bin Hank bin Umeyr bin Kabis bin Ma'add bin Adnan da Tihame'den buraya geldiler. Bu arada onlara Gatafan bin Amr bin Tamesan bin Avz Menat bin Yakdum bin Efsa bin Du'mi bin İyad bin Nezar bin Ma'add bin Adnan ile İyad kabilesinden diğer kimseler iltihak ettiler. Neticede Bahreyn'de toplanan Arap kabileleri burada yerleşmek üzere karara vardılar, birbirlerine yardım etmek ve destek olmak üzere kendi aralarında bir ittifak akdettiler. Nihayet tek bir güç haline gelen bu kabileler, kendilerine ''yerleşmek'' manasına gelen ''Tenuh'' ismini verdiler. Ayrıca Numare bin Lahm'dan bir takım batınlar da buraya gelip yerleştiler. Diğer taraftan Malik bin Zübeyr, Cezime el-Ebraş bin Malik bin Fehm bin Ganim bin Devs bin el-Ezdi'yi kendisi ile birlikte burada yerleşmeğe çağırdı ve onu kız kardeşi Lemis ile evlendirdi, bunun üzerine Cezime de gelip buraya yerleşti. Bu kabilelerin bir araya gelip toplanmaları Mülukü't-tavaif döneminde olmuştu. Onlara Mülukü't-tavaif denmesinin sebebi ise, küçük bir toprak parçası üzerinde bulunmalarından ve bir kaç saray ile belli miktardaki hanelere hükmetmelerinden ileri geliyordu."

      

"Daha sonra Bahreyn'de yerleşen Arap kabilelerinin canları münbit ve mamur Irak topraklarına gitmek istedi, bunun üzerine Mülükü't-tavaif'in arasındaki ihtilaftan faydalanmak suretiyle Arap memleketlerinin civarında bulunan Acemleri yenmek veya bu bölgeleri onlarla paylaşmak gibi bir ümide kapıldılar. Nihayet bu kabileler Irak topraklarına gitmeğe karar verdiler. Muhtelif kabilelerden topladığı bir takım kimseler ve kendi kavminden yanına aldığı bir grup insanla birlikte ilk önce Irak toprakları üzerine HaykM bin Hank yürüdü. Burada, Babil topraklarından Musul'a kadar uzanan ve bu bölgeye hakim olan Ermaniler (İremliler) ile karşılaştılar. Ermaniler ise bu sırada Mülükü't-tavaif'ten Erduvaniler ile savaşıyorlardı. Erduvaniler Irak'ın Sevad bölgesindeki Niffer kasabasından Ubulle'ye kadar uzanan bölgede kalıyorlardı. Nihayet Erduvaniler, Ermanileri memleketlerinden uzaklaştırdılar. İremlerin kalıntıları oldukları için Ermanilere bu isim verilmiştir. Aslında Ermaniler, Sevad bölgesinde yaşayan Nebatlardır. "

"Daha sonra TeNuh paktından Fehm bin Teymullah'ın iki oğlu Malik ve Amr oğulları Ermanilerin hükümdarının bulunduğu Enbar'a geldiler. Numare ve onunla birlikte olanlar da Erduvanilerin hükümdarının bulunduğu Niffer'e geldiler. Enbar ve Niffer'e gelen Araplar, Es'ad Ebü Kerib bin Melikeykerib adındaki Yemen Tubba'ı ordusuyla birlikte buralara gelinceye kadar Acemlere boyun eğmediler ve kendi reisIeri tarafından idare edilerek yaşadılar. Nihayet ordusuyla beraber buralara gelen Tubba', askerlerinden zayıfları ve yola devam edemeyecekleri burada bıraktı; kendisi ise ordusuyla beraber yoluna devam etti. Sonra onların yanına geri dönen Tubba', onları burada kendi hallerine bırakıp Yemen'e döndü. İçlerinde ise her kabileden insanlar vardı. Bu arada ''TeNuh'' ismi altında toplanan diğer kabileler Enbar'dan Hlre'ye geldiler. Bunlar kerpiçten yapılmış evleri değil, çadır hayatını tercih ettiler. Başlarına Cezime el-Ebraş bin Malik bin Fehm geçti. Bir rivayette Cezime el-bar civarında kalıyordu. Malik ölünce yerine kardeşi Amr bin Fehm bin Ganim bin Devs el-Ezdi hükümdar oldu. Amr'ın ölümünden sonra hükümdarlığa Cezime el-Ebraş bin Malik bin Fehm geçti. Bir rivayette Cezime el-Ebraş'ın Demar (doğrusu Vebar) bin Emim bin Levz bin Sam bin Nuh (A.S.)'un soyundan olup ilk gelen saf ve halis Araplardan olduğu söylenir. Doğrusunu ise Allah bilir."

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

CEZİME EL-EBRAŞ