SAHİH-İ MÜSLİM

CENNET - CEHENNEM

 

11- CENNET NEHİRLERİNDEN DÜNYADA BULUNANLAR BABI

 

7090-26/1- Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe tahdis etti, bize Ebu Üsame, Abdullah b. Numeyr ve Ali b. Mushir, UbeyduIlah b. Ömer'den tahdis etti. (H.) Bize Muhammed b. Abdullah b. Numeyr de tahdis etti, bize Muhammed b. Bişr tahdis etti, bize Ubeydullah, Habib b. Abdurrahman'dan tahdis etti,' o Hafs b. Asım'dan, o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini rivayet etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Seyhan, Ceyhan, Fırat, Nil hepsi cennet nehirlerindendir" buyurdu.

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          "Seyhan, Ceyhan, Fırat ve Nil hepsi cennet nehirlerindendir. "

 

Şunu bilmek gerekir ki Seyhan ve Ceyhan, Seyhun ve Ceyhun’DAN farklıdır. Bu hadiste sözü geçen ve cennet ırmaklarından oldukları b8lirtilen Seyhan ve Ceyhan Ermen (istan) topraklarındadır (Anadolu'yu kastediyor). Ceyhan Mıssise Kasabası'nın Irmağıdır. 

 

Seyhan ise Adana'nın ırmağıdır. Her ikisi de gerçekten büyük iki nehirdir. İkisinden büyük olanı da Ceyhan' dır. Yerleri hakkında doğru olan bilgi budur. Cevheri'nin Sihah'ında Ceyhan Şam'ın ırmağıdır demesi yanlışlıktır. Yahut da o burasının Ermenistan topraklarından olması bakımından mecazi bir anlatımı kastetmiş olabilir. Çünkü burası Şam topraklarına komşu sayılır. el-Hazimi dedi ki: Seyhan, Mıssise (Misis) yakınlarında bir nehirdir ve o Seyhun'dan bir başkasıdır. en-Nihaye fi Garibu'l-hadis'in müellifi ise Seyhan ve Ceyhan Mıssise (Misis) ile Tarsus yakınlarında iki ırmaktır. Hepsi de Ceyhun'un vav harfi ile yazılan şeklinin Belh yakınında Horasan'ın arkasında bir nehir olduğu üzerinden ittifak ettikleri gibi onun Ceyhan ırmağından farklı olduğunu da ittifakla kabul etmişlerdir. Aynı şekilde Seyhun da Seyhan’DAN ayrı bir nehirdir. Kadı Iyaz'ın bu dört nehir İslam diyarının en büyük nehirleridir. Nil Mısır' da, Fırat Irak'ta, Seyhan ve Ceyhan -Seyhun ve Ceyhun da denilir- Horasan diyarındadır şeklindeki sözleri çeşitli bakımlardan kabul edilemeyecek açıklamalardır.

 

1. Fırat'ın Irak'ta olduğunu söylemesini ele alalım. Fırat Irak'da değildir.

Aksine o Şam ile Cezireyi birbirinden ayırır.

 

2. Seyhan ve Ceyhan -ki Seyhun ve Ceyhun da denilir sözleri ile bu isimleri eş anlamlı kabul etmektedir. Oysa durum böyle değildir. Aksine Seyhan Seyhun’DAN ayrı, Ceyhan da Ceyhun’DAN ayrıdır. Az önce geçtiği gibi herkesin bunda ittifakı vardır.

 

3. Bunların Horasan topraklarında olduğunu söylemesine gelince, Seyhan ve Ceyhan Şam yakınlarında Ermen(istan) topraklarındadır. Allah en iyi bilendir.

 

Bu ırmakların cennet suyundan olduklarına gelince, bu hususta Kadı lyaz'ın zikrettiği iki açıklama yapılmıştır:

 

Birinci açıklamaya göre iman bu ırmakların bulunduğu toprakları yahut da onların suları ile beslenen cisimleri genel olarak kapsadığından ötürü bunlar cennete doğru gitmektedirler.

 

İkinci ve daha sahih kabul edilen yoruma göre hadis zahirine göre anlaşılmalıdır. Bunların cennetten bir desteği vardır. Cennet de ehl-i sünnete göre günümüzde mevcut olan bir mahluktur. Müslim, İman Kitabı'nda İsra hadisinde Fırat ve Nil'in cennetten çıklıklarına dair zrivayeti zikrettiği gibi Buhari'de de sidre-i müntehanın dibinden çıktıkları belirtilmektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

12- CENNETE KALPLERİ KUŞLARIN KALPLERİNİ ANDIRAN BİR TAKIM TOPLULUKLAR GİRECEKTİR BABI