İBNÜ’L-ESİR

1. CİLT

 İSLAM ÖNCESİ      ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

EFRİDUN’UN HÜKÜMDARLIĞI

 

Esgıyan'ın oğlu Efridun Cemşid'in soyundan gelmiştir. Fars nesep alimlerinden bazıları, Dahhak'i yenip mülk ve devletini elinden alan Efridun'un Hz. Nuh (A.S.)'un kendisi olduğunu, diğer bazıları ise Efridun'un Allah (C.C.)'ın Kur'an-ı Kerim'de zikrettiği ve Hz. İbrahim ile macerası olan Zülkarneyn'in kendisi olduğunu iddia ederler. Benim Efridun'u burada zikretmemin sebebi, onun üç oğlunun kıssalarının ilerde bahsedileceği üzere Hz. Nuh'un kıssasına benzemesi, hal ve gidişatının güzelliği, Dahhak'in onun tarafından öldürülmüş bulunması, ayrıca bir rivayete göre Dahhak'in helakinin Hz. Nuh'un tarafından olduğu iddiası gibi hususlara dayanmaktadır.

 

Geri kalan diğer Fars nesep alimleri ise Efridun'un nesebini hükümdar Cemşid'e nispet ederler. Cemşid ile Efridun arasında on batında on ata gelip geçmiş, Dahhak'ten korktukları için de hepsi Esğıyan adını almış, ancak kendilerine kırmızı renkli veya alaca renkli sığır sahibi Esğıyan gibi verilen lakaplarla birbirinden ayırt edilmeleri mümkün olmuştur. İlk önce filleri ehlileştirip onlara binen, katırlar üreten, ördek ve güvercin besleyen, teryak yapan Efridun'dur. Ayrıca o, zulme uğrayanların hakkını korumuş, halk'a Allah'a ibadet etmeyi, insaflı hareket edip iyilik yapmalarını emretmiş, halkın Dahhak tarafından gasbedilen topraklarını ve diğer şeylerini kendilerine iade etmiş, ancak sahipleri bulunmayan mülk ve toprakları yoksul miskinlere vakfetmiştir.

 

Rivayete göre ilk önce Sufi ismini alan ve tıp ilmiyle meşgul olan kişi Efridun'dur.

Efridun'un üç oğlu vardı. Büyük oğlunun adı Şerm (Selın?) ikincisinin adı Tuc, Üçüncüsünün adı ise İrec idi. Kendisinden sonra oğullarının ayrılığa düşeceklerinden korkan Efridun hayatta iken idaresi altında bulunan memleketleri onların arasında üçe taksim etti. Bunu yaparken de onların hisselerine düşen paylannı üzerinde adlarının yazılı bulunduğu okların içerisine yerleştirdi ve her birine kur'a usulüyle bunlardan birisini almalarını emretti. Neticede Rum ve Mağrip (Batı) ülkeleri Şerm'e, Türk ve Çin ülkeleri Tuc'a, Irak Sind, Hind, Hicaz ve diğer ülkeler de İrec'e isabet etti. Ayrıca Efridun çok sevdiği üçüncü oğlu İrec'e taç ve tahtını da verdi. Efridun öldükten sonra üç oğlu arasında düşmanlık körüklendi, kendilerinden sonra da bu düşmanlık çocukları arasına sıçradı.

 

Zamanla aralarında kıskançlık hislerinin artması üzerine Tuc ile Şerm, kardeşleri İrec'in ve onun iki oğlunun üzerine yürüyüp onları öldürdüler. Sonra bu kardeş ülkeleri kendi aralarında taksim ederek üç yüz yıl saltanat sürdüler.

 

Efridun, Nemrud, Nabat ahalisinden ve başkalarından Sevad Bölgesi'nde kalanların peşlerini takip edip onların ileri gelenlerini yok etti ve izlerini yeryüzünden sildi. Efridun ise beş yüz yıl saltanat sürdü.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

NUH (A.S.) İLE İBRAHİM (A.S.) ARASINDAKİ ZAMAN İÇERİSİNDE MEYDANA GELEN HADİSELER