M U V A T T A

 Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MUKATEB

<< 1497 >>

11 - باب مَا لاَ يَجُوزُ مِنْ عِتْقِ الْمُكَاتَبِ

11- MUKATEB KÖLENİN AZAD EDİLMEYECEĞİ DURUMLAR

 

قَالَ مَالِكٌ : إِذَا كَانَ الْقَوْمُ جَمِيعاً فِي كِتَابَةٍ وَاحِدَةٍ، لَمْ يُعْتِقْ سَيِّدُهُمْ أَحَداً مِنْهُمْ دُونَ مُؤَامَرَةِ أَصْحَابِهِ الَّذِينَ مَعَهُ فِي الْكِتَابَةِ وَرِضاً مِنْهُمْ، وَإِنْ كَانُوا صِغَاراً، فَلَيْسَ مُؤَامَرَتُهُمْ بِشَيْءٍ، وَلاَ يَجُوزُ ذَلِكَ عَلَيْهِمْ.

قَالَ : وَذَلِكَ أَنَّ الرَّجُلَ رُبَّمَا كَانَ يَسْعَى عَلَى جَمِيعِ الْقَوْمِ وَيُؤَدِّي عَنْهُمْ كِتَابَتَهُمْ لِتَتِمَّ بِهِ عَتَاقَتُهُمْ، فَيَعْمِدُ السَّيِّدُ إِلَى الَّذِي يُؤَدِّي عَنْهُمْ، وَبِهِ نَجَاتُهُمْ مِنَ الرِّقِّ، فَيُعْتِقُهُ فَيَكُونُ ذَلِكَ عَجْزاً لِمَنْ بَقِيَ مِنْهُمْ، وَإِنَّمَا أَرَادَ بِذَلِكَ الْفَضْلَ وَالزِّيَادَةَ لِنَفْسِهِ، فَلاَ يَجُوزُ ذَلِكَ عَلَى مَنْ بَقِىَ مِنْهُمْ، وَقَدْ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ r : « لاَ ضَرَرَ وَلاَ ضِرَارَ »(294/2). وَهَذَا أَشَدُّ الضَّرَرِ.

 

Malik (r.a) der ki: "Bir kitabet anlaşmasında bir grup beraber olsalar diğer arkadaşlarına danışmadan ve onların rızasını almadan bir ortak köleyi azad edemez. Eğer köleler çocuk ise onlara danışması gerekmez." (Sadece İmam-ı Malik'in Muvatta'ında geçmektedir.)

 

* Malik der ki: "Bu şuna benzer, efendinin azad edeceği köle bazen bütün arkadaşları adına çalışıp onların hürriyete kavuşmaları için kitabet borçlarını öder. Efendi de arkadaşlarının borçlarını ödeyip kölelikten kurtaracak olan kişiyi seçip azad etmiş olur ki bu diğer kölelerin kalan borçlarını ödeyememelerine sebeb olur. Efendi bu hareketiyle sadece kendi nefsini düşünmüş olacağından geri kalan Mukateblerin aleyhine olacak bu icraatı kabul edilmez. Çünkü Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem: "İslam da zarar vermek ve zarar görmek yoktur" buyurmuştur. Burada ise efendisinin yapmak istediği büyük bir zarardır."

 

 

قَالَ مَالِكٌ فِي الْعَبِيدِ يُكَاتَبُونَ جَمِيعاً : إِنَّ لِسَيِّدِهِمْ أَنْ يُعْتِقَ مِنْهُمُ الْكَبِيرَ الْفَانِيَ وَالصَّغِيرَ الَّذِي لاَ يُؤَدِّي وَاحِدٌ مِنْهُمَا شَيْئاً، وَلَيْسَ عِنْدَ وَاحِدٍ مِنْهُمَا عَوْنٌ وَلاَ قُوَّةٌ فِي كِتَابَتِهِمْ، فَذَلِكَ جَائِزٌ لَهُ.

 

* Malik dedi ki: "Mukatebe anlaşması yapılan köle grubu içerisinde kitabet borcunu hiç ödememiş veya ödemeye yardımı olmayan çok yaşlı küçük ve güçsüz kimseleri efendileri azad edebilir."