SAHİH-İ MÜSLİM

ZÜHD

 

6- AMELİNDE ALLAH'TAN BAŞKASINI ORTAK KOŞAN KİMSE - RİYAKARLIĞIN HARAM KILINMASI BABI

 

7400-46/1- Bana Zuheyr b. Harb tahdis etti, bize İsmail b. İbrahim tahdis etti, bize Ravh b. el-KAsım, el-Ala b. Abdurrahman b. Yakub'dan haber verdi, o babasından. o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini rivayet etti: RasUlullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "Şanı yüce ve Mübarek Allah buyurdu ki: Ben ortaklığa bütün ortaklar arasında en muhtaç olmayanım. Her kim, bir am el işleyip de ona benden başkasını ortak ederse, ben de onu şirki ile başbaşa bırakırım. "

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

Şerh

 

"Ben ortaklar arasında ortaklığa en muhtaç olmayanım ... bırakırım."

 

Bazı asıl nüshalarda bu şekilde ve şirki ile" şeklindedir. Bazılarında "ve ortağı ile" bazılarında da "ve ortaklığı ile" şeklinde kaydedilmiştir.

 

Hadisin anlamı şudur: Benim ortaklığa da başkasına da ihtiyacım yoktur. Ben gani olamm. Her kim, hem benim için hem benden başkası için bir iş yaparsa, ben onu kabul etmem. Onu benden başkasına bırakırım. Maksat ise riyakarlık yapan kimsenin amelinin batıl olduğu, onda sevabın sözkonusu olmadığı ve bundan dolayı amel edenin günahkar olduğunu anlatmaktır.

 

 

 

 

7401-47/2- Bize Ömer b. Hafs b. Giyas tahdis etti, bana babam İsmail b. Sumey’DEN tahdis etti, o Müslim el-Batin'den, o Said b. Cübeyr'den, o İbn Abbas (r.a.)'dan şöyle dediğini rivayet etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Başkalarına işittirmeye çalışanı Allah da işittirir. Başkasına karşı riyakarlık yapanı da Allah onu (başkalarına) gösterir" buyurdu. 

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

Şerh

 

"Başkalarına işittirmeye çalışanı Allah da işittirir. .. onu gösterir." İlim adamları der ki: Hadisin anlamı şudur: Her kim riyakarlık olsun diye bir amel işler, onu da onlara kendisine ikram etsinler, onu ta'zim etsinler, onun hayırlı bir kişi olduğuna inansınlar diye insanlara işittirmeye çalışırsa, kıyamet gününde Allah da onu insanlara işittirir ve onu rusvayeder.

 

Bunun, kim eksiklerini başkasına işittirip yaygınlaştırmaya kalkışırsa, Allah da onun kusurlarım açığa çıkartır anlamında olduğu söylendiği gibi Allah da ona hoşuna gitmeyen şeyleri işittirir diye de açıklanmıştır. Allah ona bunun sevabım gösterir fakat bu sevabı ona vermez. Böylelikle o bunun hasretini çeksin anlamında olduğu da söylenmiştir. Bunun: Amelini insanlara işittirmeyi dileyen kimseyi Allah da insanlara işittirir ve böylelikle amelinden kendisine düşen pay da bu olur anlamında olduğu da söylenmiştir.

 

 

 

 

7402-48/3- Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe tahdis etti, bize Veki, Süfyan’DAN tahdis etti, o Seleme b. Kuheyl'den şöyle dediğini rivayet-etti: Ben, Cundub el-Alaki'yi şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim işittirirse Allah da onu işittirir. Kim riyakarlık ederse Allah da onu açık açık gösterir" buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Buhari, 6499; İbriMace, 4207;

 

AÇIKLAMA:          "Cundub el-Alaki" el Alaki nisbeti ayn ve lam harfleri fethalı ve kaf ile olup becilelilerin bir kolu olan alakaye mensuptur. Daha önce Namaz kitabında açıklaması geçti.

 

 

 

 

7403- .. ./4- Bize İshak b. İbrahim de tahdis etti, bize el-Mülai tahdis etti, bize Süfyan bu isnad ile haber verdi ve: Ben ondan başkasını: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyurdu derken dinlemedim.

 

 

 

7404- .. ./5- Bize Said b. Amr el-Eşasi tahdis etti, bize Süfyan, Velid b. Harb'dan -Said dedi ki: Zannederim o (Süfyan): b. el-Haris b. Ebu Musa dedi- şöyle dediğini haber verdi: Seleme b. Kuheyl'i şöyle derken dinledim: Cundub'u -ki ondan başka Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyuruyor diyen kimseyi dinlemedim- şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i şöyle buyururken dinledim deyip es-Sevri'nin hadisi ile aynı şekilde rivayet etti.  

 

 

 

7405- .. ./6- Bunu bize İbn Ebu Ömer de tahdis etti, bize Süfyan tahdis etti, bize son derece doğru sözlü güvenilir el-Velid b. Harb bu isnad ile tahdis etti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

7- KİŞİYİ CEHENNEME YUVARLAYAN BİR KELİME KONUŞMAK  - DİLİ KORUMAK BABI