İBNÜ’L-ESİR

1. CİLT

 İSLAM ÖNCESİ      ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

BUHT NASSAR'IN ARAPLARIN ÜZERİNE YÜRÜMESİ

 

Rivayet edildiğine göre, Allah (C.C.) Berhıya bin Haniya (Ahniya)'ya vahiy yoluyla Buht Nassar'a gidip, ona küfür ve inkarlarına bir ceza olarak Arapların üzerine yürümesini, savaşçılarım öldürmesini, çoluk ve çocuklarını esir etmesini ve mallarını ganimet olarak almasını söylemeyi emretti. Bunun üzerine Berhiya, kendisine vahyedilen bu emri gidip Buht Nassar'a bildirdi. Buht Nassar da önce ülkesinde bulunan Arap tacirlerinden işe başladı ve onlar için Necef'te ağıl şeklinde bir avlu yapıp onları oraya hapsederek başlarına muhafızlar tayin etti. Buht Nassar'ın üzerlerine gelmekte olduğu haberi Arapların arasında yayılınca, onlardan birçok grup eman dilemek üzere Buht-Nassar'ın yanına geldiler. O da, onların isteklerini kabul edip kendilerine eman verdi ve onları affedip Sevad bölgesine yerleştirdi. Bunun üzerine onlar Enbar şehrini kurdular. Sonra Buht Nassar, Necef'te hapsettiği Arapları serbest bıraktı. Onlar da binalar yaptılar ve buraya ''Rire'' adını verdiler; Buht-Nassar'ın hayatı boyunca burada kaldılar.

 

Buht Nassar ölünce, Rire halkı Enhar halkına katıldılar. İşte bu, Arapların Sevad bölgesinde Hire ve Enhar'da ilk yerleşmeleri olmuştur.

 

Buht Nassar, Necid ve Hicaz'da bulunan Arapların üzerine yürüdüğü zaman, Allah Berhıya ile İrmıya'ya vahiy yoluyla, Ma'add bin Adnan'a gitmelerini ve onu alıp Harran'a götürmelerini emretti. Ayrıca Allah onlara, Ma'add bin Adnan'ın neslinden son peygamber Hz. Muhammed (s.a.v.)'in geleceğini de bildirdi. Bunun üzerine Berhıya ve İrmiya hemen yola çıktılar, fakat onlar için Allah tarafından yol dürüldü, mesafe ve konaklama mahalleri kısaltıldı. Bu yüzden onlar Buht Nassar'dan önce Ma'add bin Adnan'a yetişip onu aldılar ve anında Harran'a getirdiler. Bu sırada Ma'add on iki yaşında bulunuyordu. Daha sonra Buht Nassar geldi ve kalabalık halinde toplanmış Araplarla karşılaştı. Onlarla savaşa tutuşan Buht Nassar, onları hezimete uğrattı ve pek çok kimseyi öldürdü. Bundan sonra Hicaz tarafına yürüdü, burada bulunan Adnan Arapları toplayıp savaşa hazırlandı. Neticede Adnan ve Buht Nassar taraftarlarıyla birlikte ''Zatu Irk'' denilen yerde karşılaştılar. Aralarında çok çetin bir savaş meydana geldi, fakat neticede Adnan hezimete uğradı, Buht Nassar da onun peşine düşüp bölgedeki bazı ka-lelere varıncaya kadar onu takip etti. Sonra Araplar tekrar Adnan'ın etrafında toplandılar. Bu defa taraflar kendileri için hendekler kazdılar. Bu arada Buht Nassar askerlerinin bir kısmını pusuya yatırınıştı. İşte bu, yeryüzünde kurulan ilk pusu olmuştur. Nihayet Buht Nassar'ın askerleri, Arapları ön ve arkalarından sarıp kılıçtan geçirıneğe başladılar. Araplar, başlarına gelen bu felaket üzerine: "Mahvolduk!" nidalarıyla feryad edip bağırıştılar. Neticede Adnan ve Buht Nassar taraflarım savaştan çektiler. Buht Nassar, Babil'e döndükten sonra Ma'add bin Adnan peygamberler (Berhıya ve İrıniya) ile birlikte Harran'dan ayrıldı ve Mekke'ye geldi. Buraya gelince hacc için gerekli olan yerleri belirleyip işaretledi ve kendisiyle beraber gelen peygamberler ile birlikt hac yaptı. Sonra Ma'add bin Adnan buradan ayrılıp Risut'a geldi ve Haris bin Mudad el-Curhimi'nin soyundan kimlerin hayatta kaldığını sordu. Kendisine, Cuşem bin Cülhüme'nin sağ olduğu söylendi. Bunun üzerine o, Cuşem'in Mu'ane adıudaki kızı ile evlendi ve bu evlilikten Nezar adındaki oğlu dünyaya geldi.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

BÜŞTASB, HÜKÜMDARLIĞI DÖNEMİNDEKİ HADİSELER ve BABASI LÜHRASB'IN ÖLDÜRÜLMESİ