İBNÜ’L-ESİR

1. CİLT

 İSLAM ÖNCESİ      ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

MİNUÇİHR’DEN SONRAKİ FARS HÜKÜMDARLARI

 

Fars hükümdarı Minuçihr'in ölümünden sonra Türk hükümdarı Efrasiyab bin Feşenc bin Rüstem Fars ülkesi üzerine yürüdü ve burasını istila etti; sonra Babil topraklarına yürüdü, burada ve Mihricankazak'ta uzun müddet kaldı. Efrasiyab Fars ülkesinde bir hayli bozgunculuk çıkardı ve her geçen gün zulmünü artırdı; hatta ülkenin mamur olan yerlerini harabeye çevirdi, kanal ve ırmakları toprakla doldurup iptal etti. Hükümdarlığının beşinci yılında halk kıtlığa düştü; hatta Efrasiyab Fars ülkesini terk edip gidinceye kadar bu kıtlık devam etti. Zevv bin Tahmasb'ın hükümdar olmasına kadar halk Efrasiyab'tan pek çok sıkıntı çekti.

 

Minuçihr, oğlu Tahmasb'a öfkelenmiş, onu ülkesinden dışarı sürmüştü.

 

Bunun üzerine Tahmasb Türk memleketlerine gidip Vamen (Vamin ?) adındaki Türk hükümdarının yanında ikamet etmeğe başladı ve onun kızıyla evlendi. Bu evlilikten Tahmasb'ın Zevv adında bir oğlu oldu. Müneccimler Vamen'e, kendi kızından dünyaya gelecek olan bir erkek çocuğun kendisini öldüreceğini söylediler. Bunun üzerine Vamen kızını hapsettirdi. Nihayet Tahmasb Vamen'in kızı ile evlendikten sonra bu evlilikten Zevv dünyaya geldi; fakat Vamen'in kızı hem kendi durumunu ve hem de çocuğunun durumunu gizli tutmuştu. Daha sonra Minuçihr Tahmasb'ı affetmiş, o da Manuçihr'in yanına dönmüştü. Tahmasb, Türk ülkesinde kalan karısıyla oğlu Zevv'i hapisten kurtarmak ve kendi ülkesine getirmek için bir takım çareler düşünmüş ve neticede onları yanına getirmeğe muvaffak olmuştu.

 

Anlatıldığına göre, Zevv büyüdükten sonra dedesi Vamen'i öldürmüş, bazı savaşlarda Türklere eman tanımış, aralarında cereyan eden bir takım savaşlardan sonra Türk asıllı olan Efrasiyab'ı Fars ülkesinden kovup Türk topraklarına kadar sürmüştür.

Efrasiyab, Minuçihr'in ölümünden itibaren Zevv'in onu sürüp çıkarmasına kadar Babil topraklarıyla Fars ülkesi üzerindeki hakimiyetini on iki yıl devam ettirmiştir. Ayrıca Efrasiyab'ın sürülüp çıkarılması Abanmalı (Ağustos) ayının Ruzaban yani onuncu gününe rastladığından Zevv bu günü Farslar için bayram ilan etmiş ve Farslar bu günü Nevruz ve Mehrican bayramlarına üçüncü bir bayram olarak ilave etmişlerdir.

 

Zevv, halkına iyilik eden, idaresinden hoşlanılan bir hükümdardı. O. önce Efrasiyab'ın ülkesinde tahrip ettiği şeyleri ıslah edip düzeltti, kaleleri yeni baştan imar etti ve kaybolan su damarlarını açtırıp yeniden sular akıttı; böylece ülke eskisinden daha güzel bir hale geldi. Ayrıca Zevv, tebaasım yedi yıl vergiden muaf tuttu. Onun hükümdarlığı döneminde ülke mamur hale geldi ve refah payı bir hayli arttı.

 

Yine Zevv, Sevad bölgesinde Zab adını verdiği nehri kazdırmış ve bu nehrin iki kenarına el-Atika adı verilen şehri kurmuş, bu şehri Yukarı Zab. Orta Zab ve Aşağı Zab adıyla üç bölgeye taksim etmiştir.

 

Muhtelif alkollü içkiler edinen ve bunların imal edilmesini emreden, ayrıca çeşitli yemekler hazırlattıran ilk kimse Zevv'dir. Ayrıca o, Türklerden ve başkalarından aldığı ganimet mallarını askerlerinin arasında taksim edip dağıtmıştır.

 

Zevv'in hükümdarlığı üç yıl sürmüştür. Girşasb bin Enut (Envat ?) devlet idaresinde Zevv'e vezirlik etmiş ve onun yardımcısı olmuştur. Bir rivayete göre, Girşasb ve Zevv devleti müştereken idare etmişlerdir. Fakat birinci rivayet daha doğrudur. Girşasb, Farslar arasında büyük bir itibar kazanmış, ancak hükümdar olmamıştır.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

KEYKUBAD'IN HÜKÜMDARLIĞI