İBNÜ’L-ESİR

1. CİLT

 İSLAM ÖNCESİ      ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

KURBAN EDİLECEK KİŞİ’NİN İSMAİL OLDUĞUNU İLERİ SÜRENLER

 

Sa'id bin Cübeyr, Yusuf bin Mihran, eş-Şa'bi, Mücahid ve Ata bin Ebi Rebah'ın müştereken İbn Abbas'tan rivayet ettiklerine göre o şöyle demiştir: ''Kurban edilecek olan kişi Hz. İsmail'dir. Yahudiler ise bunun İshak olduğunu iddia ediyorlar, dolayısıyla yalan söylüyorlar."

 

Ebu't-Tufeyl ile eş-Şa'bi; kurban edilen koçun boynuzlarını Kabe'de gördüklerini söylüyorlar.

 

Muhammed bin Ka'ab ise şöyle diyor: "Allah'ın Hz. İbrahim'e oğullarından kurban etmesini emrettiği kişi Hz. İsmail'dir; çünkü biz, Allah'ın kitabı Kur'an'da Hz. İbrahim'in kıssasında ve oğlunu kurban etmek için verilen emirde kurban edilecek kişinin Hz. İsmail olduğunu buluyoruz. Bunun ispatı ise şöyledir: Allah (C.C.) Hz. İbrahim'in iki oğlundan kurban edilecek olanın kıssasını tamamladıktan soma: ''Ona (İbrahim'e) salihlerden bir peygamber olmak üzere İshak'ı müjdeledik.'' Saffat suresi, ayet 112) buyuruyor. Ayrıca Allah (C.C.): ''Biz ona (Sare'ye) İshak'ı, onun ardından da (torunu) Ya'kub'u müjdeledik.'' (Hud suresi, ayet 71) buyuruyor ve Ya'kub'tan sonra oğulları ve torunlarıyla bu müjde devam ediyor. O halde bu durum karşısında Hz. İbrahim'e oğlu İshak'ı kurban etmek için Allah'ın emir vermesi mümkün değildir. Aynı zamanda Allah (C.C.)'ın Hz. İbrahim'e İshak ile ilgili olan va'di (neslinin devamı) kurban edilecek olan kişinin Hz. İshak değil, Hz. İsmail olduğunu gösterir."

 

Muhammed bin Ka'ab bu görüşünü halife Ömer bin Abdülaziz'e anlattığı zaman O: "Ben bu meseleyi bugüne kadar düşünmemiştim, görüşüne katılıyorum." demiştir.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

İBRAHİM'E OĞLUNU KURBAN ETMEKLE EMREDİLMESİNİN SEBEBİ ve KURBAN EDİŞ ŞEKLİ