İBNÜ’L-ESİR

1. CİLT

 İSLAM ÖNCESİ      ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

İBRAHİM (A.S.) İLE ONA İMAN EDENLERİN HİCRETİ

 

Bundan sonra Hz. İbrahim ile ona tabi olanlar kendi kavimlerinden ayrılmağa karar vererek bulundukları yeri terk edip Mısır'a geldiler. Mısır'da ise ilk firavunlardan Sinan bin Ulvan bin Ubeyd bin Avlec bin İmlak bin Laved bin Sam bin Nuh firavunluk makamında bulunuyordu. Bir rivayete göre Sinan Dahhak'in kardeşi olup onu Mısır'a vali tayin etmişti.

 

Sare çok güzel bir kadındı ve hiç bir vakit İbrahim (A.S.)'e karşı gelmezdi. Firavun'a Sare'nin güzelliği tavsif edilince Hz. İbrahim'e birisini gönderip onları huzuruna getirtti. Firavun İbrahim (A.S.)'e: "Yanındaki kadın kimdir?" diye sordu. Hz. İbrahim: "(Din kardeşi olduğunu kastederek) Kız kardeşimdir." diye cevap verdi. Hz. İbrahim bu kadın eşimdir dediği takdirde Firavun'un kendisini öldürmesinden korkmuştu. Bundan sonra Firavun İbrahim (A.S.)'e: "Bu kadını süsle ve bana gönder." dedi. Bunun üzerine Hz. İbrahim Sare'ye süslenmesini emretti ve süslendikten sonra onu Firavun'a gönderdi. Sare Firavun'un huzuruna girdiğinde, o elini Sare'ye doğru uzattı. Bu sırada Hz. İbrahim namaza durmuştu. Firavun Sare'ye elini uzattığı zaman şiddetli bir şekilde tutulup kalmıştı. Bunun üzerine Firavun, Sare'ye: "Allah'a dua et, sana zararım dokunmaz." dedi. Sare, Firavun için Allah'a dua etti, o da bu durumdan kurtuldu. Fakat Firavun tekrar Sare'ye elini uzattı; yine o şiddetli bir şekilde tutulup kaldı. Sare'ye: "Benim için Allah'a dua et, sana zararım dokunmaz." dedi. Sare onun için Allah'a dua etti; yine o bu durumdan kurtuldu. Firavun bu işi üçüncü defa tekrarladı, yine şiddetle tutulup kaldı ve Sare'nin duasıyla tekrar kurtuldu. Bunun üzerine Firavun kendisine en yakın olan haciblerinden birisini yanına çağırıp ona: "Sen bana insan değil, bir şeytan getirmişsin. Onu derhal buradan uzaklaştır ve ona Hacer'i ver:' dedi. Hacib de Firavun'un emrini yerine getirdi. Bundan sonra Sare Hacer ile birlikte İbrahim (A.S.)'in yanına hareket etti. Sare'nin döndüğünü hisseden Hz. İbrahim namazı keserek Sare'ye: "Nasılsın, ne durumdasın?" diye sordu. Sare de: "Allah (C.C.) kafirin hilesine kafi geldi ve Hacer'i de bana hizmetçi olarak verdi." diye cevap verdi.

 

Ebu Hüreyre (R.A.) bu hadiseyi anlattığı zaman: "Ey gök suyunun, oğulları! İşte bu kadın (Hacer) sizin annenizdir." derdi.

 

Ebu Hüreyre'nin rivayet ettiği bir hadiste Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: ''Hz. İbrahim hayatında ancak üç defa yalan söylemiştir. Bu yalanların ikisi Allah, birisi de Sare hakkındadır. Allah hakkında olanların birisi: 'Ben hastayım' demesi, diğeri ise: 'Bu işi şu büyük put yapmıştır.' demesidir. Sare hakkındaki ise: 'O benim kız kardeşimdir.' demesidir.''

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

HZ. İSMAİL (A.s.)'İN DOĞMASI ve MEKKE'YE GÖTÜRÜLMESİ