M U V A T T A

 Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-İ’TİKAF

<< 678 >>

DEVAM: 1- iTiKAF NE DEMEKTiR?

 

وَحَدَّثَنِي عَنْ مَالِكٍ، عَنِ ابْنِ شِهَابٍ، عَنْ عَمْرَةَ بِنْتِ عَبْدِ الرَّحْمَنِ : أَنَّ عَائِشَةَ كَانَتْ إِذَا اعْتَكَفَتْ، لاَ تَسْأَلُ عَنِ الْمَرِيضِ إِلاَّ وَهِيَ تَمْشِي، لاَ تَقِفُ.

 

Amre binti Abdurrahman (r.anha)'dan rivayete göre, şöyle demiştir:

 

"Aişe itikafa girdiği zaman hiçbir yerde durmadan yürüyüp giderken hastaların halini sorardı."

 

 

Sadece İmam-! Malik'in Muvatta'ında geçmektedir.

 

 

قَالَ مَالِكٌ : لاَ يَأْتِي الْمُعْتَكِفُ حَاجَتَهُ، وَلاَ يَخْرُجُ لَهَا، وَلاَ يُعِينُ أَحَداً، إِلاَّ أَنْ يَخْرُجَ لِحَاجَةِ الإِنْسَانِ، وَلَوْ كَانَ خَارِجاً لِحَاجَةِ أَحَدٍ، لَكَانَ أَحَقَّ مَا يُخْرَجُ إِلَيْهِ عِيَادَةُ الْمَرِيضِ، وَالصَّلاَةُ عَلَى الْجَنَائِزِ وَاتِّبَاعُهَا.

 

* Malik der ki: "İtikafa giren kimse herhangi bir iş için dışarı çıkmaz ve hiçbir kimseye yardım etmez. Sadece büyük ve küçük abdesti bozmak için dışarı çıkabilir. Şayet birinin ihtiyacı için dışarı çıkması gerekseydi hasta ziyareti için cenaze namazı için ve cenaze merasimi için çıkması daha uygun olurdu."

 

 

قَالَ مَالِكٌ : لاَ يَكُونُ الْمُعْتَكِفُ مُعْتَكِفاً، حَتَّى يَجْتَنِبَ مَا يَجْتَنِبُ الْمُعْتَكِفُ، مِنْ عِيَادَةِ الْمَرِيضِ، وَالصَّلاَةِ عَلَى الْجَنَائِزِ، وَدُخُولِ الْبَيْتِ، إِلاَّ لِحَاجَةِ الإِنْسَانِ. 

 

* Malik der ki: "İtikaf eden kimsenin itikaflının yapamayacağı hasta ziyareti ve cenaze merasimi gibi işlerden kaçınmadığı sürece itikafı caiz olmaz. Sadece tuvalet ihtiyacı için çıkması mahzurlu değildir."