SAHİH-İ MÜSLİM

ZÜHD

 

9- İNSANIN SAKLANMASI GEREKEN SIRRINI AÇIKLAMASININ NEHİY EDİLDİĞİ BABI

 

7410-52/1- Bana Zuheyr b. Harb, Muhammed b. Hatim ve Abd b. Humeyd tahdis etti, Abd bana Yakub b. İbrahim tahdis etti derken diğer ikisi bize tahdis etti dedi: Bize İbn Şihab'ın kardeşinin oğlu amcasından şöyle dedi diye tahdis etti: Salim dedi ki: Ebu Hureyre'yi şöyle derken dinledim:

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i şöyle buyururken dinledim: ''Açığa vuranlar dışında bütün ümmetim afiyet bulur. Şüphesiz kulun geceleyin bir amel işleyip de sonra Allah onu setretmiş olduğu halde sabahı eder ama; -Rabbi kendisini setr ederek gecesini geçirdiği halde-: Ey Filan! Ben dün gece şunu şunu yaptım, der. Kendisi ise sabahı edince Allah'ın kendisini setretmesini açığa çıkartır. "

 

Zuheyr rivayetinde "açığa vurmak" anlamındaki ichar lafzı yerine . "hicardandır" demiştir.

 

 

Diğer tahric: Buhari, 6069

 

AÇIKLAMA:          ''Açığa vuranlar müstesna ... " nüshaların ve itimad olunur asılların çoğunluğunda "afiyet içerisindedir, afiyetledir" anlamındaki lafız sonu ümmete ait olan bir zamir ile "muafah" şeklindedir. "Açığa vuranlar" ise işledikleri masiyetleri açığa vurup izhar edenler, yüce Allah'ın kendilerini gizleyip sakladıklarını açanlar ve böylelikle bir zaruret ve bir ihtiyaç olmaksızın onları sözkonusu edip konuşanlardır.

 

Cehera, echara ve cehara: açıktan işledi, açığa vurdu anlamındadır. "Şüphesiz ... açığa vurmaktandır" bütün nüshalarda bu şekilde "ichar" iledir, yalnız İbn Mahan'ın nüshasında "ichar" yerine "cihar" denilmiştir. Her ikisi de doğrudur. Birincisi "echera" fiilinden mastar, ikincisi "cehera" den mastardır.

 

Müslim'in: "Zuheyr: Hicardandır dedi" sözünde ise he cim'den öncedir.

Bu doğruya muhalifiir. Durum böyle değildir denilmiş ise de hayır bu sahihtir. Çünkü "hicar" hayasızlık, çirkin konuşmalar, söylenmemesi gereken sözler demek olan ihcarın bir söyleyişidir. Bu anlamda: Bir işi yaptığı taktirde "ehcera" fiili kullanılır. Cevheri ve başkaları bunu böylece zikretmişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

10- AKSIRIP ELHAMDULİLLAH DİYENE YERHAMUKALLAH DEMEK VE ESNEMENİN MEKRUH GÖRÜLMESİ