İBNÜ’L-ESİR

1. CİLT

 İSLAM ÖNCESİ      ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

KURBAN EDİLECEK KİŞİ’NİN İSHAK OLDUĞUNU İLERİ SÜRENLER

 

Ömer bin el-Hattab, Ali bin Ebu Talib, Abbas bin Abdülmuttalib, kendisinden İkrime'nin rivayette bulunduğu Abdullah bin Abbas, Abdullah bin Mes'ud, Ka'ab, İbn Sabit, İbn Ebi'l-Huzeyl ve Mesruk kurban edilecek kişinin Hz. İshak olduğunu ileri sürmüşlerdir.

 

Amr bin Ebu Süfyan bin Ebu Esid bin Ebu Cariye es-Sakafi'nin anlattığına göre, Ka'ab bir gün Ebu Hüreyre'ye: "Haydi, anlat" dedi. Bunun üzerine Ka'ab şunları anlattı: "Hz. İbrahim, İshak'ı kurban olarak kesmeği kararlaştırdığı zaman Şeytan: ''Allah'a yemin ederim ki, eğer İbrahim'in ailesini şimdi baştan çıkaramazsam, bundan sonra hiç bir zaman onun ailesinden birini ebedi surette baştan çıkaramam.'' dedi. Bunun üzerine şeytan onların tanıdıklarından birisinin suretine girerek Hz. İbrahim'in İshak'ı kurban etmek üzere götürdüğü bir sırada Hz. İbrahim'in hanımı Sare'nin yanına geldi ve ona: ''Sabahın erken saatinde İbrahim İshak'ı nereye götürüyor?'' diye sordu. Sare: ''Bazı işlerini görmek üzere çıktıklarını'' söyledi. Şeytan: ''Hayır, Allah'a yemin ederim ki, İbrahim İshak'ı kurban etmek üzere götürdü.'' dedi. Sare: ''Hayır, İbrahim oğlunu kesmez.'' dedi. Şeytan: ''Evet, Allah'a yemin ederim ki, o oğlunu kesmek için götürüyor; çünkü o, bunu Allah'ın emrettiğini iddia ediyor.'' cevabını verdi. Bunun üzerine Sare: ''Hz. İbrahim'in bu hareketi Rabb'ine itaat etmek bakımından çok güzeldir.'' dedi."

 

"Nihayet şeytan Sare'den ümidini kesince hemen oradan uzaklaşarak babası ile gitmekte olan İshak'ın arkasından yetişti ve ona: ''İbrahim seni kurban olarak kesmek istiyor.'' dedi. İshak: ''Babam beni kesmez'' dedi. Şeytan: ''Evet, Allah'a yemin ederim ki, o seni kurban edip kesecek; çünkü bunu Rabb'inin emrettiğini iddia ediyor.'' dedi. İshak: ''Allah'a yemin ederim ki, eğer bunu ona Rabb'i emretmiş ise mutlaka o Rabb'ine itaat eder.'' karşılığını verdi. "

 

"Bunun üzerine Şeytan Hz. İshak'ı bırakarak babası İbrahim (A.S.)'e geldi ve ona: ''Böyle erkenden oğlunu nereye götürüyorsun?'' dedi. Hz. İbrahim: ''Bazı ihtiyaçlarımızı görmek için götürüyorum.'' dedi. Şeytan: ''Hayır, Allah'a yemin ederim ki, sen onu kurban olarak kesmek istiyorsun.'' dedi. Hz. İbrahim: ''Niçin kurban edip keseyim?'' diye sordu. Şeytan: ''Çünkü sen, bunu Allah'ın emrettiğini iddia ediyorsun'' diye cevap verdi. Bunun üzerine Hz. İbrahim: ''Allah'a yemin ederim ki, eğer bunu bana Rabb'im emretmiş ise, mutlaka O'nun emrini yerine getiririm.'' karşılığını verdi."

 

"Nihayet Hz. İbrahim oğlu İshak'ı kesmek için teşebbüse geçince, Allah C.C.) onu oğlunu kurban etmekten affetti ve İshak'ın karşılığı olarak ona büyük bir kurban gönderdi. Bu arada Allah (C.C.) Hz. İshak'a vahy ederek: Ben sana bir dua hakkı tanıyorum ve bu duanı mutlaka kabul edeceğim.'' buyurdu. Bunun üzerine Hz. İshak: ''Ey Allah'ım! Gelmiş ve geçmiş kullarından herhangi birisi sana şirk (ortak) koşmadan vefat ederek sana kavuşursa onu Cennetine koy!'' diye dua etti."

 

Ubeyd bin Umeyr anlatıyor: "Hz. Musa (A.S.): ''Ey Rabb'im! İnsanlar: 'Ey İbrahim'in, İshak'ın, Ya'kub'un Rabb'i!' diye hitap ederler; acaba onlar bu şerefe nasıl nail oldu-

?'' diye sordu. Allah (C.C.) O'na: ''İbrahim, bana hiç bir şeyi denk tutmadı, mutlaka beni tercih etti. İshak ise benim uğrumda kurban olma cömertliğini gösterdi; halbuki kurban olmanın dışındaki şeyler ile de bana cömertlik gösterebilirdi. Ya'kub'a gelince, ben ona bela ve cefayı artırdıkça, o da bana karşı olan hüsn-i zannını artırdı.'' diye cevap verdi."

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

KURBAN EDİLECEK KİŞİNİN Hz. İSMAİL OLDUĞUNU İLERİ SÜRENLER