İBNÜ’L-ESİR

1. CİLT

 İSLAM ÖNCESİ      ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

BÜŞTASB, HÜKÜMDARLIĞI DÖNEMİNDEKİ HADİSELER ve

BABASI LÜHRASB'IN ÖLDÜRÜLMESİ

 

Büştasb bin Lührasb hükümdarlığa geçince, devletini sağlam esaslara bağlayıp kanunlarım yaptı. Fars ülkesinde Fesa adında bir yeni şehir kurdu. Ayrıca ülkesinin ileri gelen büyüklerinden yedi kişi seçti ve bunlar için yedi derece tespit edip her birini rütbesine uygun bir bölgeye hükümdar tayin etti. Daha sonra Efrasiyab'ın kardeşi olan Türk hakanı Hurzasf (Cürzafs ?)'a bir elçi göndererek sulh anlaşması yaptı ve bu anlaşma Büştasb adına Türk hakanı Hurzasf'ın kapısında bir hayvanın (atın) bekletilmesi esası üzerine kararlaştırıldı, çünkü o devirde hükümdarların kapısında bir hayvan bekletilmesi adeti vardı. Fakat yukarıda bahsettiğimiz üzere, Zerdüşt Büştasb'ın yanına geldikten ve Büştasb onun telkinlerini kabul edip kendisine tabi olduktan sonra, Zerdüşt ona Türk hakanı ile aralarında olan sulh anlaşmasını bozmasını tavsiye etti ve: "Ben sana öyle bir yıldız (zaman) tayin edip belirleyeceğim ki, o zaman savaş için yola çıkacak olursan, zafer senin olacaktır." dedi. İşte yıldızlara bakılarak hükümdarlar için uygun zamanı seçme ameliyesi ilk defa burada uygulanmıştır. Zerdüşt, yıldız ilmine (astroloji'ye) vakıftı ve bu konuda çok mahirdi. Büştasb, Zerdüşt'ün teklifini kabul etti ve Türk hakanının kapısında hayvanla birlikte bekleyen görevli kişiye bir haber gönderip onu oradan uzaklaştırdı! Türk hakanı Hurzasf, Büştasb'ın bu hareketine çok öfkelendi ve ona bir mektup gönderdi. Mektubunda, onu tehdit edip yaptığı hareketi hoş karşılamadı ve Zerdüşt'ü kendisine göndermesini istedi; göndermediği takdirde savaş açıp üzerine yürüyeceğini, kendisini ve ailesini öldüreceğini söyledi.

 

Bunun üzerine Büştasb da ona son derece sert ve ağır bir mektup gönderdi, mektubunda ona savaş ilan ettiğini bildirdi. Neticede taraflar birbirlerinin üzerine yürüdüler ve karşılaştıklarında şiddetli bir savaşa tutuştular. Bu savaşta Türkler hezimete uğradılar ve çok sayıda ölü verdiler. Sonra da hezimete uğramış olarak geri döndüler. Büştasb da Belh'e geri döndü. Bu savaştan sonra Zerdüşt, Farsların katında büyük bir itibar kazandı ve zafer onun sözüyle kazanıldığı için şan ve şöhreti gittikçe büyüdü.

 

Bu savaşta en çok başarı sağlayan ve yararlık gösteren kişi İsfendiyar bin Büştasb idi. Savaş bittikten sonra bir kısım insanlar Büştasb ile oğlu İsfendiyar arasında söz dolaştırıp aralarını açmak istediler ve Büştasb'a gelerek: "Oğlun İsfendiyar hükümdar olmak istiyor." dediler. Bunun üzerine Büştasb oğlunu bir savaştan başka bir savaşa sürükleyip durdu; en sonunda onu zincire vurup hapsetti.

 

Bundan sonra Büştasb, Kerman (Kirman) ve Sicistan taraflarına gitti ve buradan dinini öğrenmek ve kendisini ibadete vermek maksadıyla Tambeder (Tamider) adındaki bir dağa hareket etti. Büştasb, yaşlı ve mecalsiz halde babası Lührasb'ı, hazinelerini, çocuklarını ve hanımlarını Belh'te bırakmıştı. Nihayet bu haber Türk hakanı Hurzasf'e ulaştı, o da bu haberin doğruluk derecesini araştırıp tahkik ettikten sonra haberin doğruluğunu öğrendi ve Büştasb'ın Belh'te bulunmamasını fırsat bilerek askerlerini toplayıp Belh üzerine yürüdü. Hurzasf, Belh'e gelince burasını ele geçirdi. Lührasb'ı, Büştasb'ın iki oğlunu ve hirbizleri (ateşgede hizmetçilerini) öldürdü, ayrıca devlet dairelerini ve burada bulunan defterleri yaktırdı, ateşgedeleri de yıktırdı. Sonra ülkenin diğer beldeleri üzerine seriyyeler (küçük askeri birlikler) gönderdi. Bu birlikler, birçok insam öldürdüler, bir kısmını esir aldılar, bu arada birçok yeri tahrip ettiler. Ayrıca Hurzasf, Büştasb'ın iki kızını esir aldı. Bunlardan birisi Humana idi. Diğer taraftan onların en büyük sancağı olan Direfş-i Kabiyan'ı da ellerinden aldı. Bundan sonra Büştasb'ın peşine düştü. Büştasb ise onun önünde duramadı ve kaçarak Fars ülkesine yakın dağlara sığındı. Nihayet Büştasb başına gelen felaketler sebebiyle elleri ve kolları bağlanıp aciz hale düştü.

 

Büştasb sıkışıp daha müşkil duruma düşünce, kendi alimlerinden Camasb ile oğlu İsfendiyar'a haber gönderip onu hapisten çıkarttı ve özür diledi. Ayrıca veliaht yapacağına dair söz verdi. İsfendiyar babasının bu sözlerini işitince ona secde etti, sonra yanından kalkıp babası Büştasb'ın askerlerini bir araya topladı ve bütün geceyi hazırlık çalışmalarıyla geçirdi. Ertesi gün Türk hakanı ile askerlerinin üzerine yürüdü. Her iki taraf karşılaşınca savaşa tutuştular. Neticede savaş çok kızıştı; bu arada İsfendiyar karşı tarafın bir kanadına karşı hamle yaptı ve bu hamleyle büyük bir tesir meydana getirip o kanadı zayıf düşürdü, hamlelerini peş peşe sürdürdü. Türkler arasında karşı tarafın askerlerinin başında İsfendiyar'ın bulunduğu haberi yayılınca, hezimete uğradılar ve hiçbir şeye bakmadan savaştan çekildiler. İsfendiyar Direfş-i Kabiyan'ı Türklerin elinden aldıktan sonra geri döndü.

 

İsfendiyar, babasının yanına gelip huzuruna girince, kazandığı zaferden dolayı çok sevindi ve ona Türklerin peşini bırakmamasını, hakanlarını, ailesinden eline geçirdiklerini ve öldürme imkam bulduğu her Türkü öldürmesini, kendilerinden alınan ganimet mallarını ve esirleri kurtarıp geri almasını öğütledi. Bunun üzerine İsfendiyar Türk ülkesine girdi, pek çok kişiyi öldürdü ve birçok da esir aldı. Bir hayli tahribat yaptıktan sonra Türklerin başkentine kadar geldi ve buraya kılıç zoruyla girip Türklerin hakanını, kardeşlerini ve savaşçılarını öldürdü. Ona ait malları ganimet olarak aldı, hanımlarını esir etti, kendi kız kardeşlerini de kurtarıp geri aldı. Bundan sonra bütün Türk ülkesini dolaştı; hatta Türk ülkesinin en son noktasına ve Tübbet (Tibet)'e kadar vardı. İsfendiyar, Türk ülkesini ikta bölgelerine ayırdı, kendilerine eman verip her yıl babası Büştasb'a belli bir miktar haraç götürüp teslim etmelerini şart koştuktan sonra, bu ikta bölgelerini Türklerin ileri gelenlerine verdi. Bundan sonra İsfendiyar Belli şehrine geri döndü.

 

Bu defa Büştasb ülkeyi koruyup Türklere karşı zafer kazandığı için oğlu İsfendiyar'ı çekemeyip kıskanmağa başladı, fakat bunu açığa vurmadı, içinde saklı tuttu. Sonra Büştasb oğluna askerleri hazırlayıp Sicistan'da bulunan bahadır Rüstem'e savaş açıp üzerine yürümesini emretti ve ona: "Şu Rüstem, ülkemizin tam ortasında hüküm sürüyor. Keykavus'un kendisini azad ettiğini ve Sicistan'ı kendisine ikta olarak verdiğini ileri sürüp bize itaat etmiyor." dedi. Biz, bu hususu Keykavus'un hükümdarlığı bahsinde anlattık. Büştasb'ın maksadı ise, böyle yapmakla kıskandığı oğlunu Rüstem'e öldürtmek veya kendisinden fena halde nefret ettiği Rüstem'i kendi oğlu İsfendiyar vasıtasıyla öldürtmek idi. Nihayet İsfendiyar askerlerini hazırlayıp Sicistan'dan Rüstem'i çıkarıp sürmek için onun üzerine yürüdü. Rüstem de ona karşı koydu ve onunla savaşa tutuştu. Neticede İsfendiyar öldürüldü, onu bizzat Rüstem öldürmüştü.

 

Bundan sonra Büştasb öldü. Onun hükümdarlığı yüz on iki yıl, bir rivayette yüz yirmi yıl, diğer bir rivayette ise yüz elli yıl sürdü.

 

Rivayet edildiğine göre, İsrailoğullarından birisi Büştasb'a gelip kendisine peygamber olarak gönderildiğini ileri sürdü ve Büştasb ile Belh şehrinde bir araya geldi. Peygamberliğini ileri süren adam İbranice konuşuyor, Mecusilerin peygamberi olduğunu iddia eden Zerdüşt ise onun söylediklerini tercüme ediyordu. Aynı zamanda orada onlarla birlikte hazır bulunan alim Camasb da İsrailli olup peygamber olduğunu söyleyen bu kişinin sözlerini tercüme ediyordu. Büştasb ve ondan önce gelen ataları ile diğer Farslılar Zerdüşt'ten önce Sabiilik (yıldıza tapıcılık) dininde idiler.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

KEYKAVUS'UN DÖNEMİNDEN BEHMEN BİN İSFENDİYAR'IN DÖNEMİNE KADAR YEMEN ÜLKESİNİN HÜKÜMDARLARI İLE İLGİLİ BİLGİLER