İBNÜ’L-ESİR

1. CİLT

 İSLAM ÖNCESİ      ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

İBRAHİM’E OĞLUNU KURBAN ETMEKLE

EMREDİLMESİNİN SEBEBİ VE KURBAN EDİŞ ŞEKLİ

 

Rivayet edildiğine göre, Allah Hz. İbrahim'e oğlunu kurban etmesini emretti. Anlatıldığına göre, bunun sebebi şu idi: Hz. İbrahim kendisine Allah'tan erkek ve salih bir evlat bağışlamasını istedi ve: ''Ey Rabb'İm! Bana salihlerden olacak bir evlat ver.'' (sattat suresi, ayet 100) diye duada bulundu. Bunun üzerine melekler kendisine halim tabiatlı bir oğlan çocuğunun verildiğini müjdelediklerinde O: "O halde bu çocuk Allah rızası için kurban olsun" dedi. Nihayet çocuk büyüyüp babası İbrahim (A.S.) ile koşup gezecek hale gelince ona: "Vaat edip adamış olduğun adağını (kurbanını) yerine getir." diye vahyedildi.

İşte buraya kadar anlatılanlar, kurban edilecek kişinin Hz. İshak olduğunu ileri sürenlerin görüşüne dayanmaktadır. Bu görüşü kabul edenlere göre bu hadise, İlya'ya iki mil uzaklıkta olan Şam topraklarında meydana gelmiştir. Kurban edilecek olan kişinin Hz. İsmail olduğunu iddia edenlere göre ise bu hadise Mekke'de vuku bulmuştur.

 

Muhammed bin İshak anlatıyor: "Hz. İbrahim oğlunu kurban etmekle emrolunduğu zaman oğluna: ''Ey oğulcağızım! Yanına büyük bıçakla ipi al, ailemiz için odun toplamak üzere şu dağdaki vadiye gidelim.'' dedi. Hz. İbrahim ile oğlu dağa gitmek üzere yola çıktıklarında İblis Hz. İbrahim'i geri çevirmek için onun yolunu kesti. Bunun üzerine Hz. İbrahim ona: ''Ey Allah'ın düşmanı! Benden uzak dur; Allah'a yemin ederim ki, mutlaka O'nun emrini yerine getireceğim.'' dedi. Bu defa İblis Hz. İsmail'in yolunu keserek ona, babasının kendisini keseceğini söyledi. Bunun üzerine Hz. İsmail: ''Ben Rabb'imin emrini dinler, O'na itaat ederim.'' dedi. Hz. İsmail'den de ümidini kesen İblis son olarak Hacer'e gidip durumu O'na bildirdi. Hacer: ''Eğer İbrahim'in Rabb'i O'na oğlunu kurban etmesini emretmiş ise, Allah'ın emrine teslim olmak gerekir.'' karşılığını verdi. Bunun üzerine İblis oradan ötkeli bir vaziyette ayrıldı ve onları hiç bir şekilde saptıramadı."

 

"Hz. İbrahim oğlu İsmail ile birlikte Sebir vadisinde tek başlarına kaldıkları bir sırada Hz. İbrahim oğluna: ''Yavrucuğum! Rüyamda seni boğazladığımı görüyorum; bir düşün; ne dersin? dedi. O da: Babacığım! Emrolunduğun şeyi yap. İnşaallah beni sabredenlerden bulursun, dedi.'' (Saffat suresi, ayet 102).

 

Sonra o, babası İbrahim'e: ''Ey babacığım! Eğer beni boğazlayıp kurban edecek isen, el ve ayaklarımı sıkıca bağla ki, kanımdan sana bir şey sıçramasın; aksi takdirde sevabım eksilir; çünkü ölüm tahammülü ağır ve şiddetli bir hadisedir. Aynı zamanda bıçağını iyice bile ki, keserken beni rahat ettiresin. Yine beni boğazlamak için yatırdığında yüzükoyun yatır; zira ben, senin yüzüme bakıp da merhamete kapılarak Rabb'inin emrini yerine getirmemenden korkar ve endişe duyarım. Eğer gömleğimi annem Hacer'e götürmeyi münasip görürsen, bunu yap. Zira bu, annem için daha teselli edici olabilir.'' dedi. Bunun üzerine Hz. İbrahim: ''Ey oğulcağızım! Allah'ın emrini yerine getirmem hususunda sen ne güzel yardımcısın'' dedi."

 

"Nihayet Hz. İbrahim oğlunun isteğine uyarak onun ellerini ve ayaklarını sıkıca bağladıktan sonra bıçağını biledi ve: ''Onu alnı üzerine yatırdı.'' (Saffat suresi, ayet 103). Bundan sonra bıçağı eline alıp oğlunun boğazına bastırdı; fakat Allah (C.C.) bıçağın ağzını tersine çevirdi. Hz. İbrahim boğazlama işini bitirmek için tekrar bıçağı oğlunun boğazına bastırdı. Bu esnada kendisine: ''Ey İbrahim! Rüyayı doğruladın.'' (Saffat suresi, ayet 104, 105) buyuruldu ve: ''İşte şu, oğlunun yerine gönderilen kurbanlıktır; onu boğazla.'' denildi. "

 

Rivayet edildiğine göre, Allah (C.C.) boğazlanma esnasında Hz. İsmail'in boğazına bir bakır levha yerleştirmişti.

 

İbn Abbas, Hz. İbrahim'e gönderilen koçun kırk güz (yıl) cennette otladığını söylüyor.

Bir rivayette ise, Hz. İbrahim'e gönderilen kurbanlık koçun daha önce Habil tarafından kurban edilen koç olduğu ifade ediliyor.

 

Hz. Ali (r.a.) de bu koçun boynuzlu, iri gözlü ve beyaz tüylü olduğunu söylüyor.

el-Hasen ise: "Hz. İsmail'in yerine bedelolarak gönderilen kurban Erva'dan getirilmiş bir teke olup Hz. İbrahim'e Sebir'den indirilmiştir. Hz. İbrahim bunu, bir rivayette ''Makam'' denilen yerde, diğer bir rivayette ise Mina'da kurban kesilen yerde boğazlamıştır." diyor.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

ALLAH (C.C.) TARAFINDAN Hz. İBRAHİM'İN İMTİHAN EDİLMESİ