İBNÜ’L-ESİR

1. CİLT

 İSLAM ÖNCESİ      ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

İSKENDER'DEN SONRA O'NUN KAVMİNDEN HÜKÜMDAR OLANLAR

 

İskender öldükten sonra, oğlu İskenderun (İskenderos)'a hükümdar olması teklif edildi, fakat o bunu kabul etmedi ve kendisini ibadete vermeyi tercih etti. Bunun üzerine Yunanlılar -denildiğine göre- Lagos'un oğlu Batlamyus'u hükümdar yaptılar. Onun hükümdarlığı otuz sekiz yıl sürdü. Sonra onun yerine Batlamyus Filozofos (Dinanos ?) hükümdar oldu ve hükümdarlığı kırk yıl sürdü. Ondan sonra Batlamyus Oragatos hükümdar olup yirmi dört yıl hükümdarlık yaptı. Ondan sonra hükümdarlığa Batlamyus FilMetr geldi ve yirmi bir yıl hükümdarlık etti. Bundan sonra Batlamyus Efifans hükümdar oldu ve hükümdarlığı yirmi dokuz yıl sürdü. Ondan sonra hükümdarlığa Oragatos geçti ve hükümdarlığı yirmi dokuz yıl sürdü. Bundan sonra Batlamyus Sater hükümdar oldu ve on yedi yıl hükümdarlık yaptı. Ondan sonra hükümdarlığa BatIamyus Alahşender (Aleksandr) geçti ve hükümdarlığı on bir yıl devam etti. Bundan sonra gizlenip saklanan Batlamyus hükümdar oldu ve sekiz yıl hükümdarlık yaptı. Ondan sonra, aynı zamanda bir filozof olan Kleopatra hükümdar oldu ve hükümdarlığı on yedi yıl sürdü. Bütün bu hükümdarlar Yunanlı idiler. Eskiden nasıl Fars hükümdarlarına ''Kisra'', Bizans hükümdarlarına ''Kaysar'' deniliyor idiyse, İskender'den sonra hükümdar olan herkese ''Batlamyus'' denildi.

 

Bazı alimler, ''Macesti'' ve diğer bir kısım kitapların sahibi olan Batlamyus 'un bu hükümdarların arasında geçen hükümdar Batlamyus olmadığını, onun, ileride de zikredeceğimiz üzere, Bizans (Roma) hükümdarları döneminde yaşayan Batlamyus olduğunu söylüyorlar.

 

Kleopatra'dan sonra Şam (Suriye) bölgesine Rum (Roma) hükümdarları hakim oldu. Onlar arasında ilk hükümdar olan kişi Cayius Yulius idi ve beş yıl hükümdarlık etti. Ondan sonra Augustos hükümdar oldu ve hükümdarlığı elli altı yıl sürdü. Onun hükümdarlığının üzerinden kırk iki yıl geçtikten sonra Meryem oğlu Hz. İsa (A.S.) dünyaya geldi. Rivayet edildiğine göre, Hz. İsa'nın doğması ile İskender'in hükümdar olması arasından üç yüz üç yıl geçmiştir.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

İSKENDER'DEN SONRAKİ FARS HÜKÜMDARLARI (MÜLÜKÜ'T-TAVAİF (Bölge Hükümdarları)