M U V A T T A

 Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-İTK’İ VE’L-VELA’

<< 1479 >>

DEVAM: 10- KÖLENiN MAL VE DiĞER VARLIKLARININ AZAD EDEN KiMSEYE AiT OLMASI

 

وَحَدَّثَنِي مَالِكٌ، عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ دِينَارٍ، عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عُمَرَ : أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ r نَهَى عَنْ بَيْعِ الْوَلاَءِ وَعَنْ هِبَتِهِ(

 

Abdullah b. Ömer (r.a)'den rivayete göre, Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem vela hakkını satmayı ve bağışlamayı yasakladı.

 

Diğer tahric: Buhari, Itk; Müs!im, Itk

 

 

قَالَ مَالِكٌ فِي الْعَبْدِ يَبْتَاعُ نَفْسَهُ مِنْ سَيِّدِهِ، عَلَى أَنَّهُ يُوَالِي مَنْ شَاءَ: إِنَّ ذَلِكَ لاَ يَجُوزُ، وَإِنَّمَا الْوَلاَءُ لِمَنْ أَعْتَقَ، وَلَوْ أَنَّ رَجُلاً أَذِنَ لِمَوْلاَهُ أَنْ يُوَالِيَ مَنْ شَاءَ مَا جَازَ ذَلِكَ، لأَنَّ رَسُولَ اللَّهِ r قَالَ : « الْوَلاَءُ لِمَنْ أَعْتَقَ ». وَنَهَى رَسُولُ اللَّهِ r عَنْ بَيْعِ الْوَلاَءِ وَعَنْ هِبَتِهِ، فَإِذَا جَازَ لِسَيِّدِهِ أَنْ يَشْتَرِطَ ذَلِكَ لَهُ, وَأَنْ يَأْذَنَ لَهُ أَنْ يُوَالِيَ مَنْ شَاءَ، فَتِلْكَ الْهِبَةُ(

 

* Malik der ki: "Dilediği kimselerle ve la anlaşması yapmak şartıyla kendisini efendisinden satın alan kölenin yaptığı bu iş caiz değildir. Çünkü vela hakkı azad edene aittir."

 

Bir kimse azad ettiği kölesinin istediği kimselerle vela anlaşması yapmasına izin verirse bu caiz olmaz. Çünkü Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem: "Veta hakkı azad edene aittir" buyurmuş. Ve la hakkının satılmasını ve bağışlanmasını da yasak etmiştir. Efendinin azad ettiği kölenin dilediği kimselerle vela anlaşması yapmasına izin vermesi ve bunu şart koşması caiz olduğu zaman bu vela hakkını bağışlamak olur."