SAHİH-İ MÜSLİM

ZÜHD

 

7- KİŞİYİ CEHENNEME YUVARLAYAN BİR KELİME KONUŞMAK  - DİLİ KORUMAK BABI

 

7406-49/1- Bize Kuteybe b. Said tahdis etti, bize Bekr -yani b. Mudarİbn el-Had’DAN tahdis etti, o Muhammed b. İbrahim'den, o İsa b; Talha'dan, o Ebu Hureyre'den (radıyallahu anh) RasUlullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i şöyle buyururken dinlediğini rivayet etti: "Şüphesiz kul, bir kelime söyler ve onun sebebi ile cehennem ateşine doğu ile batı arası kadar uzaklıktan daha fazla bir mesafe iner. "

 

Diğer tahric: Buhari, 6477; Tırmizi, 2314

 

 

 

7407-50/2- Bunu bize Muhammed b. Ebu Ömer el-Mekki de tahdis etti, bize Abdulaziz ed-Deraverdi, Yezid b. el-Had'dan'tahdis etti, o Muhammed. b. ıbrahim'den, o Isa b. Talha'dan, o Ebu Hureyre’DEN rivayet ettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kul, hakkında iyice araştırma yapmadan bir söz söyler ve ondan dolayı cehenneme doğu ile batı arasındakinden daha uzak bir mesafe yuvarlanır. "

 

 

AÇIKLAMA:          (7407) "Şüphesiz kişi, hakkında iyice araştırmadan söylediği bir söz sebebi ile ... "yani hakkında düşünmeden, çirkinliği üzerinde tefekkür etmeden, doğuracağı sonuçlardan korkmadan söylenen bir söz demektir. Sultanın ya da onun dışında yöneticilerin huzurunda söylenen söz, rastgele ortaya atılan söz. gibi. Yahut da manası şu olabilir: Müslüman bir kimseye zarar verilmesi sonucunu ve benzeri sonuçları doğuran sözler de buna örnektir.

 

Bütün bu buyruklardan maksat ise dili korumaya teşviktir. Nitekim Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'a ve ahiret gününe iman eden bir kimse ya hayır söylesin yahut sussun" buyurmuştur.

 

Bir söz söylemek yahut konuşmak isteyen bir kimsenin konuşmadan önce onu kendi içinde iyice düşünmesi ve değerlendirmesi gerekir. Şayet onu söylemenin maslahatı ortaya çıkarsa söyler, değilse söylemez ..

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

8- İYİLİĞİ EMREDİP ONU YAPMAYANIN, KÖTÜLÜĞÜ NEHYEDİP ONU YAPANIN CEZASI BABI