İBNÜ’L-ESİR

1. CİLT

 İSLAM ÖNCESİ      ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

KEYKUBAD’IN HÜKÜMDARLIĞI

 

Zevv'den sonra Keykubad hükümdar olmuştur. Keykubad'ın nesep şeceresi ise, Keykubad bin Ra' (Zağ) bin Meysere (Meysu) bin Nevzer bin Minuçihr'dir. Keykubad, arazinin sulanması için nehirlerin ve pınarların sularını planlı bir şekilde tanzim etmiş, şehirlere adlarını vermiş ve bunların sınırlarını tespit etmiştir. Ayrıca o, ülkeyi kur (eyalet) sistemi altında bölgelere ayırınış ve her bölgenin sınırını tespit edip açıklamıştır. Bu eyalet topraklarının gelirlerinden asker beslemek için öşür (onda bir vergi) almıştır.

 

Anlatıldığına göre, Keykubad birçok hazineye sahipti, ülkesine düşmanı sokmamak konusunda ve ülkenin imarı hususunda çok haris bir hükümdardı.

 

Rivayet edildiğine göre, Keyani hükümdarları ve onların oğulları Keykubad'ın neslinden gelmektedir. Keykubad ile Türkler arasında pek çok savaş cereyan etmiştir. Keykubad, Türklerin, ülkesine sızmalarını önlemek için Belli nehrinin yani Ceyhun (Amuderya)'un yakınlarında bir yerde ikamet ederdi. Keykubad'ın hükümdarlığı ise yüz yıl sürmüştür.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

ZEVV ve KEYKUBAD'IN HÜKÜMDARLIKLARI DÖNEMİNDE İSRAİLOĞULLARI'NIN ARASINDA MEYDANA GELEN HADİSELER ve HİZKİL'İN PEYGAMBERLİĞİ