M U V A T T A

 Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-İTK’İ VE’L-VELA’

<< 1461 >>

2 - باب الشَّرْطِ فِي الْعِتْقِ.

2- KÖLE AZAD ETMENİN ŞARTI

 

قَالَ مَالِكٌ : مَنْ أَعْتَقَ عَبْداً لَهُ فَبَتَّ عِتْقَهُ حَتَّى تَجُوزَ شَهَادَتُهُ، وَتَتِمَّ حُرْمَتُهُ وَيَثْبُتَ مِيرَاثُهُ، فَلَيْسَ لِسَيِّدِهِ أَنْ يَشْتَرِطَ عَلَيْهِ مِثْلَ مَا يَشْتَرِطُ عَلَى عَبْدِهِ مِنْ مَالٍ أَوْ خِدْمَةٍ، وَلاَ يَحْمِلَ عَلَيْهِ شَيْئاً مِنَ الرِّقِّ، لأَنَّ رَسُولَ اللَّهِ r قَالَ : « مَنْ أَعْتَقَ شِرْكاً لَهُ فِي عَبْدٍ، قُوِّمَ عَلَيْهِ قِيمَةَ الْعَدْلِ، فَأَعْطَى شُرَكَاءَهُ حِصَصَهُمْ، وَعَتَقَ عَلَيْهِ الْعَبْدُ ». قَالَ مَالِكٌ : فَهُوَ إِذَا كَانَ لَهُ الْعَبْدُ خَالِصاً أَحَقُّ بِاسْتِكْمَالِ عَتَاقَتِهِ، وَلاَ يَخْلِطُهَا بِشَيْءٍ مِنَ الرِّقِّ.

 

Malik der ki: "Kim kendine ait bir köleyi azad eder, bu azad olayı da kölenin şahidliği sahih ve muteber olması, hürriyeti tamamlanması ve mirası sabit olması suretiyle kesinleşirse sahibinin bu köle için ileri sürmüş olduğu mal ve hizmet şartları gibi şeyleri şart koşması söz konusu olamaz. Ona kölelikle ilgili bazı yükümlülükleri de yükleyemez; çünkü Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Bir köledeki hissesini ilzild eden efendinin kölenin geri kalan hissesini ilzild edebilecek miktarı bulan malı varsa köleye adaletH bir şekilde değer biçilir. Diğer ortakların hissesine düşen parayı da o verir ve köle onun adına ilzild olmuş olur."

 

* Malik der ki: "Köle sadece bir kimsenin olup o da bir kısmını azad etmişse o kişiye lazım olan kölenin tamamını azad etmektir. Yarısı köle yarısı hür olarak bırakılmaz." (Sadece İmam-ı Malik'in Muvatta'ında geçmektedir.)